Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 18 май 2016, 9:31, 83251 прочитания

Как се става IT специалист

Софтуерните академии предлагат алтернатива на образованието по информационни технологии в университета

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Запазете си датите

- "ИТ Таланти": нови курсове през май и октомври
- Академия на "Телерик": възможно е включване през юли
- "СофтУни": прием през март, май, септември и ноември
- Talent Boost на VMware: кандидатстване през април
Текстът е част от специалното издание "Образование" на "Капитал".
През пролетта на 2014 г. бившият зъботехник и баща на две деца Евстати Зарков работи на пълен работен ден като асистент на търговския директор в компания за търговия и внос на храни на едро. Решава да смени изцяло професията си и започва да учи в Софтуерния университет "СофтУни". Обучението му тръгва от нулата. Два месеца по-късно вече е младши програмист в софтуерна фирма. А днес - PHP & JavaScript разработчик в същата компания.

Историята е истинска, но е само един от многото възможни пътища, които софтуерните академии отварят. Според преподаваните умения, времетраенето на курсовете и потенциала за започване на работа след тях "Капитал" открои най-общо три типа IT обучения. Първите са по-скоро скъпи и обещават да ви научат да програмирате на някой определен език за около 3-4 месеца. Вторите са организирани от компаниите, на които им липсват кадри, доста са масови и обикновено безплатни, а най-добрите курсисти получават работа. Третата разновидност са масови и продължителни обучения на достъпни цени, които често съществуват в сътрудничество с IT компании и шансът, ако завършите да си намерите бързо работа, е доста голям. Разбира се, всичко зависи и от времето, което вложите в обучението си.


Алтернатива на университета

"Започнахме да обмисляме идеята за софтуерна академия, защото осъзнахме, че университетите не произвеждат специалистите, от които компаниите имат нужда", категоричен е Светлин Наков, основател на "СофтУни". Висшите училища предлагат остаряла теория, а бизнесът търси практици в съвременните технологии и инструменти, смята Наков. В момента и на държавно ниво текат политики за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти. Единият начин предвижда разширяване на приема на студенти в технически специалности в университетите, а вторият - раздаване на ваучери за обучение в реално работещи фирми.

"Всички имат огромен недостиг на кадри. Хора има, нo не и качествени", допълва Наков и е убеден, че затова е необходима алтернатива. Освен това според него софтуерно инженерство не трябва да се преподава от хора, които са извън бизнеса повече от две години. Просто защото технологията се изменя твърде бързо. В алтернативните академии рядко има типични преподаватели. "Невинаги са и хора с висше образование, но са такива, които знаят кое как се прави", коментира Наков. Голяма част от тези школи и академии нямат лиценз от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), поради което за системата не са съвсем легитимни учебни заведения. Това обаче не им пречи да са неделима част от IT бизнеса в България.Разбира се, качеството на обученията варира, а най-лесно се различават по цената, продължителността и перспективите на курсовете.

Първият тип академии са с продължителност от 3-4 месеца, струват между 500 и 1000 лв. и се провеждат в малки групи. Там се преподават строго специализирани теми - програмиране на java, работа с Photoshop, мрежи. Проблемът с този тип обучения е, че времето е недостатъчно, за да се усвои цялата материя, затова и успеваемостта често е ниска. При високо ниво на лична мотивация обаче курсистите имат шанс да придобият тясно специализирани знания в конкретна област. Пример за такива академии са "Софт интелект"и "Прагматик ИТ център".

Вторият тип обучения имат за цел да попълнят липсващите кадри в големите софтуерни компании. При тях се залага на масовост и безплатно обучение - записват се много хора, а най-добрите 1-3% се назначават в съответната компания. Останалите, които не получат директно място, отиват на пазара на труда, където според статистиката не остават дълго. Целта на тези академии е да създадат малък брой топ специалисти.

"Академията на Телерик" е пример за такава инициатива. Тя предлага едногодишна интензивна програма по софтуерно инженерство и започва обучението почти от нулата. Кандидатстването е с мотивационно писмо, биография и приемен изпит с въпроси по IT и английски, обясняват от академията. Всеки курсист може да избере професионално направление уеб front-end разработка, разработка на уеб и мобилни приложения, автоматизирано тестване и др. Досега през "Академията на Телерик" са преминали около четири хиляди души, а в края на март обучение са започнали нови 760. За желаещите да се включат още не е късно - курсисти се приемат и за юли. Перспективите за намиране на работа след преминаването през "Телерик" не са за подценяване. Въпреки че компанията наема по-малко от 6% от завършилите курсисти, за успешно преминалите обучението пазарът на труда предлага много възможности.

Около 87% от завършилите програмата "ИТ таланти" на "Империя онлайн" започват работа като програмисти до три месеца. Ако са специалисти по java, успеваемостта е 100%, споделят от компанията. И там моделът е масов прием - на сезон има по 234 места, а курсовете започват през май и през октомври. Обучението е безплатно, с продължителност от 5 месеца и много интензивно. Кандидатите преминават през два кръга на селекция чрез тестове, където се измерват логичното и аналитичното им мислене. Финалният етап е разговор с отдел "Човешки ресурси". За последните два сезона кандидатствалите са шест хиляди, а приетите - около 550, допълват от "Империя онлайн". Обучението протича в групи от по 20-25 души. Няма изискване за начално ниво, което позволява преквалифицирането от съвсем друга професионална област. Инициативата на "Империя онлайн" е отворена и за всички компании, които искат да бъдат партньор - има около 60 такива, което е и плюс за курсистите. Така за завършващите възможностите да започнат работа са още по-големи. Сред партньорите на академията са Trader.bg, Fadata, Nemetschek, Software AG, EPAM, pCloud, Mobisystems, Paysafe и др.

Стаж и обучение в едно

Някои софтуерни компании пък предлагат комбинация между стаж и обучение, като ползата за тях отново е възможността да попълнят липсващите им кадри, а за курсистите - достъпът до хора, които имат ясна представа за пазара, и уменията, които той изисква. Такава инициатива е Talent Boost на VMware, която започна през 2015 г. Обучението е безплатно и трае шест седмици. Кандидатите преминават през сериозна селекция - изискват се умения по програмиране и владеене на английски, решават се тестове и се провежда интервю. Кандидатстването е през април, а най-добре представилите се курсисти имат шанс да получат работа в най-големия център за разработки на компанията в региона - този в София. Курсовете се водят от служители. Според изпълнителния директор на "VMware България" Диана Стефанова именно работещите в компанията са направили цялата програма за обучението, защото са видели от какво има нужда на пазара. Подобни са и обученията на "Софтсърв", както и стажантската програма на "Мусала софт".

Третият тип извънуниверситетски обучения са също масови, но продължителността им е доста по-голяма. При тях се започва от нулата, преминава се през основи на софтуерните науки, за да се стигне до тясна специализация. Към тази група се причислява "СофтУни", където месечно около 1800 заинтересувани започват предварителния курс. Той има за цел да покаже на потенциалните кандидати какво представлява програмирането и да ги подготви за евентуален приемен изпит. Подготвителният курс е безплатен, а обучението след това струва 480 лв. на модул за присъствена форма и наполовина по-малко за онлайн програмата. През 2016 г. се очаква през залите на академията да преминат около 20 хил. кандидат-програмисти, а според статистиките на Светлин Наков около 3% от тях ще излязат специалисти след тригодишното интензивно обучение. "СофтУни" има четири приема на година - през март, май, септември и ноември.

Обучението дава възможност за задълбочено изучаване на различни специалности и идеята му е да доведе до започване на работа в желаната област. Университетът си партнира с повечето компании от софтуерния бранш в България, което отваря широки врати за мотивираните завършващи. В допълнение "отличниците" получават директна препоръка за работа. За онези, които държат на официална диплома за висше образование, също има вариант - след завършване на "Софт Уни" и още една година обучение в партньорско висше училище. Партньори на академията в момента са Колеж по маркетинг мениджмънт и предприемачество в София, Варненски свободен университет и Бургаски свободен университет.

Така за желаещите да попаднат в най-бързо развиващата се индустрия в България възможностите са много. Задължителен критерий за успех обаче е старанието и най-вече достатъчното време. Защото макар да има и бързо преквалифицирали се хора като Евстати Зарков, за програмирането трябват време, упоритост и последователност.
Кои компании и академии предлагат софтуерни обучения

Империя онлайн
Кабината
ТехноЛогика
Ай Би Ес България
SAP
Samsung
Microsoft
Тим ВИЖЪН България
Musala Soft
Muffin at school
Софтуерен университет (СофтУни)
Vratsa Software School
Aкадемия на Телерик
Академия Зариба
MentorMate
Convergys
Правец компютри
New Horizons Bulgaria
IT-Academy.BG
TrainSoft
ITCE
School of Robotics Robopartans
Hack Bulgaria
SoftAcad
VМware
IPT
Soft Intellect
Аула.бг
ЦПО "Експерт"
Swift Academy
GFK България
Компютърна академия IT STEP
Google – Дигитален гараж
Кан Академия
MindHub
ЕдуТехФлаг
ЦПО КОМП

Източник: eSkills for jobs 2016

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как детето ни да проговори перфектен английски, докато се забавлява? Как детето ни да проговори перфектен английски, докато се забавлява?

FUNDAY се наложи като работещия формат за чуждоезикова програма, с която децата усвояват английски език, докато се забавляват.

8 авг 2019, 454 прочитания

Иновативни с адрес Европа Иновативни с адрес Европа

Топ 10 най-иновативни университети в Европа

8 юни 2019, 2743 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Образование" Затваряне
Как "Еразъм" ме върна в България

Програмата за обучение на обменни начала подпомага финансово и стажове в чужбина

Още от Капитал
Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10