Урок по свобода

Група родители искат да създадат първото демократично училище в България

Текстът е част от специалното издание "Образование" на в. "Капитал". Всички статии от него можете да откриете тук.

"Супер, има физика", щастлив е Ангел, когато вижда кои часове може да посети днес в училище. Запътва се през гората към лабораторията, където учителят вече подготвя нужните материали за експериментите. На Ангел му е толкова интересно, че остава след часа и така прекарва целия си ден с физиката. Приятелят му Стефан днес е на друга вълна - навън е пролет и не му се влиза в учебните кабинети. Намира компания за футбол и потеглят към игрището. Невена пък е предпочела клуба по дебати, където обсъждат живота на бежанците в България. По-късно на общото събрание на училището Невена ще защити идеята учениците да подарят продуктите си от арт ателиетата на децата бежанци.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Идеята ми харесва и такова е и моето разбиране за добро образование и то не само в началното и средното училище,но и в университета.Вярно е,че децата имат нужда от някакви базови знания и умения.Но оттам нататък всеки си има свои интереси и таланти и ние трябва да се стремим да му помагаме да се развива в тази посока,а не да го караме да учи неща които изобщо не го интересуват и ще е забравил много бързо.

 • 2
  emoreto avatar :-|
  еморето

  Става - за по-интелигентни и възпитани деца с отговорни родители.
  За повечето обаче тази хубава идея едва ли проработи.

 • 3
  emoreto avatar :-|
  еморето

  Пропуснах едно "ще".

 • 4
  anelia99 avatar :-|
  Angelina

  Идеята е много добра, децата трябва да имат право да избират в коя сфера да се развиват и да наблягат на нея, пак може да се изучават и общообразователните предмети , но за обща култура, всяко дете трябва да има право да избере на кой предмет да наблегне, кое му се отдава и кое ще бъде неговото призвание, което го подтиква към креативност и творчество.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  По принцип се развива тезата на Джон Дюи че училището не е призвано да готви за гражданско поведение а самото то е средище на гражданско поведение. независимо от това обаче не трябва да се пропуска фактора "очаквани резултати на изхода" по всеки предмет, т.е. свободата в рамките на общите правила на системата. Нали това е реалността...

 • 6
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Има рационален елемент - има възможност и необходимост от демократизация на образованието. Но е нужно да сме сигурни че има солидно ядро от знания които всяко дете ще получи. В живота винаги трябва да вършим неща не защото ни харесва, а защото трябва и в училище научаваме това за пръв път. Освен това желанието идва с натрупания опит и знания. Когато стигнем определено ниво и почувстваме увереност сме готови да продължим сами. И Моцарт и Паганини са имали по добра идея какво да правят на 4 г. Но бащите им са мислели друго. Учениците в Южна Корея учат средно по 13 часа на ден в недемократични училища, но ние купуваме техните Samsung и Hunday.

 • 7
  batboy4enec avatar :-|
  batboy4enec

  Похвална инициатива. Логично, разумно и рационално поведение на родителите. В други държави тези реформи в образованието са налице и училищният апарат вече функционира по гореописаният начин. Както обикновено, ние го правим въпреки държавата...ОСТАВКА!

 • 8
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Много хора са добри специалисти и експерти в своята професионална област колкото ЗАРАДИ образованието си, толкова - и ВЪПРЕКИ него.

  Както е казал писателят Марк Твен: "Не позволявайте на обучението в училище да пречи на вашето образование!"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал