Иновативни с адрес Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Иновативни с адрес Европа

Shutterstock

Иновативни с адрес Европа

Топ 10 най-иновативни университети в Европа

3356 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Топ 10 в Европа
Автор: Капитал
Източник: Reuters

Възможно ли е влиянието на политическата несигурност на континента да даде отражение върху висшите учебни заведения. Изглажда отговорът е да. Поне този извод може да се направи от класирането на най-иновативните европейски университети, изготвено от Reuters като подкласация на топ 100 на най-иновативните университети в света. От резултатите му се вижда, че 21-те университета от Великобритания, които попадат в подреждането, са паднали с общо 35 места, а обяснението за това е Брекзит.

В останалата част от класацията изненади няма. Тенденцията е най-ясна, ако се вземе предвид общият сбор от рейтингите на институциите във всяка от държавите. Двайсет и трите германски университета в класацията нарастват с общо 23 места в тазгодишния топ 100, повече от всяка друга страна. Швейцария е на 2-ро място, с пет университета на общо 8-мо място.

Класацията откроява и голямата иновативност на малките държави. Белгия например има седем университета в подреждането, но с население 11 млн. души тя може да се похвали с много повече иновативни институции на глава от населението от всяка друга европейска държава. По същия критерий на второ място се нарежда Швейцария, последвана от Дания, Холандия и Ирландия. Въпреки по-голямото си население и икономика някои по-големи страни не могат да достигнат същите добри резултати. Например Русия е най-гъсто населената в Европа и се гордее с петата по големина икономика в региона, но нито един от университетите й не попада в топ 100.

Защо Брекзит "потапя" университетите на Острова

Брекзит се случва вече повече от година в Англия, а това мотивира научната общност от острова да се премести при други научноизследователски институции на континента. Проучване от 2018, публикувано от базирания във Великобритания Център за световно висше образование, сочи, че много немски учени смятат Брекзит за "предимство" и се надяват да го използват, за да привлекат повече британски изследователи в германските университети. От своя страна британските учени съобщават, че собствените им постдокторанти не търсят позиции във Великобритания, а се ориентират към ЕС и САЩ. И тъй като Брекзит все още е в развоя си, това може да влоши картината. Проучване от 2017 на Училището по международни фючърси към Британското кралско дружество описва евентуално разединено Обединено кралство, в което университетите ще се конкурират за квалифицирани работници, проектите, създадени чрез европейски средства, ще претърпят финансови проблеми, изследователите ще получават по-малко покани за участие в консорциуми и конференции, а международното сътрудничество ще е ограничено. По подобен начин бизнесите, които финансират проучванията в университетите в страната, биха предпочели да запазят инвестициите си в техния регион, за да избегнат евентуалните данъчни и регулаторни проблеми при работа с британските институции след Брекзит.

Какво поддържа германските университети силни

Германското правителство се утвърди като изключително научно ориентирано, увеличавайки правителственото финансиране за изследователска дейност и насърчавайки растежа в нововъзникващите индустрии като възобновяемата енергия. Германският канцлер Ангела Меркел всъщност има докторска степен по квантова химия и е работила като изследовател, преди да влезе в политиката. Според анализ от 2017 на научното списание Nature изследователите се "стичат" в страната отчасти поради инициативата Excellence Initiative на страната, която е помогнала за привличането на най-малко 400 хиляди чуждестранни учени в Германия от 2005 досега. През 2016 германската научноизследователска фондация Deutsche Forschungsgemeinschaft, която е основният финансиращ орган на страната, отпусна рекордните 2.9 млрд. евро грантове.

И все пак кой е в челната десетка и защо

Първите два университета от топ 10 на най-иновативните в Европа (KU Leuven и Imperial College London) попадат и в челната десетка на световната класация (виж статия "Кои са 100-те най-иновативни университети в света").

3. University of Cambridge е създаден през 1209 и е вторият най-стар университет в говорещия английски свят след университета "Оксфорд".

Изследователите от университета са разработили нов вид горивна клетка, задвижвана от растения, която е пет пъти по-ефективна от съществуващите модели и е важна стъпка напред към намирането на алтернативни горива. Екип от факултетите по биохимия, химия и физика са създали двукамерно устройство, което прилага фотосинтетичните свойства на водораслите за преобразуване на светлината в електрически ток, който след това се пренася към електрическа верига.

В края на 2016 г., университетът обявява 462 млн. паунда общ доход за научни изследвания. Университетът управлява стратегически отношения с водещи корпорации по света, включително с Boeing, който е финансирал голям брой научни изследвания в областта на аерокосмическите и производствените технологии. Cambridge Enterprise, търговската група на университета, празнува 10 години от създаването й през 2017. Нейните отговорности включват управлението на университетските средства, като към момента са извършени 115 инвестиции в 77 компании на обща стойност 14.5 млн. паунда.

4. Federal Institute of Technology in Lausanne (EPFL) е създаден през 1853, а през 1969 придобива федерален статут.

Университетът си сътрудничи с автомобилния гигант Nissan и неотдавна представи технология, която ще позволи на интелигентните автомобили да разчитат мозъчни сигнали, за да се улесни шофирането. Екипът успя да разчете сигналите на мозъка, които индикират кога шофьорът иска да ускори, да спре или да смени лентата - информация, която превозното средство може да използва, за да предвиди движенията и да направи маневрата по-лесна. Изследователите от EPFL са създали 245 стартиращи фирми в периода между 2000 и 2017 (средно по една фирма на месец), имат 140 представени изобретения и 95 патента, предадени през 2017.

5. University of Erlangen Nuremberg е създаден през 1743.

Учени от университета наскоро откриха, че нефрофийдбек терапията може да осигури дългосрочни ползи за децата с дефицит на вниманието и хиперактивност, а положителният ефект от терапията може да трае до шест месеца след приключването й. Децата използват компютърна програма, свързана към електроенцефалограма (EEG), за да наблюдават мозъчната си дейност в реално време и да тренират и подобряват контрола над поведението си.

Други учени от университета, работещи в сътрудничество с колеги от университетите в Майнц и Касел, построиха най-малкият двигател в света. Той се състои само от един атом и може ефективно да преобразува топлината в кинетична енергия. Разработката на такъв тип наномотори позволява на изследователите да научат повече за термодинамиката на отделните частици и могат да помогнат за нови подходи, за изграждането на по-големи двигатели.

6. Technical university of Munich (TUM) е основан през 1868 от крал Лудвиг II.

Учени от университета разработиха бърз тест за легионелоза, който намалява времето нужно за идентифициране на смъртоносната бактерия Legionella pneumophila, от няколко дни до 35 минути.

Университетът наскоро обяви и дългосрочно партньорство с Google за проучването на нови разработки в областта на изкуствения интелект, машинното обучение и роботиката. Като първа компания извън рамките на Европа, която се превърна в партньор на университета, Google ще дари 1 млн. евро на фондация TUM в подкрепа на младите изследователи.

7. University of Manchester е основан през 1824. В периода 2016-2017 Университетът в Манчестър е събрал над 331 млн. паунда от финансиране за външни изследвания, а от 2004 досега комерсиализираните му изследвания и инвестиционни програми са допринесли 680 млн. паунда за британската икономика.

Една от основните области на изследване е производството на суперматериала графен, който е въведен през 2002 от членове на факултета Андре Гейм и Костя Новоселов. Университетът също е дом на британския National Graphene Institute, който е произвел около една четвърт от всички патенти на материала през периода 2011 - 2016. През последните 25 години Манчестър е генерирал повече от 100 spinoff компании, включително Clin-E-cal, която развива инхалационно помощно средство за деца, и Spectromics, компания за инвитро диагностика, предоставяща иновативна технология за бързо тестване на предписания.

8. University of Munich е основан през 1472 и е вторият най-голям университет в Германия.

Скорошно проучване на екипа по поведенческа екология откри, че женските паяци избират половинката си по качеството на "подаръците", които им предоставят ухажорите. Мъжките от своя страна им носят плячка - насекомо, обвито в копринени нишки, което се изяжда от женската по време на чифтосване. Предишните предположения на биолозите били, че нишките са покрити със секс феромони и по този начин женските се ориентирали. След последните изследвания обаче става ясно, че нишките нямат наличие на подобни феромони и това потвърждава теорията, че паяците се ориентират по привлекателността на "подаръка".

В друг факултет на университета професор Карл-Петер Хопфнер получава награда "Лайбниц" през 2016 като признание за изключителната му работа в областта на структурната молекулярна биология и биологията на генома, с които допринесе значително в областта на възстановяването на ДНК и клетъчното разкриване на чужди нуклеинови киселини.

9. Technical University of Denmark е създаден през 1829 от датски физик. През 2018 TUD откри нов National Wind Tunnel в кампуса си в Riso. Аеродинамичният тунел е един от най-големите университетски тунели в света и е способен да произвежда вятър със скорост, три пъти по-голяма от тази на ураган. Той ще се използва за развитието на нови продукти за вятърната енергетика, а също и за тестови проекти за авиокосмически компании и други индустриални партньори.

През последните години техническият университет е завършил няколко големи строителни проекти, включително биоинженерен комплекс с площ 43 хил. кв.м, който обединява значителна част от лабораториите по науки за живота на университета. Изследователите от DTU са регистрирали 144 изобретения през 2016, излъчили са 67 нови стартиращи компании и са си сътрудничили с индустрията за над 1324 проекта. Един от проектите е в сътрудничество с датската компания Dupont Lightstone и включва метод за директно вграждане на оптични влакна в бетон за здрави и трайни LED дисплеи.

10. Swiss Federal Institute of Technology Zurich е създаден през 1855. Изследователи от ETH Zurich разработват роботизирано устройство, което може надеждно и точно да изгради модули от дървени рамки, които да се използват в строителството. Роботите автоматично разчитат размера на дървения материал, пробиват необходимите свързващи отвори и позиционират гредите точно в рамките на сградата, за да могат работници да ги стегнат с болтове ръчно. Новият метод за конструиране позволява ефективно сглобяване на геометрично сложни проекти.

Основните изследователски полета на университета са обработка на информация, нови материали, здравни науки и технологии.

Топ 10 в Европа
Автор: Капитал
Източник: Reuters

Възможно ли е влиянието на политическата несигурност на континента да даде отражение върху висшите учебни заведения. Изглажда отговорът е да. Поне този извод може да се направи от класирането на най-иновативните европейски университети, изготвено от Reuters като подкласация на топ 100 на най-иновативните университети в света. От резултатите му се вижда, че 21-те университета от Великобритания, които попадат в подреждането, са паднали с общо 35 места, а обяснението за това е Брекзит.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK