Кариера отрано
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кариера отрано

Shutterstock

Кариера отрано

Дали и как родителите могат да ориентират професионално децата си в условията на растяща несигурност и динамични промени на пазара на труда

7702 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

Купища домашни, спорт, уроци по музика, допълнителни часове по английски, френски, испански, програмиране, езда, балет или актьорско майсторство... В днешно време подрастващите и техните родители са бомбардирани от всички страни с предложения, съревноваващи се за свободното им време. До такава степен, че вече е трудно да се разграничи почивка и учене. Децата се надпреварват в попиването на нови знания и умения, още от малки свикват да се оглеждат непрекъснато за нови пролуки, по-широки хоризонти, по-големи полета за изява. И това е съвсем естествено – живеем във времена на динамични промени. Способностите, които имаме днес, може и да са твърде остарели утре. А ако към уравнението прибавим и надвисналата сянка на роботите и перспективите, които отварят (или затварят) пред бъдещите поколения, неизвестните стават още повече и за родителите, и за техните деца.

Истината е, че в това забързано съвремие е доста трудно да се посъветват подрастващите не само как да намерят работа, но и как да изградят смислена и стойностна кариера. Ако в миналото професионалните траектории бяха що-годе предвидими – тръгваш от най-долното стъпало и ден след ден се доказваш, катерейки се нагоре по стълбицата в компанията – днес никой не може да каже къде точно ще ни отведе пътят на работата. Може да е нагоре, но по-вероятно е да ни завърти във всички посоки – от фирма във фирма, за по-кратки или по-дълги периоди, на проект и на парче, в различни държави, на различни езици, дори от една кариера в съвсем друга. Или според набиращия скорост модел на т.нар. гиг икономика през по-голямата част от работоспособната си възраст може и да работим на свободни начала, като продаваме различни умения на няколко компании едновременно.

Как тогава родителите могат да помогнат на потомците си да се ориентират в тази бъркотия? Какви кариерни съвети да им дадат, които да ги насочат в правилната посока? Има ли правилна посока и да им дават ли изобщо съвети, тъй като вижданията им за работата, кариерата и пазара на труда не само могат да се окажат неадекватни за днес, но и да излязат тотално грешни за утре? От една страна, не искате да сте поредният свръхамбициозен родител, който рискува да превърне детето си в кариерно зомби още от малко. Но от друга, не желаете и да го оставите да се носи по течението, докато връстниците му вече драпат да постигнат всичко от живота. Ето няколко подсказки, които могат да ви бъдат от полза в тази нелека родителска задача, наречена кариерно ориентиране.

Слушай ме, слушай ме

Съществуват много начини да помогнете на тийнейджъра у дома да избере и планира (доколкото е възможно) своята бъдеща кариера. Но според експертите най-добрият подход в съвременните условия минава през вглеждането и изслушването. Какви са нуждите му? Какво го вълнува? Как намира изход от проблемите, с които се сблъсква? Как се отнася към рисковете и несигурността? По този начин родителят влиза в известна степен в ролята на кариерен коуч* – не налага готови решения, а чрез диалог и задаване на въпроси се опитва да съдейства на детето си само да стигне до тези решения. Никой не знае дали след 10 години ще имаме нужда от балерини и счетоводители и как точно ще се видоизменят функциите на софтуерните инженери, но ако детето ви се вълнува от изкуство или пък го влекат технологиите, не го спирайте само защото сте прочели някъде, че въпросната сфера вероятно ще е безперспективна. Помогнете му да изследва в дълбочина тази страна от света, да осъзнае какво се крие зад нея и да даде изява на страстта си. Може да се окаже, че е мимолетна и бързо да бъде заменена с друга, а може и да даде начало на една блестяща кариера. Във всички случаи ще развие умения и знания, които независимо от кариерния път, който евентуално ще избере, със сигурност могат да му бъдат полезни в даден етап от него.

С други думи, родителите коучове не предлагат готови формули, не заповядват, не тропат по масата, тъй като си дават сметка, че самите те не разполагат с кристалната топка. Тяхната роля е чисто и просто да придвижат децата си от мястото, на което те се намират в момента, до мястото, където искат да достигнат. Как? Като им помогнат сами да открият и развият потенциала си. Затова и за този "мек" подход към кариерното ориентиране на подрастващите няма оптимална възраст, той може да бъде прилаган постепенно и без натиск още от предучилищния период нататък. И не само по отношение на кариерата, но и на типа образование, което детето ви иска да получи.

Съвет #1: Когато започнете разговора за професиите и работата, насочете вниманието на детето ви по-скоро към кариерните сектори, отколкото към специфични професии. Това ще му помогне да генерира по-голям списък с възможности, които съответстват на интересите му. Кариерният сектор е съвкупност от подобни професионални занимания, които изискват общи умения, ценности и наклонности. Например писател, издател и литературен агент са различни, но близки професии в издателския сектор.

Родители за подражание

Всеки родител е ключов ролеви модел за детето си както в живота, така и в работата. Вашите дела, думи, поведение и начинът, по който се отнасяте към кариерата си, ще се запечатат завинаги в съзнанието му. Според експертите родителите, които обичат работата си, подхождат отговорно към нея и са целеустремени, амбициозни и организирани в служебните си задачи, е по-вероятно да предадат естествено тази си етика и на децата си, без дори да трябва да говорят с тях специално по темата, въпреки че е малко вероятно да избегнете този момент. Темата за кариерата и осъзнатия избор на кариерен път е като всички останали теми, които е редно да се дискутират открито в семейството – учене, спорт, секс, взаимоотношения, лични финанси.

Най-важната цел на родителите коучове, особено в началния етап от кариерата на децата им, когато те имат малко опит, но са преизпълнени с желание да се докажат, е да им помогнат да открият силните си страни и интереси и да започнат да трупат т.нар. преносими умения, т.е. тези умения, които винаги са търсени от работодателите и могат лесно да бъдат "пренесени" от една сфера на дейност или индустрия в друга. В разговорите си с младежите не пропускайте да акцентирате положителните страни от работата си - това ще им даде сигнал, че тя може да бъде и смислена, и приятна, а не просто досадно задължение, което трябва да избутаме, за да преживяваме. Обърнете им внимание, че ученето е непрекъснат процес и няма да приключи с получаването на дипломата, а ще продължи до пенсиониране (ако все още има такова в бъдещето) и отвъд.

Прегърнете промяната, покажете им, че няма страшно да поемат рискове и да носят отговорност, защото така ще трупат опит и нови умения. Свикнете ги с мисълта, че допускането на грешки е неизменна част от кариерния път, като им споделяте открито и без стигма собствените си професионални грешки, от които сте се поучили, за да напреднете в кариерата си. И не на последно място, научете ги на баланс. Свърхамбициозните родители, които непрекъснато държат натиснат педала на газта, могат да постигнат не само обратния ефект, като убият удоволствието от реализираните постижения, но и да навредят на здравето на децата си. Пълноценният живот е комбинация от здрава работа и почивка, време за концентрация и време за отмора.

Съвет #2: Не всички деца реагират добре на разговори на четири очи. Понякога им е по-лесно да си избистрят идеите писмено. Преценете доколко поддържането на кариерен дневник, в който детето ви да нахвърля възможности и да си записва любопитни мисли за възможни професии, е по-подходящият вариант. Важното е обаче идеите да са на детето ви, а не вашите. За тази цел провокирайте го редовно с писмени въпроси, на които да се опита да отговори писмено (виж каре "Въпроси за размисъл").

Един родител кариера не прави

Колкото и да са целеустремени и информирани, родителите не могат да дадат 360-градусовата картина на кариерните възможности, пред които са изправени децата им. А те, както видяхме, стават все повече. Успешните кариери почиват колкото върху способностите, знанията, опита и индивидуалната харизма, толкова и върху мрежата от ценни познанства, ментори и съюзници, с които разполагаме във всеки етап от нея. Колкото по-рано успеете да помогнете да детето си да изгради такава мрежа, с толкова по-голямо предимство разполага то при влизането си на пазара на труда. Започнете от вашата собствена професионална мрежа – не пропускайте възможност да го запознавате с интересни колеги, вашите мениджъри или подчинени, бивши сътрудници или настоящи партньори. Всеки от тях може не просто да му даде полезен съвет или да го насочи към актуална възможност, за която вие не подозирате дори, но и да се превърне в по-дългосрочен ментор или наставник, а дори и някой ден в работодател. По този начин ще поставите основата, върху която детето ви ще започне да гради собствената си професионална мрежа.

Тук е важно да обърнете внимание и на специфичния контекст, в който работят вече съвременните поколения – социални мрежи, смартфони, умни технологии, дронове, приложения, роботи, алгоритми и пр. Този контекст по всяка вероятност ще става все по-наситен. Затова обяснете на детето си колко е важно да управлява разумно и стратегически своя имидж в интернет. Всеки новак на пазара на труда има някакво онлайн присъствие. В тази епоха на селфита, YouTube видеа и Instagram истории следата, която детето ви оставя след себе си с всяко прищракване на камерата ще го преследва за добро или за лошо в кариерния му път. Работодателите знаят това и внимателно проверяват онлайн отпечатъците на кандидатите си, преди да ги наемат дори и на стаж. От жизненоважно значение е всеки млад човек да държи под контрол онлайн идентичността си и внимателно да гради личния си бранд в интернет. Но не плашете децата си, а по-скоро ги насърчавайте да използват разумно и целесъобразно всички налични онлайн инструменти за управление и развитие на кариерата си – не само LinkedIn, Facebook и Instagram, но и различните видове мобилни приложения за кариерно ориентиране (My Tomorrow, Job-IQ, Slideshare и др.), самоподготовка (Coursera) или писане на CV (EnhanCV, CV Maker, Europass и пр.).

Ролята на родителите в кариерното ориентиране на бъдещите професионалисти е ключова. Особено в случаите, в които тази услуга е слабо застъпена в училищата и университетите или пък невинаги е в крак с промените, каквото често пъти е положението в България. Лошата новина е, че вече не можете да им връчите карта с ясно очертани траектории, по които да вървят нагоре. Но това същевременно е и добрата новина – липсата на сигурни пътеки за развитие може да ги провокира да бъдат по-изобретателни и креативни, но и по-отговорни, за да проправят сами своята. Вашата задача като родители коучове може да се счита за успешно приключила, когато ги научите да гледат на непредвидимостта и хаоса около себе си не като на заплаха, а като на възможност.

Съвет #3: Понякога мечтите на детето ви може да ви се струват прекалено вятърничави или интересите му – прекалено отвлечени. В тези ситуации по-лесно е да разбиете тази "голяма мечта" на по-малки цели, постигането на които ще му помогнат да се доближи до нея. Така например може би избраният сектор или професионално поле изисква някакво специфично обучение. Започнете, като планирате какво точно е необходимо да направи детето ви, за да получи този тип обучение. Например желае да е холивудска звезда - обмислете курс по актьорско майсторство за деца или уроци по балет.

Коучинг за родители

Тийнейджърите се респектират от честния и открит подход. Обсъждането на сериозни теми, било то за образование, секс или кариера, обаче невинаги е лесно, особено на тяхната възраст. Затова, преди да станете техни кариерни коучове и да ги провокирате с насочващи въпроси, които да им помогнат да разберат повече за евентуалните си кариерни интереси, подходете по същия начин спрямо самите себе си – опитайте да бъдете свои собствени коучове, като се замислите над следните въпроси:

- Как сте виждали бъдещето си, когато вие сте били тийнейджъри? През колко от нещата, които сте преживели тогава, преминават в момента вашите деца?

- Какви сте искали да станете, когато сте били на възрастта на детето си? И какви и как сте станали в крайна сметка това, което сте днес?

- Какви са били вашите интереси и занимания тогава? Какво значение или участие имат те в настоящата ви работа?

- Кой най-много ви е помогнал да напипате кариерния си пулс? Как сте стигнали до позицията, на която сте днес?

- Какви положителни истории или любопитни случки можете да споделите от вашето професионално израстване?

- Какви уроци и умения сте придобили от професионалния си опит?

- По какъв начин възрастните в живота са ви помогнали да се реализирате професионално?

- Какви промени бихте направили, ако можехте да се върнете назад? А какво не бихте променили?

- Какво самите вие сте научили за професията си от родителите ви?

Въпроси за размисъл

Родителите коучове опипват почвата, като задават насочващи въпроси. Този подход ще ви помогне да откриете какво наистина вълнува детето ви и ще го накара да се замисли какви възможни професии в съответната сфера биха го привлекли. Например, ако дъщеря ви иска да е професионална волейболистка, можете да започнете разговора със следните въпроси:

- Какво ти харесва във волейбола като професия?

- Към какви други професии се насочват волейболистите след приключване на спортната им дейност? Имаш ли интерес към някоя от тези професии?

Ако синът ви примерно иска да бъде музикант, разговорът може да започне по следния начин:

- Какви са предимствата да работиш като музикант? А недостатъците?

- Когато един музикант издаде ново парче и тръгне на турне, с какви други неща му се налага да се занимава? И интересува ли те някое от тях?

* Коучингът е метод за кариерно ориентиране и развитие, който се прилага в множество компании и бизнес сфери. За разлика от директивния подход, при който някой ти казва какво да правиш и по какъв начин, коучингът провокира мислене и самостоятелно взимане на решения чрез поставяне на въпроси и активно изслушване.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Образование. Всички статии по темата може да намерите тук.

Купища домашни, спорт, уроци по музика, допълнителни часове по английски, френски, испански, програмиране, езда, балет или актьорско майсторство... В днешно време подрастващите и техните родители са бомбардирани от всички страни с предложения, съревноваващи се за свободното им време. До такава степен, че вече е трудно да се разграничи почивка и учене. Децата се надпреварват в попиването на нови знания и умения, още от малки свикват да се оглеждат непрекъснато за нови пролуки, по-широки хоризонти, по-големи полета за изява. И това е съвсем естествено – живеем във времена на динамични промени. Способностите, които имаме днес, може и да са твърде остарели утре. А ако към уравнението прибавим и надвисналата сянка на роботите и перспективите, които отварят (или затварят) пред бъдещите поколения, неизвестните стават още повече и за родителите, и за техните деца.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK