Този голям разход
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Този голям разход

Shutterstock

Този голям разход

Какви са вариантите за финансиране на висшето образование

3676 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

- В България от няколко години държавата поддържа схема за гарантиране на студентски кредити, което позволява лихвеният процент да е фиксиран и по-нисък от пазарния - той не може да надхвърля 7%.

- Общият брой отпуснати заеми по схемата за гарантиране на студентски кредити е под 2000, предимно с цел финансиране на бакалавърска степен. Средната сума, отпускана в този случай, е 6500 лв.

Качественото образование се превръща в огромен бизнес, в който цената на "продукта" непрекъснато расте. И често заради липса на добро финансово планиране, хиляди млади хора се обричат на задлъжняване още преди дори да са започнали кариерния си път.

Естествено е носителите на този тренд да са отвъд океана. В САЩ отпуснатите студентски кредити възлизат на 1400 милиарда долара, което превръщат заемите за образование във вторите най-популярни след жилищните. Според изследване на New York University делът на студентите, които приключват обучението си с дългове в размер, равен или повече от 50 000 долара, се е утроил от 2000 г. насам и вече представлява 17%. Тази група от студенти все по-трудно изплащат заемите си. Ако въобще го правят, тъй като все повече от тях се възползват от клаузи, които им позволяват да удължат своя гратисен период на непогасяване и след дипломирането. Част от проблема са и понижените изисквания, които позволяват на много повече хора да бъдат одобрени за кредитирането.

Гратисен период в България

Как стои въпросът в България? У нас от няколко години държавата поддържа схема за гарантиране на студентски кредити, което позволява лихвеният процент да е фиксиран и по-нисък от пазарния - той не може да надхвърля 7%. Освен това потребителят не дължи такси и има гратисен период, който му позволява да не прави погашения по време на следването. Заемът трябва да бъде погасен до 10 години след края на гратисния период и се покрива от държавата, в случай че кредитополучателят има второ дете до 5 години след начало на изплащането. Предсрочни погашения могат да се правят без такса по всяко време, а условието за кандидатстване е студентът да няма същата образователна степен и да е на по-малко от 35 г. В момента шест банки предоставят такива заеми – Банка ДСК, Пощенска банка, ПИБ, Райфайзенбанк, Алианц банк и отскоро и Българо-американската кредитна банка. Общият брой отпуснати кредити е под 2000, предимно с цел финансиране на бакалавърска степен на обучение. Средната сума, отпускана в този случай, е 6500 лв.

Ключовото тук обаче е, че този тип кредит важи единствено за обучение в редовна програма в университет на територията на Република България, акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация. Тоест не позволява да се кандидатства за него при обучение в чужбина.

Алтернативните продукти

Банките, които не са сключили договор с министерството, като например Уникредит Булбанк, също имат свои продукти, предназначени за студенти. Те позволяват повече гъвкавост, защото, освен че могат да се ползват за програми в чужбина, могат да бъдат насочени и към различно естество на разходите. Държавно гарантираният кредит може да се ползва само за плащане на семестриална такса. Изключение се прави единствено при раждане на дете по време на следването - тогава може да се отпусне заем в размер, който да осигури сума, равна на минималната заплата месечно до края на следването. Минусът е, че лихвата е плаваща - обвързана е с пазарни показатели, което може да означава увеличение на погасителната вноска в даден бъдещ момент.

Други банки като Банка ДСК пък имат и от единия, и от другия тип студентски кредити. Продуктът, който не се гарантира от държавата, е за обучение по обменни програми на "Юзит калърс България" за обмен, стаж или обучение в чужбина, но е с максимална стойност 6000 лв. Освен това по него може да се предостави обезпечение - например поръчителство или запор на вземане по трудово правоотношение, с което се подобряват условията. Също така може да се договори гратисен период, който обаче не трябва да е по-дълъг от периода на усвояване.

Помощ от университета

Очевидно гореописаните кредити не са подходящи, ако целим средно или висше образование в чужбина. В такъв случай има много различни специфики за всяка отделна държава. На първо място стипендиите и грантовете са най-добрия начин за финансиране. В повечето случаи те не трябва да се връщат, но много зависят и от доходите и активите на семейството на студента. Голяма част от чуждестранните университети имат офис за финансова помощ, който урежда тези въпроси. Отделно има стотици фондации, чиито бюджети включват именно финансиране на студенти.

Често използван подходящ начин са програмите за работа по време на обучението. Отвъд океана например те се финансират от американското правителство, което плаща субсидия от 60% на заплатата на работещи студенти. Това важи и за стажовете, които макар и да плащат малко, могат да дадат силен старт в кариерното развитие на студентите, ако са свързани с сферата на обучението им.

Какви са особеностите

Студентското кредитиране, за което споменахме в началото в САЩ, е най-вече два типа - Stafford заеми и Direct Plus. Първият е с гаранция от американското правителство и с него могат да се покриват университетските такси. Субсидираните Stafford заеми изискват студентът да докаже, че е в тежко финансово състояние, и при тях не се начислява лихва по време на следването. За несубсидираните може да кандидатства всеки, но при тях лихвата се начислява по време на следването, въпреки че изплащането започва след дипломиране. Заемите Direct Plus са с фиксиран лихвен процент от 7.9% и имат понижени изисквания, но и сумата, която се одобрява, обикновено е най-ниска в сравнение с другите схеми. И за двата типа заеми не е необходима кредитна история, а лихвата е фиксирана. Освен това погасяването им е обвързано с дохода на студента след дипломирането му, така че да му позволят постепенно да израства в кариерата. Отделно този заем може да бъде опростен, при условие че кредитополучателят заема публична длъжност и в продължение на 10 години е правил навреме вноските си.

Над 200 стипендии в Германия

Германската служба за академичен обмен (DAAD) предлага 220 различни стипендии, като те могат да бъдат насочени към различни разходи - университетска такса, купуването на учебници или плащането на месечния наем. Помислено е и за студентите със специални нужди, както и за културния обмен. Подобна е ситуацията в Дания, където съветват да се потърси офисът за финансова помощ на конкретния университет. Във Франция пък някои от банките имат договори за сътрудничество с френски университети. По този начин се предлагат преференциални условия и при някои случаи лихвата може да бъде дори 0%. Кредитите обикновено могат да се използват за различни цели - както за такси, така и за битовите разходи. Проблемът тук обаче е, че за такива благоприятни условия обикновено се изисква гарант, който да е френски гражданин.

През миналата година започна отпускането на студентски кредит и за магистърски програми и във Великобритания. Максималната сума е 10 000 паунда и се отпуска за всички, които са жители на страни - членки на ЕС, и са пребивавали в държава от европейската общност през последните 3 години. Както и при кредита за бакалавърските програми, връщането на заема за магистратура ще зависи от размера на доходите след завършването. За докторантури също е предвиден кредит до 25 000 паунда. Освен това има стипендии, предлагани от различните университети, които взимат предвид отличен успех или доходите на настойниците.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

- В България от няколко години държавата поддържа схема за гарантиране на студентски кредити, което позволява лихвеният процент да е фиксиран и по-нисък от пазарния - той не може да надхвърля 7%.

- Общият брой отпуснати заеми по схемата за гарантиране на студентски кредити е под 2000, предимно с цел финансиране на бакалавърска степен. Средната сума, отпускана в този случай, е 6500 лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK