🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предимство ли е да си "иновативен"

Иновативните училища се оказаха по-добре подготвени при въвеждането на онлайн преподаването

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Иновацията трябва да бъде устойчива и с възможност за мултиплициране и в други училища и сред други ученици.
  • Пред иновативните училища има по-скоро повече свобода, отколкото ограничения.
  • Иновативни училища вече има във всички административни области.

Виртуални класни стаи, творчески задачи и проекти, креативни учители, монитори вместо черни дъски и облаци вместо дневници - по това се разпознават иновативните училища в България. Сред техните задължителни характеристики са иновативно учебно съдържание, програма и план, иновативни методи на преподаване от креативни ментори, както и различно управление на учебния процес.

Програмата на Министерството на образованието и науката "Иновативни училища" създава мрежа от такива училища в България. Те вече са 395, а за следващата година са кандидатствали повече от 200. Тези училища са модел за изграждане на нова образователна парадигма, при която учениците подобряват успеха си, усвояват нови знания, повишават критичното си мислене и развиват творческите си способности чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни стратегии. Ръководител на програмата е Наталия Михалевска. Тя е директор на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа в страната". Била е директор 11 години на Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали - наследник на първото светско училище след Освобождението в Източните Родопи, а преди това заместник-директор, учител, педагогически съветник. От 2006 г. работи в Министерството на образоването и науката, като отговаря за програми, свързани с моделите на защитените и средищните училища в страната, целодневната организация, частното образование, функционирането на българските неделни училища по света и лекторатите по българистика в чужбина. Завършила е философия и социална психология в СУ "Св. Климент Охридски". Помолихме я да ни разкаже повече за програмата "Иновативни училища" и как се справят включилите се в нея учебни заведения.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал