Образователни app-чета

Shutterstock

Образователни app-чета

Преглед на някои от най-достъпните мобилни приложения за знания и умения в различни сфери

8420 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

Мобилните устройства не само промениха начина ни на общуване и ползване на информация, но вече променят и начина, по който учим и се развиваме. В онлайн магазините App Store и Google Play вече има стотици приложения, с чиято помощ можете да придобиете или подобрите умения и знания в разнообразни области. Има опции, подходящи както за ученици и студенти, така и за работещи професионалисти, като някои от тях могат да бъдат използвани офлайн, докато пътувате например, а други могат да бъдат внедрени и в класната стая като допълнение към учебния план. Още по-добрата новина е, че повечето са или напълно безплатни, или голяма част от функциите им са достъпни без заплащане. Ето селекция от най-интересните, с които можете пълноценно да запълните ежедневието си и да станете по-добри в някоя от следните области:

Чужди езици

Няма какво да се заблуждаваме, езиците днес са важни за всеки, независимо дали амбициите му са да бъде продавач в магазин или ядрен инженер. Ученето им обаче може да е доста трудно и объркващо, особено ако разчитате само на часовете по език в училище или в университета. На помощ идват приложения като Duolingo и Worddio, които не само правят ученето по-лесно, но и по-забавно и интересно.

Duolingo е най-популярната безплатна онлайн платформа за учене на език. Това е така, защото нейният интерфейс е изключително семпъл и под формата на игра можете бързо да натрупате основни познания в някой от близо 30 езика или пък в няколко едновременно. Създателите са разработили и специална версия, подходяща за интегриране в класните стаи - Duolingo for Schools. Ако искате обаче да овладеете и уверено да проговорите някой език, не разчитайте на приложението, защото то ще ви даде само базови знания, които могат да са ви от полза на екскурзия в чужбина, но не и за работа или нещо по-сериозно.

Worddio също е по-скоро допълнение към задълбоченото изучаване на чужд език. Българските създатели на приложението залагат на по-нестандартен метод - учене чрез слушане и запомняне на думи. Налични са повече от 7000 думи на 34 езика, които са изговорени от хора, за които езикът е роден. Имате възможност да правите различни комбинации на основен и втори език. Worddio разполага и със специална платформа за учители, в която те да подреждат материала и да задават план. От потребителите не се изисква много участие, което позволява да се учи във всякаква среда, докато само слушате, но не ви провокира да сте достатъчно активни в процеса на учене. Друг минус е, че безплатната версия предлага набор от само 200 думи и 50 фрази, а платената ще ви струва еднократно 17 или 18 лв.

Компютърни умения

Останаха малко професиите, в които да не се изисква някаква минимална компютърна грамотност. Oт друга страна, професиите, пряко свързани с технологиите, могат да ви дадат едни от най-добрите перспективи за развитие. Затова, ако все още не сте чували за платформите Coursera и Aula, е време да се запознаете с тях.

Coursera е най-разпространената и може би най-голямата платформа за масивни открити онлайн курсове (МООК), достъпна на смартфони, таблети и компютри. В нея можете да откриете обучения във всякакви области - изкуства, хуманитарни науки, социални науки, личностно развитие, математика, финанси, наука и инженеринг, езици, но най-много и най-търсени са тези, свързани с технологиите - компютърни науки и езици, бази данни, информационни технологии. Учебният план е интерактивен и включва видеоматериали, систематизирана информация, тестове, упражнения, форуми. За съжаление някои от функциите на Coursera са платени, като например получаването на сертификат за преминат курс, но въпреки това имате опцията да кандидатствате за "стипендии".

Българската платформа Aula е по-специализирана, в нея се предлагат обучения по някои от най-използваните компютърни софтуери. Всеки курс включва 20 безплатни видеоурока, които могат да бъдат гледани и офлайн. Приложението обхваща близо 30 компютърни програми и езици, сред които MS Word, MS Excel, MS Power Point, Photoshop, AutoCAD, Adobe Premier, HTML, JavaScript. Има предвидени и упражнения, както и форум за възникнали въпроси. Aula може да бъде използвана на компютър чрез браузъра, на смартфони и таблети с Android, но все още не е достъпна като отделно приложение на устройства с iOS.

Математика и точни науки

В училище може и да си мислите, че никога няма да използвате нещата, които учите в часовете по математика, физика, химия и биология, но всъщност знанията от тези области имат приложение във всяка сфера на живота, а специалистите в тях са сред най-добре платените. Ако все пак сте решили да се насочите професионално към някоя от тези науки, приложения като PhotoMath, InstaGrok и Wolfram Alpha ще улеснят работата ви.

С помощта на PhotoMath можете да решавате сложни математически задачи и уравнения само чрез насочване камерата на телефона. Програмата разчита както печатно, така и ръкописно написани задачи, като освен отговор дава и подробно обяснение как се стига до крайния резултат. Уловката е, че допълнителните разяснения можете да ги получите само в платената версия. Добре е да имате предвид също и че PhotoMath може да не успее да разпознае всеки почерк.

InstaGrok е образователна търсачка за информация, но доста по-различна от Google. Тя позволява да правите проучвания, доклади и изследвания по различни теми, като освен информация за понятието, което търсите, ви предлага и информация за други, свързани с него, като под формата на интерактивна карта ви показва каква е зависимостта помежду им. Заедно с основните данни за различни явления в програмата можете да намерите и видеа, предложени сайтове по темата, снимки, допълнителни понятия, бележки, както и тестове. Имате възможност и сами да добавяте и премахвате неща от картата и да споделяте проектите си. InstaGrok се използва в много училища, но разполага само с версия за компютър и iPad.

Wolfram Alpha също е търсачка, но най-вече за научна информация, като дава конкретни отговори на конкретни въпроси. Приложението е създадено да бъде като суперкомпютър, складиращ цялото знание на човечеството. Авторите се хвалят, че разликата с Google е, че дава много по-точни отговори на това, което търсите, като ви предлага всичката налична систематизирана информация по темата. Може също така да се свърже и с гласовия асистент на телефона ви, за да търси информация там при ваше запитване, вместо в някоя от другите търсачки. Платформата е достъпна както на компютър, така и на таблет и телефон, но пълните й функции могат да бъдат отключени само в платената версия.

Изкуства и дизайн

Все повече хора, занимаващи се с дизайн и творчество, ще намират реализация в разнообразни области, които на пръв поглед нямат общо с изкуството. Това е така, защото покрай новите технологии комуникацията се променя и вече не е толкова вербална, колкото аудио-визуална. Така че умения и знания в тази област със сигурност ще са ви от полза, а приложения като MoMa Art Lab и Adobe Inspire ще ви помогнат да ги придобиете.

Нюйоркският музей за модерно изкуство (MoMA) забелязва нуждата от развиване на добра аудио-визуална култура у младите и с тази цел създава своето приложение MoMa Art Lab. То запознава потребителите с творчеството на някои от най-прочутите модерни артисти, техния стил и тяхната техника и им дава възможност сами да експериментират и да се опитат да създадат нещо подобно, черпейки вдъхновение, знания и опит от най-добрите. Освен че се учат да рисуват на таблет - умение, което става все по-търсено, използващите приложението имат възможност и да правят колажи, да добавят звук и да вграждат текст. MoMa Art Lab е насочено най-вече към подрастващи, като лесно може да стане част и от учебния процес в училище. Приложението е напълно безплатно, но може да бъде използвано само на iPad.

Adobe Inspire или Adobe Creative Magazine, както още е познато, е онлайн издание под формата на блог и мобилно приложение на софтуерната компания Adobe. Неговата идея е да информира и вдъхновява тепърва пробиващи артисти, като им показва различни интересни проекти от сферите на дигиталното изкуство: графичен дизайн, аудио-визуална продукция, фотография, 3D анимация, илюстрация, сценография и др. Потребителите могат освен да черпят идеи, като четат статиите, също и да гледат видеа и да се учат да правят подобни неща, като използват продуктите на Adobe като Photoshop, Premiere, Illustrator, After Effects и InDesign. Платформата е напълно безплатна, като е достъпна на всякакви устройства - чрез браузър или чрез мобилното приложение, но единственият проблем е, че създателите вече не качват ново съдържание.

Обща култура

Широката обща култура никога не е излишна, тя може да ви е от помощ не само в професията, но и за развиването на социалните ви умения. Колкото повече близки интереси и теми за разговор имате с хората около вас, толкова по-уверени ще сте да общувате с тях и да създавате полезни контакти. TED и Quora са едни от най-добрите и достъпни приложения, с които можете да обогатите знанията си във всяка една сфера.

TED е най-голямата платформа за вдъхновяващи публични лекции, които са събрани в повече от 3000 безплатни видеа, достъпни онлайн на повече от 100 езика. Лекциите са водени от авторитетни професионалисти от разнообразни области и професии - политици, творци, учени, историци, инженери, журналисти. Те споделят своя опит, знания и гледни точки върху различни социални, научни, екологични и професионални проблеми, поднесени по интригуващ начин и често провокиращи зрителите към действие. Чрез мобилната версия на TED Talks можете да научавате непопулярни, но интересни факти, както и да черпите вдъхновение как да бъдете по-добър оратор навсякъде и по всяко време, без да имате достъп до интернет. Можете също така да слушате и подкастове, както и да подреждате любимото си съдържание в плейлисти по теми или да слушате готови препоръчани плейлисти. Приложението е напълно безплатно и може да бъде изтеглено на всякакви мобилни устройства.

"Quora е място за получаване и споделяне на знание", така определят създателите на платформата нейната идея и същност. Нещо като хибрид между социална мрежа и форум, тук можете да задавате всякакви въпроси, както и да отговаряте на такива и да коментирате отговори. Колкото по любопитни и подробни са отговорите и въпросите, толкова повече харесвания ще имате. Можете и да се свързвате с интересни хора, като ги преценявате не по профилните им снимки, а по техните разсъждения и знания. Сайтът може да ви е повече от полезен дори и да сте само пасивен потребител, като четете безкрайната информация в него и любопитни истории от първо лице от хора с авторитет не само в платформата, но и в реалния живот. Quora е достъпна чрез браузър, както и чрез мобилното приложение, което може да бъде изтеглено от App Store и Google Play. Приложението ви позволява да се абонирате за бюлетин с някои от най-актуалните дискусии според темите, които сте задали предварително, че ви вълнуват.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

Мобилните устройства не само промениха начина ни на общуване и ползване на информация, но вече променят и начина, по който учим и се развиваме. В онлайн магазините App Store и Google Play вече има стотици приложения, с чиято помощ можете да придобиете или подобрите умения и знания в разнообразни области. Има опции, подходящи както за ученици и студенти, така и за работещи професионалисти, като някои от тях могат да бъдат използвани офлайн, докато пътувате например, а други могат да бъдат внедрени и в класната стая като допълнение към учебния план. Още по-добрата новина е, че повечето са или напълно безплатни, или голяма част от функциите им са достъпни без заплащане. Ето селекция от най-интересните, с които можете пълноценно да запълните ежедневието си и да станете по-добри в някоя от следните области:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал