🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Класацията Регал 500

Най-големите производители на бързооборотни стоки в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

8 млрд. лв. продажби

- 23 категории стоки

- Топ 25 фирми по продажби

- Анализ на данните

Поръчайте изданието

на хартия или PDF »

2016: година нагоре

Производството на сладолед, птичи меса и концентриран алкохол расте с двуцифрени проценти. Преработените плодове и натуралните сокове пък обратното – падат с най-бързи темпове. Категориите с най-големи приходи от продажби са млякото и млечните продукти, захарните и шоколадовите изделия, хлябът. Продуктите, които българската хранителна индустрия изнася най-много, са слънчогледово олио, птичи меса и захарни изделия.

Така изглежда картината, която рисува бързооборотният сектор в България през миналата година. И тази година в класацията "Регал 500" правим дисекция на този сектор, като представяме кои са най-големите компании в различните категории и подкатегории, проследяваме техния бизнес през изминалата 2016 г. и какви промени са настанали спрямо година по-рано.

В топ 10 на най-големите категории през изминалата година с изключение на едно разместване в позициите няма промяна спрямо 2015 г. Слънчогледовото олио се премества с една позиция надолу и от пето застава на шесто място по обем на продажбите. Птичите меса пък се качват едно стъпало нагоре. Тази категория е нараснала с 14% спрямо 2015 г., което е най-големият ръст сред топ 10 на най-големите категории.

По-сериозни промени има в подредбата на секторите, които генерират най-големи приходи от износ на своята продукция. Захарните изделия падат от първа позиция през 2015 г. на трета позиция през 2016 г. Лидер по обем на износа вече е олиото, чийто експорт е пораснал с 14%. Другата динамична категория отново са птичите меса с близо 30% ръст. Най-голям спад в експорта има при преработените плодове – 18% и слизане от четвърта на шеста позиция, както и при ароматизаторите – минус 29%. Новата категория в топ 10 на най-големия износ като обем са рибите, мидите и раците.

Всички други тенденции, промени, новини за печеливши и губещи компании ще намерите в броя на "Регал 500".

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Вижте демо PDF с първите четири страници от изданието

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал