Кръжоци по интереси за напреднали
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кръжоци по интереси за напреднали

Повечето организации наблягат на възможностите за пътуване и практически опит за набиране на участници

Кръжоци по интереси за напреднали

Клоновете на международните студентски организации у нас дават неограничени възможности за стажове и приключения

Десислава Лещарска
937 прочитания

Повечето организации наблягат на възможностите за пътуване и практически опит за набиране на участници

© "EASA България"


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" "Най-добрите университети в България 2018". Можете да прочетете повече информация за него тук или да го поръчате тук. Всички текстове по темата може да откриете тук.
У нас са представени почти всички големи професионални студентски организации: на инженерите, архитектите, фармацевтите, студентите по индустриален мениджмънт и други.

Ще те научи ли университетът да бъдеш гражданин на света, ще те освободи ли от културни обременености, ще ти даде ли истински практически умения за кариерно и личностно развитие, съпоставими с тези на връстниците ти от Швейцария до Китай? Едва ли. За това обаче може да ти бъде полезно членството в някоя от международните студентски организации и техните клонове у нас. С десетилетия история зад гърба си, мрежи от хиляди възпитаници по целия свят и безброй възможности за обмени те са източник на безценни знания и умения, които се придобиват само чрез челен сблъсък с практиката и адаптацията към нова среда.

У нас са представени почти всички големи професионални студентски организации: на инженерите, архитектите, фармацевтите, студентите по индустриален мениджмънт и др., както и големите младежки организации, в които може да участва всеки студент без значение от профила.

Сред последните AIESEC е най-мащабната в света и най-разпознаваемата. У нас тя има офиси в София, Варна, Пловдив и Велико Търново, а извън България - в 126 държави. Председателят на българския клон Лин Нгуен уточнява, че AIESEC е младежка организация - за всички от 18 до 30 години. "Организацияте е създадена през 1948 г., след Втората световна война. Целта й е постигане на мир и развитие на човешкия потециал и като казваме мир, имаме предвид хармония между човека и неговата среда, а не липсата на война", казва Нгуен. "Основната ни дейност е развитието на лидерски качества чрез международни обмени. Когато един човек отиде на обмен, той се сблъсква с непозната, некомфортна среда, опознава света по-добре, опознава силните и слабите си страни, разбира, че действията му имат значение", казва Лин.

В момента на страницата на AIESEC са публикувани близо 10 000 обяви за стажове, обмени и доброволчески инициативи на територията на 122 държави в целия свят. Повечето от тях са за професионални стажове в частния сектор. "Всеки студент, който иска да се развива, влиза в нашата система и може да кандидатства", казва Лин и допълва: "Ние не сме HR компания, ние сме като платформа, която предоставя възможности: от стажове за бъдещи предприемачи в малки стартиращи компании през стажове в големи компании с дългогодишна история до доброволчески мисии. Стажовете могат да са платени, с покрити изцяло или частично разходи, но идеята е да натрупаш опит, а не да забогатееш." Тя добавя, че студентите могат да се присъединят към организацията като членове и да развият същите качества и опит с чужда култура чрез срещите и организационната работа, която трябва да изпълняват.

Учи, пътувай, създавай

Повечето организации наблягат на възможностите за пътуване и практически опит за набиране на участници. "Това са неща, които няма как да се случат по време на лекция", посочва председателят на "BEST България" (Board of European Students of Technology) Надежда Гешева. "Пробвайки уменията си в различни сфери, студентите успяват да изградят по-добра представа за себе си и за това с какво искат да се занимават", казва тя.

Организацията на студентите от технически специалности има 95 клона в 33 държави. Във фокуса й е и академичното образование, не само work&travel. Всяка година BEST провежда редица международни академични курсове, в които могат да участват всички студенти по технологии, а за членовете на организацията се провеждат и обучение в т.нар. soft skills (меки умения), както и курсове по маркетинг, PR и др. Най-голямото събитие на организацията е BEST Engineering Week (BEW). "BEW е инженерно състезание, в което различни фирми от сферата на технологиите поставят практически или теоретичен казус на студенти. Инженерната седмица завършва с кариерен коктейл, по време на който студенти и представители на компании имат възможност да разговарят в неформална обстановка. Тази година BEW ще се състои от 13 до 22 март", казва Надежда Гешева.

Международните студентски организации са важни не само за обучаващите се, но и за самите университети. BEST и още една организация – ESTIEM (European Students of Industrial Engeneering and Managment) имат сериозен принос за междунродния имидж на Техническия университет в София. "Доведохме международни преподаватели и студенти. На световно състезание по индустриално инженерство сме печелили второ и трето място от името на университета", казва Деница Симеонова, бивш председател на "ESTIEM България". "Хубаво е, че университетите осъзнаха ролята на тези организации, осъзнаха плюсовете студентите да се занимават и с нещо друго и винаги помагат с каквото могат: с материална база, финансиране, подкрепа и признание", казва Симеонова. Нейната организация също провежда ежегодно състезание за студенти по индустриално инженерство с решаване на реални казуси на компании от типа на Volvo, "Уолтопия" и др. Спечелилият екип получава възможност да се състезава на полуфинал и финал с екипи от различни държави. "На всеки студент, който се чуди за какво му е участието в такава организация, бих казала, че това една възможност да доразшири знанията си, да ги изпробва. Това създава един страхотен приятелски кръг, разширява хоризонта ти международно, помага ти да развиваш умения, които не си предполагал, че притежаваш, дава ти съвсем близък досег с компаниите и много позитиви при кандидатстване за работа", казва Деница Симеонова.

Тя, както и останалите възпитаници на международни организации дават много примери за социални и хуманитарни каузи, възникнали след стажове в други държави. Лин Нгуен дава пример с български студент, заминал с AIESEC за Китай, където е преподавал в домове за изоставени деца. След завърщането си в България решава да създаде безплатни курсове за деца в неравностойно положение. Настоящи и бивши възпитаници на ESTIEM са основали НПО, което да се занимава с хуманитарни, екологични проблеми и равенство между половете. "Правим срещи по тази тематика и много от членовете създават нещо - някакъв вид услуга или промяна в тяхната организация или фирма", разказва Деница Симеонова.

Годината на студентите

Тази година се очертава като много силна за някои от българските подразделения на европейските студентски организации. Благодарение на "EASA България" (European Students Architecture Assembly) в София и на планината Витоша ще дойдат над 120 бъдещи архитекти от 48 държави. Местният клон се пребори за домакинство на едно от най-важните събития на асамблеята – INCM 2018, или годишната среща на националните координатори. Архитектурната група "Асоциация WhATA" го номинира за едно от архитектурните събития на годината и пише: "Струва си да се отбележи дори само заради ентусиазма на едни български студенти по архитектура, които си казали "хайде да докараме света и при нас, вместо само ние да ходим при него". Университетите у нас имат нужда от повече ентусиазъм и инициативност. За да не се тюхкаме после за рейтинги."

Срещата на координаторите на EASA ще се проведе през октомври под надслова "Приемственост" в София и на планината Витоша, където чуждестранни и български студенти ще обединят сили за реконструкцията на изоставената хижа "Боерица". "EASA не е организация, а мрежа, ние сме практическа общоност", разказват петимата архитекти, представящи EASA у нас - Мартин Вандов, Росина Шатърова, Теодор Узунов, Константин Евтимов и Васил Вандов. Затова двете големи събития под шапката на EASA – годишната асамблея за над 500 младежи и срещата на националните координатори, са обвързани не само с интересни локации, но и с актуален за местните общности проблем. Те надхвърлят рамките на архитектурата и академичното образование и обикновено привличат голям интерес.

Мартин Вандов уточнява, че събитията на EASA са мултидисциплинарни и са отворени за всички студенти по визуални изкуства, инженери, ландшафтни специалисти и др. Всяка държава има квота от студенти, които може да изпрати на международните събития на мрежата, като у нас пратениците се избират с конкурс в доста свободен формат, който се провежда в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Асамблеята на EASA през 2018 г. ще се проведе в хърватския град Риека. А на срещата на националните координатори в България през октомври ще има отворени дни, в които всички посетители са добре дошли.

Още един български клон на европейска студентска организация може да се похвали с домакинство на важно събитие. Board of European Students of Technology (BEST) Sofia ще организира най–голямото вътрешно събитие на организацията, а именно Генералната асамблея. "На нея се взимат важни решения за бъдещето на организацията и се избира международният борд за следващата година", поясни председателят у нас Надежда Гешева.

Най-добрите университети в БългарияИзданието е в помощ на кандидат-студентите, които все още не са решили по кой път да поемат.

Дава обобщена информация за:

- Данните от Рейтинговата система на висшите училища в България

- От кои специалности излизат най-добре платените специалисти

- Къде отиват най-силните и най-слабите ученици

- Защо ученето в университет не трябва да е за всеки

Изданието е подарък за абонати на Капитал.

Всички останали читатели могат да го закупят в търговската мрежа - центарлните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд или онлайн на: capital.bg/universiteti
Текстът е част от специалното издание на "Капитал" "Най-добрите университети в България 2018". Можете да прочетете повече информация за него тук или да го поръчате тук. Всички текстове по темата може да откриете тук.
У нас са представени почти всички големи професионални студентски организации: на инженерите, архитектите, фармацевтите, студентите по индустриален мениджмънт и други.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.