🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде отиват българските ученици и студенти

Великобритания е предпочитаната държава за образование в чужбина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от специалното издание "Образование" на "Капитал".

Езикова или математическа гимназия? Частни уроци или школи? С оценка от матурата или с изпит? За мнозина тийнейджъри, на които предстои влизане в гимназия или университет, и за техните родители това са важните въпроси. Все по-често обаче се чува още един - в България или в чужбина?

Топ дестинации за средно образование

Статистиката показва, че Англия е най-привлекателна за българските ученици, решили да продължат средното си образование зад граница. В топ 5 за Европа са също Германия, Швейцария, Испания (с обучение на английски) и Италия. САЩ и най-новите дестинации Португалия и Канада също попадат сред желанията на младежите, отчитат консултантски агенции по образование в чужбина. Преди години на второ място след Англия като избор е била Швейцария заради това, че там се предлагат индивидуализирани, модерни и качествени програми, предназначени за чуждестранни ученици. Сега Германия е втора и причина за това са високите такси на пансионатните училища в Швейцария, обобщава Наташа Христова, консултант за средно образование в консултантската къща за образование в чужбина "Дарби". За някои ученици и за техните родители плюс на средното образование в Германия пък е, че профилирането и специализацията започват от много ранен период, което улеснява бъдещата реализация.

Защо зад граница

Средното образование извън България не е евтино - годишните такси са около 30 000 английски лири, евро или долара. В Швейцария са дори доста по-високи. Защо тогава то става все по-търсено от родители и ученици? "Защото освен качествено образование училищата в чужбина осигуряват и постоянна грижа за личностното развитие на детето", отговаря Ели Тончева, управител на консултантската агенция "Едланта". И уточнява, че пансионатните училища разполагат "с отлични условия за усвояване на академични знания, за практикуване на различни спортове, за разнообразни клубни дейности". И още: "В тях се развиват допълнителни умения като проучване, критично мислене, анализ, предоставя се и специализирана подготовка за кандидатстване в топ университети", допълва Йоана Петрова, консултант в "Интеграл образователни програми".

Всяко семейство има различни предпочитания към определена държава и училище. "Някои предпочитат традициите на английското образование, други отдават значение на социалния кръг и обноски, които са характерни за елитните швейцарски пансионати, за трети са важни спортът и извънкласните дейности, както и условията за живот и мултинационалната среда в международните училища в Испания", коментира Деница Проданова, собственик на Summerly International Learning. По думите й всяко училище има силни и слаби страни и затова е важно да се избере такова, което е "социално, академично и емоционално подходящо за детето". Важно е също родителите да са информирани за различните образователни системи, както и за успеха на учениците, завършили даденото училище. Така ще могат да си създадат представа за нивото на обучение и ще знаят дали отговаря на желанията и амбициите им.

Според Ели Тончева при избора за средно образование "родителите обикновено се водят от препоръките на свои близки, от местоположението на училището, а по-амбициозните – от мястото, което то заема в различни официални класации". "За съжаление има мода в избора не само на държава, но и на училище", отчита Деница Проданова. По думите й това е тенденция от години, като притеснителното е, че тя не се основава на факти или на информираност, а на слухове или желание за статус в обществото. "Това, че детето на наши приятели учи и се чувства добре в дадено училище, категорично не означава, че същото училище е подходящо или е най-добрият избор и за нашето дете, просто защото децата са различни", обобщава тя.

Топ дестинации за студенти

Великобритания продължава да бъде най-предпочитана като учебна дестинация и за висше образование въпреки високите учебни такси, отчитат консултанти. Причините за това са известни - английският е най-популярният чужд език сред българските ученици и те имат самочувствието, че могат да се справят с академична програма изцяло на него. Британските университети предлагат голямо разнообразие от специалности, включително и някои съвсем нови, като компютърна сигурност или нанотехнологии например, изброява Ели Тончева. Университетите там правят сериозни инвестиции в материална база – лаборатории, зали, библиотеки, спортни центрове, общежития. Освен това, за да финансират образованието си, студентите могат да ползват заем, включително и за магистърски програми, както и да кандатстват за стипендии. "Изборът на западен университет се предопределя и от възможността за стажове като част от учебната програма, по време на които студентите придобиват практически умения", коментира Стефка Златева, консултант в "Интеграл образователни програми". Според нея Великобритания остава предпочитана дестинация и заради по-големия избор на общежития и гарантирано настаняване за първокурсници.

Германия традиционно заема втора позиция сред предпочитанията на българските кандидат-студенти. Образованието там е почти безплатно (дължими са единствено поносими административни такси), а все повече специалности се предлагат освен на немски и на английски език. "И до днес има градове в Германия, където по брой чуждестранни студенти на първо място е Китай, а на второ - България", отбелязва Благовеста Евтимова, консултант за висше образование в консултантската къща "Дарби".

Сред предпочитаните дестинации са и Холандия и Дания. Според Ели Тончева Холандия привлича с практически ориентираните специалности, които се преподават на английски език, достъпните такси за обучение (1984 евро на година) и възможностите за финансиране чрез почасова работа, студентски заем и грантове. Стефка Златева допълва, че все повече първоначално ориентирали се към Германия и Австрия студенти избират Холандия заради по-гъвкави условия за прием и финансовата помощ до 1016 евро на месец.

Безплатното за гражданите на ЕС висше образование в Дания години наред привлича масово българските студенти. Плюс за обучението там е и това, че университетите стимулират start-up студентски компании чрез бизнес инкубатори. В последните години обаче датските университети стават все по-селективни и освен висок успех очакват от кандидатите силна мотивация и ясен план за бъдещата им професионална реализация. "В Дания ограничителната квота за прием на европейски студенти и специфичните изисквания за кандидатстване, въведени с реформата от 2015 г., могат да се окажат сериозно предизвикателство пред бъдещите студенти", посочва Благовеста Евтимова.

През последната година нараства броят на кандидатите за бакалавърски и магистърски програми в университети в Австрия, като предпочитани специалности там са икономика и архитектура. Приемът обаче става все по-труден, тъй като много от университетите въвеждат и приемни изпити на място, отчита Ели Тончева.

Във Франция програмите на обучение са основно на френски език. Обучението на английски или друг чужд език е само в много ограничен кръг програми, основно магистърски или за обмен (по "Еразъм" например). "Университетите са много селективни при приема на студенти, но изискванията стават още по-високи по време на първи курс, резултатите от който са решаващи за продължаване на обучението. Статистиката показва, че 42% от студентите отпадат след него. За сравнение процентът на отпадналите след първи курс студенти в Германия е 28%, във Великобритания – 8.6%, Испания – 30%", посочва Благовеста Евтимова.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  raimond avatar :-?
  Meister Eckhart
  • - 3
  • + 17

  богатите ходят да учат в Англия, бедните в Германия

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 18

  И къде е "статистиката"? Табличка нещо, графика...?

  Нередност?
 • 3
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123
  • - 5
  • + 9

  То е хубаво да ходят да учат в чужбина, но е хубаво и да се прибират след това в България, а младите не искат. Проблемът е тук и сега, а не в тях!

  Нередност?
 • 4
  m_style avatar :-P
  m_style
  • - 1
  • + 5


  [quote#3:"razlichen123"]но е хубаво и да се прибират след това в България,[/quote]

  Нередност?
 • 5
  kavkhanisbul avatar :-@
  Димитър Начев
  • - 1
  • + 11

  1. Великобритания = Англия + Шотландия + Уелс
  2. "годишните такси са около 30 000 английски лири, евро или долара" - прецизността тук е зашеметяваща.. за лирите - 9000 лири е максималната годишна такса в Англия. В Шотландия е безплатно за граждани на ЕС.
  3. В новина към БНТ пише следното (базирано на статистика на НСИ) - "Заедно с Германия и Австрия, Великобритания е в челната тройка на държавите, където учат най-много български студенти. Следват Холандия, Франция, Италия и Дания." С друго впечатление останах от статията на Капитал. А Швейцарските "пансионАТИ" не са в класацията, защото са в друга категория, разбира се, но силно се съмнявам интетесът към тях да е толкова силен, колкото статията намеква.
  => Не може цялата статия да е базирана на интервюта с представители на посреднически компании. Част от тяхното финансиране идва от страна на кандидат-студентите, но другата част идва от самите университети/пансионАТИ, при това в много от случаите това не са най-елитните университети, защото при тях има наплив от кандидат-студенти. С други думи, посредническите компании не са НПО и следователно не могат да се ползват като единствен източник. В противен случай, отбележете статията като реклама, моля.

  Нередност?
 • 6
  lnd29476812 avatar :-@
  lnd29476812
  • - 1
  • + 11

  Мдааа, усещането за реклама дразни, уж обективни статии, а всъщност рекламни, айде моля ви се, няма да си губим времето да ви четем :)

  Нередност?
 • 7
  dorko avatar :-|
  dorko
  • - 9
  • + 7

  Да си пратиш тийнейджъра на 3000 км, от грижа за бъдещето му, изглежда някак като самоосвобождаване от ежедневна грижа, връзка и настояще.

  Нередност?
 • 8
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов
  • - 2
  • + 8

  До коментар [#7] от "dorko":

  На вас може би ви изглежда така, защото не знаете какво е за един родител да се отдели от детето си. Навярно само можете да предполагате, но не разбирате какви усилия и средства костват на голяма част от родителите да издържат децата си, които следват в чужбина.
  От друга страна, житейският опит, който децата натрупват, справяйки се сами в непозната обстановка, ще ги подготви много по-добре за живота, от колкото да стоят близо до родителите си и да бъдат лишени от възможността да разберат какво могат.
  Казаното за Франция до голяма степен е вярно, даже е смекчено. Синът ми следва физика и споделя, че по основните предмети, изпитите успяват да си вземат едва 10-15%, останалите, на които въобще това е възможно разчитат да покрият необходимия брой точки чрез по-високи резултати по останалите предмети.

  Нередност?
 • 9
  patchev avatar :-|
  HXP
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#1] от "Meister Eckhart":

  Има нещо вярно, но все пак, качеството на образованието в Германия е на ниво. Германия, за разлика от Великобритания, те учи и на самостоятелност, поради специфичната организация на университетите там. Също така и зависи за коя федерална провинция става въпрос- бившето ГДР и Северен Рейн–Вестфалия се предпочитат от по-малко състоятелните български студенти с оглед на по-ниските цени там или повечето възможности за работа. В южните провинции обаче процента на по-състоятелните е голям.

  Нередност?
 • 10
  carmello avatar :-|
  carmello
  • - 1
  • + 6

  [quote#5:"Димитър Начев"]2. "годишните такси са около 30 000 английски лири, евро или долара" - прецизността тук е зашеметяваща.. за лирите - 9000 лири е максималната годишна такса в Англия.[/quote]


  30 000 се има предвид пълен пансион + такса за СРЕДНО образование, не за университет

  [quote#1:"Meister Eckhart"]богатите ходят да учат в Англия, бедните в Германия[/quote]

  това категорично не е вярно, самият аз не съм от богато семейство, но завърших в Англия- познавам още поне 50-тина студента от различни крайща на Бг които направиха същото- като цяло не е толкова трудно, взимаш заем за таксите (с лихва 1%) който изплащаш чак след много години, и бачкаш нещо парт тайм

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал