Хрумки за лятото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хрумки за лятото

Shutterstock

Хрумки за лятото

Няколко идеи за образователни занимания за децата през ваканцията

4700 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Ваканцията определено е време за игри и почивка, но защо не да бъде и полезното време, през което децата да могат да открият любимо хоби или да развият талантите си. А и е доказано, че всички хората учат най-добре, докато играят и са в неформална обстановка. Въпреки прекрасните ни спомени от ваканции, прекарани с баби и дядовци в тичане по дворове, вече не всеки има такава опция, а и годината е 2019 и в момента има огромно предлагане на полезни летни занимания. Опитали сме се за улеснение на родителите да сортираме по-добрите. Събрахме селекция от занимания, летни лагери, кръжоци, като отправна точка е децата да развият нови умения, които да им дадат творчески импулс, да ги стимулират да опознават нови територии или нови спортове. Специално внимание отделяме и на средата – най-добре на чист въздух и на открито, но не за всички занимания това е подходящо: разнообразието включва гръцки остров, българските планини и море, София и Пловдив. Не по-малко е важно и водещите курсове, лагери и занимания да са хора и педагози с отношения и търпение към децата.

Лятна компютърна академия

Бихте си казали, че децата ви така или иначе стоят постоянно пред компютри и телефони, защо да го правят и лятото. Но ако имат наистина интерес и афинитет, бихте могли да го използвате, за да придобият полезни умения - за четвърта поредна година компютърната академия на IT STEP са приготвили вълнуващи курсове. Имате избор от няколко направления, съобразени с интересите и талантите на децата: роботика, разработване на игри, уеб дизайн, фотолаборатория, графичен дизайн. Всеки модул е с продължителност една седмица. Няма ограничение на броя модули, които можете да запишете. Заниманията са полудневни.

Уебсайт за записване: www.itstep.bg/lyatna-komputyrna-akademiya/

Сърф и плуване в Гърция

За четвърта поредна година "Термика спорт" предлагат да заведат децата ви на едно от най-красивите места в Гърция – остров Лимнос. За децата извън морето ще отговарят помощници - на всеки пет деца по един отговорник, медицинска сестра. В морето за тях се грижат сърф учителите и помощниците. Организацията им включва: нощувка в палатка в къмпинг, храна, транспорт (бус и ферибот), застраховка, екипировка, уроци и тренировки, спортни игри и състезания, плажен волейбол, плажен тенис. Плажът "Лихна" е изключително подходящ за всички начинаещи и напреднали сърфисти, тъй като вятърът става постепенно по-силен с навлизане навътре в морето. Около 50 метра от брега е плитко до коленете, след което постепенно започва да става по-дълбоко. Хубаво уточнение е, че няма ями, дупки и течения. За напредналите сърфисти, които обичат вълните, се правят пътешествия до други заливи на острова. При прогноза за вълни има два прекрасни спота за хавайки и бодиборд. Спортните уроци и тренировки включват: уиндсърф, хавайски сърф, падълборд, каяк. Акцентът е върху уроците и тренировките по уиндсърф. В зависимост от възрастта лагерниците имат по 3 учебни часа на ден за деца между 4 и 8 години или 5 учебни часа за деца между 9 и 20 години. Допълнителни спортове са плуване, гмуркане, гребане, спортни състезания на плажа и във водата, както и колела и разходка на острова.

Записване на: www.termicasport.com

Лято в музея

През юни ще се проведе лятно училище в музея – програмата е разработена от фондация Easyart, които имат опит с много подобни инициативи – неделя в музея, музей на колела и др. Първата седмица е посветена на декоративно изкуство, архитектура и дизайн: Гауди - сграда от глина декорирана с витраж и цветна мозайка, Пийт Мондриан - дизайн и декорация декоративна задача, каширано пано, Хундервасер - сграда, съобразена с природата (екологична), темперна боя върху бирен картон, Николай Райнов - декоративна рисунка върху фолио с флумастер и боя за стъкло, Кристо - пакет инсталация в архитектурна среда (опаковане на сграда). Втората седмица е за Анри Русо Митничаря - живописна композиция на тема джунгла с темпера, Пол Гоген - таитянски пейзаж, Фрида Кало - портрет на малка испанка с венец, Африканско изкуство - изработване на картонена маска с канап. През третата седмицата децата ще рисуват анимация и комикси, а накрая ще научат повече за Алфонс Муха и Хуан Миро. "Лято в музея" е от 3 до 28 юни, програмата е от понеделник до петък и ще се провежда всеки ден между 10:00 и 17:00 часа.

За записване: www.easyartbg.com

Велопарк "Пампорово"

Основният акцент във велопарк "Пампорово", разбира се, е каране на колела - предлагат обучение и турове, а паркът разполага с трасета с различни нива на трудност. За този сезон изграждат чисто ново, леко трасе, насочено към деца и семейства. Друго занимание е любимото на повечето деца катерене - на място има няколко въжени градини с различни нива на трудност, в близост се предлага катерене на скали, виаферата и изкуствена стена за катерене. Това лято ще има и детска градина и занимания на открито – миналата година в Пампорово отвори врати Туристически център "Пампорово", където се предлагат всякакви услуги и екскурзии, а в самия център е изграден добър детски център на две нива - за по-големите и за най-малките, където има занималня на закрито и открито с аниматор и всеки може да остави детето си. Предлагат се и други забавни за децата услуги като: стрелба с лък, конна езда, джип сафари, алпийски тролей, водни колела. Ще се организира Училище по планинарство за деца над тригодишна възраст.

Повече информация и записване на: www.pamporovo.me или [email protected]

Пловдив – като град на децата

През месец юни Младежкият хълм в Пловдив ще се превърне в "Град на децата" – но моделиран така както самите деца искат. Всеки уикенд от 11.00 до 12.30 часа "Детска архитектурна работилница "предлага уъркшопове за деца от различни възрасти. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали те ще могат да изградят различни макети и структури в реални размери на Младежкия хълм. Първото събитие е на Деня на детето - 1 юни, и няма ограничение за възрастта. Децата ще участват активно в градското планиране като архитекти и строители. Заедно те ще издигнат техен собствен град от дърво, рециклирани строителни и индустриални материали. Програмата им продължава на 8 и 9 юни, когато ще се изгражда геодезически купол, в часовете от 11.00 до 12.30 ч. Това вече е занимание за деца от 6 до 12 години. Ще чуят за куполите и това как могат да бъдат устойчиви без вътрешни подпори. Ще се запознаят с изследванията на американския архитект Бъкминстър Фулър и неговата идея цели градове да бъдат затворени в гигантски геодезически куполи. Ще създадат тяхна интерпретация изцяло от триъгълници и ще опитат всички да влязат вътре. Темата на следващия уикенд - 15 и 16 юни, е "Мост", от 11.00 - 12.30 ч., отново за същата възрастова група ще има упражнение, за да разберат какво държи моста стабилен над реката. Ще се запозная с творчеството на великия изобретател, архитект и скулптор Леонардо да Винчи. Децата ще разгледат интересни примери на мостове и ще експериментират с различни по форми конструкции, тествайки ги на различни натоварвания. Всяко дете ще си направи модел на мост от клечки за сладолед, а накрая заедно ще създадат истински дървен мост, вдъхновен от Леонардо. Последните два уикенда от архитектурните работилници в Пловдив са посветени на палаткови структури и къщи от дърво.

Повече информация и записвания на: www.archforchildren.com

Горско училище

За водачите на "Тренелариум" родители и деца твърдят, че са "върховни", а за организираните от тях горски училища и лагери, че са интересни и разнообразни и подбрани да се харесват на децата, но и същевременно да представляват предизвикателство за тях. Горското им училище е в продължение на пет дни: треньорите ще помогнат на младите приключенци да отворят ума и сърцето си за всички онези невероятно красиви и любопитни места и неща, които ще обиколят. А именно - поход до два водопада в Етрополския Балкан, където децата да научат какви елементи има във водата, за да се образуват скалните форми. Ще наблюдават и изучат растителността и птиците в района. Малките приключенци ги очаква още скално катерене, ще отидат до селището Белидие хан. Районът изобилства от екипирани скали за катерене и от многобройни птици и прилепи. Ще комбинираме скално катерене и изследователска разходка до х. "Люляка". Останалите дни са посветени на готвене на огън, въжената градина "Парк на предизвикателствата" на Витоша и минерален басейн в Банкя. През това лято "Тренелариум" са подготвили още "Тракийски преживелици", "Пиратски истории", "Родопско велопътешествие" и "Въжено морешествие".

Пълна програма и записване на: www.kids.trenelarium.com

The Little Gym

За летните лагери на The Little Gym Sofia не само децата, но и родителите казват, че са изключително забавни. Както знаете, а може и досега да не сте чували - The Little Gym е специално разработена през 1976 г. в САЩ програма по правилата на федерацията по спортна гимнастика USA Gymnastics и разпространена като франчайз в 29 държави по света. Летните занимания са за деца от 3 - 8 и 6 - 12 години и са полудневни. Super Kids Quest е за деца от 3 до 8 години - изпълнено с приключения тричасово тематично занимание с вълнуващи и забавни "мисии", които децата изпълняват. Всеки ден има нова креативна история, около която децата са стимулирани да упражняват не само физическите и двигателните си умения, но и въображението си и умението да работят заедно в екип. Всичко е много по-забавно, когато ходим като динозаври, преструваме се на коли, докато тичаме или си представяме, че сме рицари на коне. Всяка сутрин и вторник и четвъртък следобед от 1 юли до 30 август. За децата от 6 до 12 години е летният лагер Skill Thrill - три часа гимнастически упражнения, базирани на програмата на The Little Gym, които се редуват със забавни групови игри или креативни занимания, както и почивка за закуска. Заниманията са всеки следобед.

Записвания на: ww.sofia.thelittlegym.eu

Тенис лагери

Летните тенис лагери в Борисова градина вече са се превърнали в легенда. За всички деца, които искат да са като Григор Димитров или Винъс Уилямс – оказва се, че една от най-добрите школи е точно под носа ни – в парка в центъра на София. А така и съчетавате възможността децата да са на открито, сред зеленина и на слънце и същевременно да не пътуват много и да не са далеч от вас. Треньори са Мария Цекова, Ивайло Коев, Диана Папазова и др. – все млади и усмихнати хора, които са достатъчно тренирани, че да уморят и вашите деца със спортуване и да изразходят енергията им. На уеб страницата има различни ценови комбинации – полудневни карти, седмични абонаменти и други опции. Тренировките са от понеделник до петък, не включват уикендите. www.bgtenniscenter.com

Lego роботи

Не само децата, но и родителите им сигурно си мечтая да си сглобяват на спокойствие роботи от лего, но лятната занималня по роботика е само за деца от 7 до 12 години. Занималнята им е полудневна и включва Lego роботика, програмиране, игри за развиване на мисленето и социални умения като работа в екип и др. Не е необходима предварителна подготовка, децата научават всичко нужно на място.

Пълна програма и записване на: www.robotika.bg

Ваканцията определено е време за игри и почивка, но защо не да бъде и полезното време, през което децата да могат да открият любимо хоби или да развият талантите си. А и е доказано, че всички хората учат най-добре, докато играят и са в неформална обстановка. Въпреки прекрасните ни спомени от ваканции, прекарани с баби и дядовци в тичане по дворове, вече не всеки има такава опция, а и годината е 2019 и в момента има огромно предлагане на полезни летни занимания. Опитали сме се за улеснение на родителите да сортираме по-добрите. Събрахме селекция от занимания, летни лагери, кръжоци, като отправна точка е децата да развият нови умения, които да им дадат творчески импулс, да ги стимулират да опознават нови територии или нови спортове. Специално внимание отделяме и на средата – най-добре на чист въздух и на открито, но не за всички занимания това е подходящо: разнообразието включва гръцки остров, българските планини и море, София и Пловдив. Не по-малко е важно и водещите курсове, лагери и занимания да са хора и педагози с отношения и търпение към децата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK