И спортът, не само учебниците
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И спортът, не само учебниците

Shutterstock

И спортът, не само учебниците

Или как и защо адекватните физически занимания помагат за изграждането на личността и не трябва да бъдат подценявани

3920 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

Може би между многото новини и коментари с апокалиптично съдържание, с които ни заливат от страната и чужбина, не сте обърнали достатъчно внимание на една доста положителна тенденция в българското общество - все повече деца, юноши и възрастни спортуват редовно. До голяма степен това се дължи на нарасналото предлагане на спортни бази на достъпни цени, на относително евтината екипировка и на сериозното увеличаване на клубове, които предлагат редовни извънкласни занимания за деца. Това, разбира се, може да се види във всеки квартал на София и другите десетина големи града, на много места в останалите областни и общински центрове и тук-там в някои по-големи села.

Тази тенденция има едно ключово проявление, което пряко засяга тийнейджърите. Десетилетия наред у нас се смяташе за съвсем естествено, ако децата започнат да се занимават с организиран спорт в 6-7-и клас. В последните 6-7 години долната възрастова граница за тренировъчен старт бе свалена драстично и вече в много градове и спортове заниманията започват още в детската градина или 1-2-ри клас. Разбира се, щом едно момче или момиче в прогимназиална възраст (7-8-и клас) има желание да спортува, той може да започне да тренира на много места, но трябва да знае, че шансовете му за професионална реализация в спорта са минимални.

Естествено плюсовете от спортуването за един тийнейджър ще са много повече, ако тренира и играе редовно, дори и без шанс за световна кариера. В другия случай ще продължава да чупи от лежане диваните у дома, да виси безцелно в мола с часове и да къса нервите на своите родители.

Спортът, който изгражда

Независимо на каква възраст детето ще направи първата си тренировка, ползотворният ефект ще се усети много бързо. Много преди да се превърне в победи, купи и медали, спортът може да е важен фактор в изграждането на личността. Той създава хигиенни навици, показва нагледно връзката между положения труд и постигнатите резултати; помага за намирането на нови приятели сред връстници от близо и далеч, сред деца от всички социални прослойки, представители на различни етнически и религиозни общности; спортът помага на децата да приемат по-спокойно победите и загубите, успехите и травмите, различните организационни неуредици, но и учи на честна игра и уважение към съотборници, треньори, съперници, длъжностни лица и зрители, защото без всички тях няма как и да има спортно състезание.

Логично е да се предположи, че ако едно момче започне да тренира в детската градина, то ще продължи да търси спорта в училище и дълги години след това. Това обаче може да се постигне и когато първата тренировка бъде направена на 14 г., стига клубът да предлага адекватни условия, а детето и родителите да имат разумни очаквания.

Едно от проявленията на промените в българския детско-юношески спорт е подобреното отношение към децата, които искат да тренират, независимо от нивото на техния талант и перспективите за състезателната им кариера. Основната причина за това, е че в критичната маса от клубовете треньорите вече са осъзнали, че високото спортно майсторство е функция от широката социална база за селекция (т.нар. масовост) и повишаване качеството на обучението.

Какви са конкретните ползи от някои от най-популярните в момента спортове и как да изберете най-подходящия за вашия тийнейджър? Ето няколко съвета, които да ви помогнат.

Лека атлетика

Да започнем краткия обзор с "Царицата на спортовете". В София има петнайсетина лекоатлетически клуба, които приемат и начинаещи в ученическа възраст. Специфично за този спорт е, че едно дете има големи шансове за състезателен успех, дори и ако стартира подготовката си на 13-14 години. Дали ще се случи зависи най-вече от това дали има спортни гени, талант в някоя от лекоатлетическите дисциплини и силно желание за тренировки. Ако детето не притежава първите две предпоставки за спортна кариера, но показва желание, то пак ще бъде прието в клуба. Така това момче или момиче ще подобри своята форма, ще повиши самочувствието си, ще намери много нови приятели и ще има възможност за изява в различни лекоатлетически фестивали, в които ще се състезава с деца на неговото ниво.

"Тези деца са важни за нашия спорт, защото от тях може да се изгради потенциален състезател, но дори това да не стане, те остават в семейството на леката атлетика", коментира Яна Касова, треньор в клубът по лека атлетика "Клас" в Костенец. Клубът отскоро откри школа и в София. "Децата ще участват в подходящи надпревари, могат да учат за треньори или да станат доброволци или служители в различни спортни организации и състезания. Погледнато в по-общ план, те ще бъдат любители на леката атлетика, ще тичат за здраве и ще бъдат публика на големите състезания в нашия спорт", добавя Касова, която е медалистка от европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен (2002). Месечните занимания с лека атлетика струват около 40 лв. на месец.

Важно е детето и неговите родители да се ориентират в огромното разнообразие от спортове, дисциплини и клубове. В София се практикуват над 30 вида спорт, в повече от 60 техни разновидности. Във всеки спорт има средно по над 10 клуба, които предлагат занимания за деца и юноши, така че, ако някой ви каже, че децата няма къде да тренират или вече не искат да играят, не му вярвайте много.

Футбол

Професионалният футбол у нас е в дълбока криза, но само след 5 години можем да говорим за ново Златно поколение. Никога в историята на България толкова много деца и юноши не са играели организиран футбол. В София има над 30 школи, а в страната още 170 и тенденцията е за увеличаване. Това важи и за девическия футбол, който също е в подем. Начинаещите тийнейджъри могат да се ориентират по класиранията в градските първенства и да потърсят клубове, които са в долната част на класиранията или във вторите и третите групи. Ако те покажат поне едно от базовите за играта качества - технически умения, тактическо разбиране и бързина, още през следващия сезон ще си намерят място и във водещите отбори. Таксата в столичните клубове се движи около 60 лв., а в останалата част от страната е между 15 и 30 лв.

Плуване

Плуването е полезно на всяка възраст, но ако започнете да тренирате в 8-и клас, шансовете ви за кариера са минимални. Причината е, че вашите съперници ще имат зад гърба си поне 10 години в басейна и внушителни проплувани километри. Има и изключения, но от ранга на австралийската легенда Йън Торп, който започва да тренира и да се състезава на 14 години. В същото време един тийнейджър само за два месеца тренировки може да усвои един от основните стилове и да участва в различни плувни фестивали. В зависимост от броя посетени тренировки плуването ще ви струва между 50 и 100 лв на месец.

По традиция у нас подгласниците на футбола в отборните спортове са баскетболът и волейболът. Първият подгласник от доста години селектира деца в ранна възраст и затова е трудно да се включите в някой от силните отбори, но в долната част на класиранията на столичните първенства можете да намерите своя нов клуб. В града работят 17 клуба, а в страната има още около 50. Таксата в София е около 40 лв., а в страната около 20.

Волейбол, хандбал, ръгби

Волейболът дълги години се славеше като спорт, който по-късно селектира състезатели, след 6-и клас, но в последните 2-3 години и той се принуди да свали възрастовата граница. "Нямаше как да останем встрани от тази тенденция, защото много спортове ни изпреварват в селекцията на атлетични и ръстови състезатели. В същото време все още е рано да се каже какъв ще е ефектът от ранния старт в организирания спорт, защото има опасност много деца да се "амортизират" психически, преди да дебютират в мъжкия спорт", откровен е Велизар Пашов, треньор във волейболна академия "Стойчев-Казийски" (ВАСК). Според него все още волейболът у нас не е достигнал пълния си потенциал и пример за това са относително малкото клубове, предлагащи занимания за момчета и момичета във всички възрасти дори в столицата. Таксите в тях са 30-40 лв., а в страната често са и по-ниски.

Децата, които имат желание да играят колективен спорт в по-слаба конкуренция, могат да се насочат към хандбала и ръгбито, но за съжаление и клубовете в тези два спорта все още са твърде малко.

Бойни изкуства

Чудесен вариант за подобряване на формата и самочувствието предлагат източните бойни изкуства. "Джудото също се адаптира към новите условия. В нашия клуб се приемат деца и юноши от 7 до 19 години и всеки достига до нивото, за което има талант, потенциал и желание", пояснява Васил Вътов, шеф на спортен клуб "Илинден". Месечните такси и тук са около 40 лв.

Тема на отделен текст са малко по-скъпите спортове като тениса и ездата или различните скиорски, скаутски и приключенски лагери.

Детският спорт в България се развива, по-силно в столицата и големите градове и по-слабо в останалата част от страната, но където и да живеете, имате възможност за избор на спортове и клубове. Важно е да ги оценявате по всички критерии: база, треньори, методика, отношение и шанс за изява в състезания. Щом детето тренира и играе с удоволствие и в празнична атмосфера, можете да сте спокойни за положителния ефект от неговото спортуване, а многобройните пътувания за състезания и мачове в страната и чужбина са важен бонус.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

Може би между многото новини и коментари с апокалиптично съдържание, с които ни заливат от страната и чужбина, не сте обърнали достатъчно внимание на една доста положителна тенденция в българското общество - все повече деца, юноши и възрастни спортуват редовно. До голяма степен това се дължи на нарасналото предлагане на спортни бази на достъпни цени, на относително евтината екипировка и на сериозното увеличаване на клубове, които предлагат редовни извънкласни занимания за деца. Това, разбира се, може да се види във всеки квартал на София и другите десетина големи града, на много места в останалите областни и общински центрове и тук-там в някои по-големи села.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK