Клас, стани, клас, в ефир сме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Клас, стани, клас, в ефир сме

Кръстници на радио Teen Station стават учениците от ПГПЧE "Иван Вазов" в Смолян, където е пилотната реализация на проекта.

Клас, стани, клас, в ефир сме

Журналистката Евелина Павлова започва проект за създаване на училищни радиа в десет гимназии в страната

Силвия Радославова
7714 прочитания

Кръстници на радио Teen Station стават учениците от ПГПЧE "Иван Вазов" в Смолян, където е пилотната реализация на проекта.


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.
"Това е един социален проект, който ще научи децата да поемат отговорност, да излъчват и приемат лидери, да разпределят роли и да работят в екип."

Евелина Павлова, журналист и инициатор на Teen Station

Музика, новини, коментари, спортни събития и отразяване на актуални за местната общност въпроси. Тийнейджърите от гимназията в американския град Ню Олбъни, щата Индиана, със сигурност не скучаят. Работата им в най-старото училищно радио в Америка обаче не е само забавление. Продукцията включва и много важни, а понякога дори тежки за говорене теми като тази как да помогнем на децата, болни от рак, да се чувстват отново деца. В програмите не липсват и откровени събеседвания с родители. Всичко това е възможно заради ентусиазма и приемствеността на хората в училището, които съумели да съхранят традицията на радиото от 1949 г. насам. Гимназията обаче далеч не е единствената, която може да се гордее със своето правено от ученици радио. Моделът е популярен в САЩ дотолкова, че вече години наред се организира национално състезание между училищните радиа. Във Великобритания съществуват няколкостотин идентични училищни медии, а в Австралия радиата излъчват дори обучителните материали.

Примерът на англоезичните държави вдъхновява една българска журналистка да започне изграждането на училищни радиа и на местна почва. В началото на годината популярната радио и тв водеща Евелина Павлова, позната на аудиторията с предаванията от FM+ и "Нова телевизия", даде начало на радио Teen Station в Смолян, а до края на 2017 г. това трябва да се случи в още няколко училища от различни градове на страната.

За малки и големи

Евелина Павлова има опит в правенето на радио не само заради многото години, които прекарва в FM+, но и защото през 2013 г. създава семейната интернет платформа Family, в която основното радио съдържание е детско (приказки, песни и др.). За нея това е личен проект, който се реализира на приятелски начала и с помощта на колеги. "Всичко тръгна като бутиков, некомерсиален проект – в радиото не звучи реклама, то се слуша само онлайн, а интернет е добра платформа, защото позволява да си независим от рекламодатели. Ние много разчитаме на тях, за да съществуваме и да се развиваме, само че те не присъстват в програмата. На сайта родителите могат да видят, че тя се осъществява с помощта на различни партньори, най-вече по линия на социално-корпоративна отговорност", обяснява Павлова. Радио Family вече има студио в "Музейко", където децата се учат как се прави радио, записват предавания и влизат в ролята на гости и водещи два пъти месечно. След като то заживява свой собствен живот, Павлова решава да прехвърли енергията си към подобен проект, насочен към учениците в тийнейджърска възраст. Докато прави видеопоредица за инвестициите в български училища, тя обикаля страната и се запознава с интересни истории. Като тази на учениците от езиковата гимназия в Силистра, които, докато учат за crowdfunding-а, успяват да съберат 25 хил. долара за 25 дни, за да построят училище в Гана. В Хасково пък се оказва, че има деца, които работят с CERN. "Това са неща, които няма как да разбереш, ако не отидеш на място в тези училища. Историите са страхотни и заразителни и аз поисках да има платформа, на която и други тийнейджъри, и обществото да могат да ги чуят", разказва Павлова. Разпространеният в САЩ и Великобритания модел за училищно радио според е нея е добър инструмент, а наред с това би донесъл и много ползи за личностното развитие на учениците.

Българският модел

Малко по-късно Евелина Павлова вече е готова с концепция за училищни радиа, които създават самостоятелна продукция, обединена в обща програма. Планът е тази програма да се излъчва онлайн в рамките на 24 часа, а радиостанциите да са подкрепени от училищните сайтове и блогове. Кръстници на радио Teen Station стават учениците от ПГПЧE "Иван Вазов" в Смолян, където е пилотната реализация на проекта. Той трябва да обхване десет учебни заведения в страната (виж картата) и е насочен към учениците между 8-и и 12-и клас, които сами ще генерират съдържание, след като преминат обучения. Техни ментори ще са журналисти, специалисти по маркетинг и социални медии и новинари от различни медии. Те ще говорят по различни теми – от това кои са видовете медии и формати радиа, през това как се структурира програма до това как се правят фейсбук група и съдържание за сайт.

"Стартът е от Смолян, защото там срещнахме много силна подкрепа от общината, която сама прояви желание да помогне с организацията на обученията на децата. Също така в училището там те вече имат готово студио, а това, което липсва, са хората, които да им покажат как се случват нещата, как се работи с пулт и как се правят предавания", разказва Павлова. На първата среща в Смолян идват 60 деца. Евелина се появява с готова схема за училищно радио, но след срещите с тийнейджърите от гимназията проектът бил сериозно променен. "Когато си говоря с децата, най-много откликват на въпросите за музика. Избухнаха, когато трябваше да съберем 100 любими парчета. Радиото през музиката носи една емоционална нишка и отговаря в голяма степен на техните търсения", разказва водещата. Затова и първото предаване ще бъде за музика и е озаглавено Music Hunters. "Това е музика, която дори ние не познаваме, въпреки че работим в ефирни радиа. Младите я намират по всевъзможни канали и начинът, по който я споделят, е спонтанен. Ще е супер да имат един общ канал да го правят. В този канал обаче няма да звучи чалга", казва Павлова.

Учениците й споделят, че са привлечени от проекта и заради това, че в този общ канал ще могат да разберат какво вълнува тийнейджърите от другите училища и градове – дали четат същите книги и слушат същата музика, къде прекарват събота и неделя, с какво обичат да се занимават. А сред предаванията, които искат да правят са такива за здравословно хранене, за родния им край и общността, за книги и кино.

Социални ползи

"За мен това е един социален проект, който ще научи децата да поемат отговорност, да излъчват и приемат лидери, да разпределят роли и да работят в екип. Това са ключови умения и учениците няма как да ги развият, ако не се обединят около нещо", казва Евелина Павлова. Основните разходи по Teen Station засега са свързани с пътуванията на обучителите, но начинанието среща широка подкрепа. "Всичко това е интересно за бизнес организациите и намираме подкрепа за проекта от Български форум на бизнес лидерите, но и от отделни компании. За изграждането на студийните комплекси искат да помогнат и самите деца. Те вече имат конкретни идеи за организиране на благотворителни изложби, средствата от които ще използват за купуване на микрофони и оборудване", обяснява водещата. "Това не означава, че ние не можем да ги купим, но е прекрасно и те да участват. Разходите по едно студио не са чак толкова високи, по-трудно е да се развие и задържи интересът, да има някого, който да е там, за да въвлече децата", допълва тя.

Готовност за подкрепа на училищните радиа са заявили и от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Junior Achievement Bulgaria, а българска компания е дарила про боно софтуера за радио. Друга пък разработва безвъзмездно приложението за смартфон.

Освен повишаване на медийната и технологичната грамотност проектът за радиа Teen Station ще донесе и конкретни ползи за развитието на децата. "Те са много любопитни, търсят информация навсякъде и са доверчиви. Мисля, че ще започнат да разбират по-добре медиите. Това, на което ще се опитаме да ги научим, е, че трябва да проверяват информацията, да са по-внимателни към нея и да не са непредубедени. Не съм сигурна обаче на по-късен етап какви ще са техните медии въобще, може би ние ще им помогнем да ги направят по някакви правила, които познаваме и вярваме, че са адекватни", казва Евелина Павлова.

Плюс е и, че платформата ще даде глас на младите хора. "Те имат право на своите медии. Ние мислим, че можем да ги научим на много неща, но аз съм сигурна, че те могат да ни научат на повече", добавя водещата.

От друга страна, там, където ги има, училищните радиа помагат за изграждането на приобщаваща атмосфера в училище и позитивна училищна общност. Срещата с микрофона в тази възраст работи за повишаването на увереността, развиват се качества за креативно мислене, говорене и слушане, но също и за писане. Учениците, които са в екипите на училищни радиа, придобиват умения за справяне в ситуация и работа в екип. Според различни изследвания всичко това се отразява и на техните резултати в училище и живота след това.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.
"Това е един социален проект, който ще научи децата да поемат отговорност, да излъчват и приемат лидери, да разпределят роли и да работят в екип."

Евелина Павлова, журналист и инициатор на Teen Station

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    ivo41493463 avatar :-P
    ivo41493463

    Чудесно начинание! Освен всички останали ползи изброени в статията извънкласните дейности учат и на инициативност, дисциплина и умение човек да си организира времето. Освен това елиминират мързела, който май е заразен сред днешните ученици :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.