Кои са 100-те най-иновативни университета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кои са 100-те най-иновативни университета

Shutterstock

Кои са 100-те най-иновативни университета

Класация на Reuters подрежда най-иновативните университети в света

7435 прочитания

Shutterstock

© Капитал


Университетът в Станфорд в САЩ за четвърта поредна година оглавява класацията на Reuters топ 100 на най-иновативни университети в света, която измерва успехите на академичните институции, които допринасят най-много за развитието на науката чрез създаването на нови технологии и развитието на нови пазари и индустрии.

Класацията е съставена в сътрудничество с анализаторската компания Clarivate Analitycs и нейните платформи за събиране на данни: InCites, Web of Science, Derwent Innovations Index, Dervent World Patents Index и Patents Citation Index.

Анализирани са многобройни показатели (виж карето долу), включително патентни заявки и документирано позоваване на изследванията на университетите от други институции и хора в научните среди.

Относителният рейтинг на всеки университет в списъка не дава пълна представа за това дали неговите изследователи правят важни и иновативни открития. Тъй като класацията измерва рейтинга на институционално ниво, тя може да не отчете иновативни програми или департаменти в други университети. Например университет може да е с нисък рейтинг за цялостно иновативно представяне, но да продължава да бъде един от най-добрите в сферата на медицината.

Независимо къде се намират в класацията, самият факт, че са попаднали сред 100-те най-иновативни университета в света, означава, че те правят оригинални изследвания, създават приложни технологии, допринасят за развитието на обществото и стимулират световната икономика.

Подреждането

Като цяло университетите в САЩ доминират в класацията (общо 46 висши училища), следват Германия и Япония с по девет университета, Южна Корея има осем представителя в подреждането, Китай, Франция и Обединеното кралство са с по пет, а Швейцария с три. С по два университета са представени Белгия, Канада, Израел и Холандия, а Дания и Сингапур с по един.

В челната десетка осем от университетите са американски, и едва два европейски. В подкласация (виж стр. 36) Reuters подрежда и стоте най-иновативни висши училища в Европа.

Кой кой е в топ 10 в света

1. Университетът в Станфорд е открит през 1891 г. Той е постоянен първоизточник на изследвания, цитиран от учени по целия свят, а също и носител на множество патенти.

Пример за креативна разработка от Станфордския университет е последната изследователска дейност в областта на изкуствения интелект. Той работи върху изработката на система от камери, която може да управлява автомобил, както и симулатор, който може да предсказва възможни странични ефекти от нови лекарства, преди те да бъдат тествани върху хора. Системата, наречена Decagon, може да помогне на изследователите да намерят по-добри химични комбинации за създаване на лекарства за лечение на тежки заболявания.

През годините преподавателите и студентите на университета са открили едни от най-големите компании като Google, Hewlett-Packard и Cisco Systems

2. Масачузетският технологичен институт е открит през 1861 г. Той заема втора позиция в класацията за четвърта поредна година. Това се дължи най-вече на това, че неговите изследователи подават най-много патентни заявки от всеки друг независим университет.

През юли 2018 учени от факултета по инженерна химия на университета разкриха, че са създали най-малките роботи, които могат да усещат заобикалящата ги среда, да съхраняват данни и да правят независими изчисления. Устройствата са с размер около 100 микрона (размерите на една човешка яйцеклетка) и са достатъчно малки, че да се преобразуват в други частици, като това им свойство позволява да се превръщат в аерозоли или да се суспендират в колоидни течности. Малките роботи могат да бъдат лесно разпръснати в системи като газопровод или човешка храносмилателна система, за да извършват диагностични тестове.

Доказателство за сътрудничество между академичните среди и промишлеността е обявеното от Масачузетския технологичен институт през август 2018 партньорство с авиационния гигант Boeing, който ще бъде първият голям наемател за ново изследователско съоръжение, изградено като част от инициативата на университета - Kendall Square.

3. Университетът "Харвард" е основан през 1891 г. Нарежда се на трето място в класацията благодарение на големия брой спонсорирани изследвания. Само за 2017 г. университетът е получил 868 млн. долара за изследвания, като 45 млн. са от корпоративни спонсори.

Скорошна разработка на академиците от "Харвард" е "акустофоретичен принтер". Той представлява нов метод за печат, който използва звукови вълни за генериране на течни капчици от флуиди. Технологията позволява на инженерите да създават и отпечатват малки капчици, съставени от изключително дебели флуиди като смоли и тежки метали, без да увреждат материала, заложен в капката. Методът би могъл да улесни производството на нови биофармацевтични и оптични материали.

Друго изобретение на университета бе представено през юни 2018 г.. Изследователи от университетската школа по инженерство и приложни науки създадоха "роботизирана хлебарка". Дългият 2.5 см харвардски робот може да ходи по земя, по повърхността на водата и под вода, използвайки многофункционалните приставки, които са вградени като крака.

4. Университетът в Пенсилвания е открит през 1740 г. Нарежда се на четвърта позиция в класацията за втора поредна година. За 2018 г. може да се похвали с бюджет за изследвания от 966 млн. долара.

Неотдавна лекарите от университетската школа по медицина Perelman обявиха, че са разработили универсална ваксина срещу грип, която за разлика от досегашните, няма нужда да се обновява всяка година. Изследователите очакват да започнат клинични изследвания върху хора в рамките на две години.

През юли 2018 г. университетът обяви сътрудничество с Johnson & Johnson за откриване на централа в Pennovation Centre - инкубаторът за бизнес и технологии на университета във Филаделфия. Предприемачите ще се фокусират върху развитието на нови медицински устройства, фармацевтични продукти, потребителски и здравни технологии.

5. Университетът във Вашингтон е открит през 1861 г. Въпреки че се нарежда на пето място в общата класация, той е първи сред държавните университети. Това се дължи на факта, че получава най-много федерални средства за изследвания от всеки друг американски университет, а общото финансиране на научните изследвания се е утроило през последните 20 години и е достигнало сумата от над 1.62 млрд. долара до 2017 г..

Последно изследване, публикувано в списание Science, разкрива, че популациите от насекоми се увеличават заедно с глобалните температурни промени, и прогнозира, че с тяхното нарастване ще се увеличат и световните загуби на ориз, пшеница и царевица с 10 до 25% за всеки градус по Целзий.

На друго място в университета изследователи в катедрата по машинно инженерство създадоха RoboFly, първият безжичен летящ дрон-насекомо. Роботът е малко по-тежък от клечка за зъби и черпи енергия от лазерен лъч, чрез който управлява крилата си.

6. Системата от университети в Тексас се състои от осем държавни университети и шест здравни заведения на територията на едноименния щат. Заради начина, по който тези институции съобщават иновациите си, те са класирани като система вместо като отделни университети.

През август 2018 National Science Foundation обяви, че ще дари 60 млн. долара на Texas Advanced Computing Centre (TACC) базиран в Университета в Остин, за да създаде нов най-бърз суперкомпютър, който няма да има аналог с никой друг на територията на САЩ. Очаква се компютърът, познат като Frontera, да започне работа през тази година и да служи за изследователска дейност във всички научни сфери.

През юли 2018 американската армия обяви плановете си да разположи централата на новата Army Futures Command в сградата на Университета в Остин, за да си партнира със системата в посока модернизиране и насърчаване на иновациите в армията.

7. KU Leuven е седми в класацията за топ 100 и първи в класацията топ 10 в Европа. Той е най-старият католически университет, който е създаден през 1425 г.

Изследователи в сферата на мехатрониката, биостатистика и сензорите в университета разрабoтват "лаборатория върху чип". Изобретението може лесно и с голяма точност да диагностицира болест само с капка кръв. То се състои от еластични синтетични ленти, които се прикрепят към кожата като лепенка, събират малки проби и извършват бърз анализ, от който може да се определи наличието на вируси като ХИВ. Тъй като чиповете са лесно преносими, евтини за производство и неизискващи никакви външни енергийни източници, те са перфектни за диагностициране както на хората от развитите страни, така и за страни с ограничени медицински ресурси.

През 2016 Университетът в Льовен отчита над 460 млн. евро разходи, вложени в изследователска дейност. KU Leuven Research & Development е офис, създаден през 1972 г., и е един от първите за трансфер на технологии в Европа. Помогнал е на университета да прехвърли повече от 100 иновации в редица индустрии.

8. Imperial College London е осми в класацията топ 100 в света и осми в класацията топ 10 в Европа. Създаден е през 1907 г., през което време е част от University of London. През 2007 г. става независим университет. Той се нарежда на осмо място в класацията благодарение на трудовете си в дисциплините наука, инженерство, медицина и бизнес.

Изследователите от Лондонския университет наскоро обявиха сътрудничество с компания, разработваща нови лекарства (Evgen Parma). Те тестват синтетичната версия на съединението сулфарин, с което да открият лек за рака на гърдата и някои видове инсулт.

През октомври 2017 г. университетът откри Central Working White City, бизнес насочен център, който предоставя място за повече от 400 стартиращи фирми и вече утвърдени компании в кампуса.

Корпоративните партньори на Imperial College включват Shell и Quatar Petroleum, които финансират Катарския изследователски център за улавяне и съхранение на въглерод. Изследователите там проучват нови екологични методи за производството и приложението на петрол и газ. Технологична компания NEC работи с университета, за да направи общинските водоснабдителни системи по-енергийно ефективни и щадящи околната среда.

9. University of North Carolina Chapel Hill е създаден през 1776 г. и е първият американски държавен университет, който дипломира студентите сиq през XVIII век.

През февруари 2018 г., имунолозите, базирани в университета, обявяват, че са създали генетично модифицирани имунни клетки, които могат да проследяват и атакуват ракови клетки. Изследването, проведено в сътрудничество с Института за медицински изследвания в Милано, Италия, може да доведе до нов лек за болестта глиобластома, най-смъртоносният тип мозъчен тумор, който обикновено причинява смърт за по-малко от година и половина.

Други изследователи си партнират с гиганта IBM, като използват софтуера му Watson, за да проучват вариациите на пациентския геном, като по този начин откриват нови насоки за лечения и изследвания, които ще помагат на онколозите да взимат по-добри решения за това как да лекуват пациентите си.

10. Университетът във Вандербилт е открит през 1873 г..

Последни инженерни проучвания в университета, могат да доведат до революция в произвеждането на твърдотелни батерии. Сегашните литиево-йонни батерии съдържат запалими органични електролити, но проектираните нови батерии заместват тези вещества с незапалим керамичен електролит, известен като гранат. Твърдотелните батерии, създадени с помощта на нова технология, ще бъдат по-безопасни, по-евтини и с по-висок енергиен капацитет.

В друга част от университета изследователите са разработили нов метод за производство на въглеродни нанотръби (най-скъпият материал в света) от нищото. Технологията използва електрохимични процеси за отделяне на молекули от въглероден диоксид, които "раждат" връзки от суперматериала.

Какви са критериите в класацията

Брой патенти

Броят на основните патенти, подадени от институцията. Това е индикаторът, който определя потенциалната търговска стойност на научните изследвания. Броят е ограничен само до патентите, които са изпратени до СОИС.

Успех на патентите

Съотношението на заявените патенти към получените грантове в рамките на оценяващия срок. Това е индикаторът, който определя приемствеността на заявените патенти.

Световни патенти

Процентът на патентите, за които е поискано покритие в патентните служби на САЩ, Япония и Европа. Подаването на международен патент е скъп и труден процес и подаването в множество страни е индикация, че изобретението се счита за значимо и има особена търговска стойност.

Позоваване на патентите

Общият брой позовавания на патентите от други патенти. Броят на позованите патенти се определя като индикация, че изобретението има влияние и върху други научноизследователски сфери.

Въздействие на позованите патенти

Определя колко влияние има патентът. Тъй като това е съотношение, то не зависи от мащаба на институцията. Този и следващият критерий (процент на позовани патенти) са тясно свързани помежду си и затова получават половината от тежестта на всички останали.

Процент позовани патенти

Делът на патентите, които са позовани от други патенти един или повече пъти.

Въздействието от патентното позоваване в статии

Индикатор, измерващ средния брой пъти, в които патент е споменаван в научни статии. Този уникален индикатор демонстрира, че основните изследвания, проведени в академична среда, имат влияние и въздействие в областта на търговските изследвания и разработки.

Въздействието от позованите патенти върху промишлеността

Индикатор, отчитащ въздействието и значимостта на изследванията. Чрез ограничаване на статиите само до тези, които са свързани с промишлеността, се разкрива влиянието, което основните изследвания, проведени в академична среда, имат върху търговските изследвания.

Процент на съвместните статии в индустрията

Процентът на всички научни статии, които съдържат един или повече съавтори от търговско дружество.

Общ брой научни статии, публикувани от организацията

Това е мярка, зависима от размера на изследователската дейност на университета.

Университетът в Станфорд в САЩ за четвърта поредна година оглавява класацията на Reuters топ 100 на най-иновативни университети в света, която измерва успехите на академичните институции, които допринасят най-много за развитието на науката чрез създаването на нови технологии и развитието на нови пазари и индустрии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.