🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В училището на бъдещето

Steve JobsSchool залага на новите технологии и на индивидуалния подход към всяко дете

"Не искам дъщеря ми да учи в музей", категоричен е холандецът Морис де Хонд, чиято фондация O4NT разработва иновативния образователен модел на Steve JobsSchool и основава първото училище по него.
"Не искам дъщеря ми да учи в музей", категоричен е холандецът Морис де Хонд, чиято фондация O4NT разработва иновативния образователен модел на Steve JobsSchool и основава първото училище по него.
"Не искам дъщеря ми да учи в музей", категоричен е холандецът Морис де Хонд, чиято фондация O4NT разработва иновативния образователен модел на Steve JobsSchool и основава първото училище по него.    ©  Надежда Чипева
"Не искам дъщеря ми да учи в музей", категоричен е холандецът Морис де Хонд, чиято фондация O4NT разработва иновативния образователен модел на Steve JobsSchool и основава първото училище по него.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Текстът е част от специалното издание "Образование" на "Капитал".

За някои хора класна стая с деца, които се взират в екраните на таблети и тихо движат пръсти по тях, звучи плашещо. За други обаче образователният кошмар е продължаването на традиционния училищен модел. "Не искам дъщеря ми да учи в музей", категоричен е холандецът Морис де Хонд, чиято фондация O4NT разработва иновативния образователен модел на Steve JobsSchool и основава първото училище по него. (Интервю с него можете да прочетете тук.) Името е символично и е избрано в знак на почит към съоснователя на Apple Стив Джобс, който умира малко след като училището отваря врати. В Холандия вече има 40 такива училища, които прилагат усилено съвременни технологии, но залагат и на индивидуален подход към всяко дете. Миналата година Steve JobsSchool беше отличено като едно от 13-те най-иновативни училища в света, само три от които са в Европа, в класацията на Tech Insider.

Що е то училище "Стив Джобс"

В училищата по модела на Steve JobsSchools децата не са разделени по възраст в различни класове. Те имат повече свобода в избора на учебен материал и на ежедневната си програма, без да се пренебрегва и държавната образователна регулация. Детето, родителят и учителят работят заедно, за да създадат най-подходящия учебен план. На всеки шест седмици те се срещат и правят равносметка на предишните шест - с какво се справя добре детето, къде греши, какво го затруднява и какво му е интересно. След това преценяват дали трябва да продължи да задълбочава знанията си в сферите, в които се справя добре, или пък да изместят леко фокуса. В училището на дъщерята на Морис де Хонд например има момче, което се справя блестящо по математика и въпреки че е само на пет години, вече умее да умножава и да дели двуцифрени и трицифрени числа. Ученикът ще може да продължи да задълбочава математическите си умения, ако пожелае, или пък да използва знанията и логическото си мислене за развитие в други предмети. Морис де Хонд обяснява, че традиционните училища "имат подход на фабрики, където към всички деца се подхожда по еднакъв начин, защото са на една и съща възраст", докато в Steve JobsSchools се обръща внимание на потенциала на всяко дете.

Всъщност една от най-иновативните характеристики на тези училища не са технологиите, както името предполага, а индивидуалният подход. Ролята на учителя е различна, но със сигурност не по-малко значима - на експерт в неговата сфера. Когато детето дойде на училище, в продължение на около час и половина е в основната си група с "треньора" си, както се наричат учителите в Steve JobsSchools. След това има два варианта - да отиде в групите за предметите, които предварително е избрало заедно с родителите и треньора си, или да работи в "тихия кът" самостоятелно - на iPad с адаптиран софтуер. "Когато децата работят в този тих кът, няма учител около тях, а само асистент", обяснява Де Хонд. Всяко дете получава свой таблет и може да го носи и вкъщи. Разбира се, учителите могат да следят какво се случва по екраните на децата чрез специална програма.

Не всичко е iPad

Основната цел на използването на таблета в училище е да подготви децата за бъдещето, тъй като ролята на технологиите расте, смята Морис де Хонд. Освен това приложенията и интернет предлагат голям избор от различни занимания и подходи, така че всяко дете да открие своя начин да учи. Де Хонд все пак обича да казва, че технологиите не трябва да се използват самоцелно и затова и моделът на неговите Steve JobsSchools изтрива всичко познато от образователната система и я преосмисля изцяло. Преподавателят се адаптира към възможностите и интересите на децата - правят се проекти, клипове, презентации. "Например проектът на моята дъщеря беше за жирафи. Отидохме заедно в зоологическата градина, снимахме клип как тя стои пред жирафите. После у дома с моя помощ направихме филм за жирафи и тя разказа за тях", дава пример Де Хонд. Така децата развиват полезни умения, освен че трупат знания за света около тях.

Впечатляващо е как, когато получат такава възможност, децата могат да се развиват самостоятелно и взаимно да си влияят, забелязал е Морис. Той разказва как по време на проект за религиите деца на възраст средно около 9 години работят със софтуера за презентации Prezi, който всъщност е много по-сложен от PowerPoint. Научили са се от едно от децата в групата, което за 10 минути показва на останалите как се работи с програмата. Моделът на Steve JobsSchools не ограничава децата в конкретни програми, а им позволява да се отпуснат и да се развиват според възможностите си. А учителите просто ги насочват в развитието.

А лошите технологии?

Разбира се, иновативният образователен модел среща много критики и възмущение. Морис отбелязва как веднъж е трябвало да коментира предупреждение на лекари за болки във врата, породени от изкривяване от позата с iPad в ръка. "Имах същия проблем, докато четях книги", отговаря той с усмивка. Според Де Хонд хората се страхуват от промяната и това е причината да не одобряват идеите му. "Всички неща, които казват, са заради опита им с миналото. Светът се променя толкова бързо, че те го следват, но не осъзнават колко се променят и самите те", категоричен е холандецът. Де Хонд набляга и на факта, че важното в случая не са таблетите, а приспособяването към настоящето и бъдещето. "Има нужда от визия как да се направи това. Да се купят iPad-ове не е иновативно, тъй като просто се прилагат нови технологии в стара система", смята той. Затова и неговият модел съдържа цялостно преосмисляне на системата.

Всъщност таблетите са основен иснтрумент в учебния процес в Steve JobsSchools само през 20-30% от времето. Децата правят макети, работят по проекти или излизат навън, за да разглеждат примери за това, което учат, от природата. Технологиите обаче помагат и за връзката с родителите - в скрита група във Фейсбук те комуникират с учители от училището ежедневно.

Освен Холандия, има още две държави, където има такива училища – Южна Африка и Испания. "Водим разговори и с около десет държави, които имат интерес, включително и България. Сред тях са и Турция, Катар, Дубай, Бразилия, Австралия, Корея", казва де Хонд. До края на годината по модела на Steve JobsSchool ще се обучават около 8000 деца по света. "И в Холандия сме във всякакви градове – малки, големи, с бедни или богати деца. Единственото, което е общо, е че всички живеят в 2016 г.", казва Морис де Хонд.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал