С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 апр 2018, 11:26, 338 прочитания

Потребителската кошница на Millennials в България

Поколението Y очаква марката да го кара да се чувства ценено, модерно и да усъвършенства знанията си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За автора

Тони Петрова е Marketing Operations в THEOREMUS. THEOREMUS е платформа за задълбочено проучване и анализ на потребителски аудитории в България (градско население 16 - 65 години), покривайки огромен спектър от категории като лайфстайл, финанси, социални мрежи, медийна консумация, онлайн активности, устройства и други аспекти от живота. THEOREMUS запълва голямата липса от надежден източник на данни в такъв обем, работещ и с математически модели за откриване на зависимости между тях.
Този текст е част от новия брой списание "Регал", което се интегрира с платформата "Капитал". Всички текстове от изданието може да откриете тук.

Едно от най-многобройните поколения в маркетинга започва вече и да харчи най-много. Поколението Y променя икономиката, начина, по който купуваме и продаваме, карайки компаниите да изследват неговото поведение и да ориентират бизнеса си спрямо вижданията му.


Кои са те

Различен свят, различно светоусещане. Millennials растат във времена на бързи промени, което отличава очакванията и разбиранията им от тези на другите поколения.

Обхватът, с който работим в THEOREMUS, е в годините 1977 - 1995 г., което събира в себе си поне две различни подгрупи. От една страна, това са млади хора, които често срещат трудности да намерят работа, имат студентски заеми, израснали са в ерата на технологиите. От друга страна, тук влизат 40-годишните представители от горната граница на тази група, които са по-улегнали, със стабилна работа и утвърдени възприятия. Поколението Y в България е близо 45% от цялото население.Когато говорим за милениъли в България, е редно да се спомене, че те, както и всяко предишно или следващо поколение, се различава от хората, представители на други страни от същото поколение. Основната причина е, че всяка култура е изградена вследствие на различни исторически събития, затова не можем да приравняваме поколение Y в България до същото в Швеция например. За да говорим релевантно за поколението, редно е да знаем какви са тези хора, какво е образованието им, работата им, възприятията им.

Образование и професионална реализация

В случая говорим за мъже и жени с висше образование - най-много са магистрите и бакалаврите. Много голяма част от тази група отбелязва, че желае още да учи. Във всеки момент трябва да знаем, че говорим на образовани хора, които се стремят да се развиват.

В тази аудитория преобладават заетите на пълен работен ден, предимно в частния сектор. Много от тях работят в сектор продажби, административна дейност, софтуерни разработки и техническа поддръжка, публична администрация и институции, банки и кредитиране.

Най-често срещаните доходи са 1001 - 1500 лв. и 601 - 800 лв. На трето място са нетните възнаграждения до 600 лева. Доходите на домакинствата, които най-често се състоят от двойка на семейни начала с дете под 3-годишна възраст, са най често 1001 - 1500 лв. или 1501 - 2000 лв.

Жилище

С тези доходи част от групата разполага изцяло, тъй като близо 63% не плащат наем или ипотека, а притежават собствено жилище, вероятно наследство от родителите.

Размерът на тази голяма група от хора плюс желанието им да се установят в бъдеще може да доведе до скок в продажбите на жилища, тъй като 30% живеят под наем.


Връзка и брак

Общо 38% от поколението Y живеят с партньора си на семейни начала. В последните 10 - 15 години наблюдаваме все по-малко бракове. Добрата новина при аудиторията е, че женените са само с 8% по-малко.

Продължителността на връзката е отличителна за тази група - в общия случай между 5 и 9 години или 10 - 19. Най-често тези хора имат по 1 дете под 3 години или между 3 и 6. Тоест говорим за зрели, образовани хора, за които семейството и връзката с партньора им е важна.

Брандове

Афинитетът на поколението към технологиите преосмисля търговското пространство. С информация за продуктите, рецензии и сравнения на цените, постижимо само с няколко клика, поколението се обръща към марки, които могат да предложат максимално удобство при по-ниски разходи.

В дигитален свят, пълен с ад-блокъри, инфлуенс маркетингът звучи особено привлекателно.

И това би било напълно релевантен начин за достигане до тази група. Немалък процент от хората отбелязват, че са лоялни към конкретни марки, които вече, доверили им се веднъж, не биха сменили. Именно затова е от изключително значение да намерим правилния подход към тях.

Инфлуенсърите са единственият по-отличителен отговор за тази група спрямо всички хора в извадката, с която работим в THEOREMUS. Именно благодарение на тяхна препоръка 20% намират нови продукти или услуги, 30% се доверяват на същите в социалните мрежи. Най-често генерация Y намира нови продукти или марки, като гледа реклама по телевизията. Форуми, сайтовете на марки, откъдето да научат за нов продукт, както и търсачки също са част от инструментите, с които може да бъдете забелязани от тази група. Рекламите онлайн и тези в магазините също привличат вниманието на поколение Y.

По отношение на марката представителите на Y генерацията искат тя да ги кара да се чувстват ценени, модерни, да усъвършенстват знанията си чрез нея и да дават идеи за нови продукти или посоки. Интересно е, че на трето по важност място са посочили, че благотворителността би била предимство в една компания и очакват именно това от нея.

Независимо дали бизнесът е голям, малък или стартъп, когато говорим за алокиране на бюджет, стойността на бюджета е най-важната дума.

Всички искаме да получим максимална стойност, видимост и публичност срещу минимални бюджети.

Превръщайки потребителите в посредници на бранд, може да се окаже не толкова трудно, ако знаем какво би ги мотивирало да говорят в наша полза. За разглежданата аудитория най-важното е качеството на продуктите, които получават, отличното обслужване, достъпът до ексклузивно съдържание или информация за марката. Наградите все повече мотивират милениълите да участват в промотирането на брандове, но наред с тях е и любовта към марката. Ако не я почувстват близка, едва ли биха я разпространявали.

Millennials растат във времена на бързи промени, което отличава очакванията и разбиранията им от тези на другите поколения.
Какво купуват

Разглеждайки покупките и нагласите към пазаруване на тази аудитория, намираме интересни разлики и прилики с други поколения.

Така например забелязваме огромно развитие на продукти в зелената посока. Големите вериги хипермаркети увеличават щандовете си за био- и екопродукти, козметичните компании също се съобразяват с тенденциите за екоориентирани продукти, а компаниите за бързооборотни стоки се стараят да елиминират вредните процеси в производството. Именно Y поколението е причината за тази промяна. В България 58% се ориентират към екопродуктите и купуват такива.

На въпроса какви типове продукти са закупили през последния месец подредбата изглежда така: шоколадови изделия, дрехи, препарати за пране, шампоани, солени снаксове, козметични продукти, безалкохолни напитки, обувки, омекотител, пакетирани храни, фармацевтични продукти, вина, парфюми и други продукти в сферата на почистване, услуги, членства за услуги. Отличителни за тази аудитория са бебешките продукти и абонаментите за спортни услуги.

Средно хората, които пазаруват в големи хипермаркети за сума под 20 лв., са 49%. Тези, които пазаруват в рамките на 21 - 50 лв., са близо 28%, а сума между 51 и 100 лв. оставят около 12%.

Храни и напитки

Освен изброените горе можем да придобием представа за навиците им на пазаруване спрямо това колко често консумират различни видове продукти. Месото присъства на българската трапеза на тази група средно 2-3 пъти седмично. Полуготовите храни се консумират веднъж седмично, сладките шоколадови изделия веднъж дневно или по-често, докато солените снаксове веднъж седмично.

Млечните продукти са задължителни всеки ден или поне 2-3 пъти седмично, а маслото и маргаринът - веднъж седмично.

Безалкохолните, както и кафето са сред напитките, които генерация Y консумира всеки ден или по няколко пъти на ден.

Хлябът съпровожда почти всяко хранене, и то всеки ден, почти колкото се консумират плодове и зеленчуци - ако не всеки ден, 4 - 6 пъти седмично.

Илюстрация

Х ≠ Y

Въпреки че представителите на поколение Y са спечелили репутация на хора, които гледат света през дигитални очила, почти колкото новата генерация Z, откриваме изключителни прилики между тях, Y и предшествениците им от поколение Х. Тях маркираме в периода 1976 и 1965 г. Обръщаме поглед към разликите между Y и Х, и по-конкретно трите най-големи такива.

Mobile vs. Desktop
Бидейки на възраст между 42 и 52 години сега, бихме предположили, че поколение Х е свикнало с технологиите. В действителност все още не и до такава степен, че мобилният телефон да е най-водещото и използвано устройство, както е при поколение Y. За по-възрастните най-важното устройство е компютърът/лаптопът им.

Нова работа
Забелязва се и много голяма разлика във времето, което е изминало от смяната на последната работа на двете групи. При поколение Y това е било преди 1-4 години за 38%, а за близо други 30% - през последните 12 месеца. При предшествениците им Х - преди повече от 10 години за 35% и между 5 и 9 години за 24%. Въпреки стабилната си работа по-голям процент от поколение Х няма спестявания, докато милениълите обратно - притежават такива. И при двете групи най-често спестяванията са пари в брой.

Консумация
Най-големи разлики между двете поколения по отношение на консумацията виждаме в полуготовата храна, която поколение Х консумира много рядко за разлика от Y, за които тя присъства веднъж седмично.
Сладкото се консумира почти всеки ден от
Y, понякога и по няколко пъти дневно, докато при Х то е около веднъж седмично.
Соленото обаче Х харесват повече и го консумират 2-3 пъти седмично, а генерация
Y консумира веднъж седмично снаксове.
Млечните продукти поколение Х консумира 2-3 пъти седмично, докато
Y веднъж дневно или по-често.

Z ≠ Y

За разлика от поколение Х, където имаше повече прилики, отколкото разлики, при по-младото поколение е точно обратното. Докато голяма част от поколение Y израства с компютри, поколение Z расте с тъчскрийн. Годините, които обособяват тази най-млада група и с които работим в THEOREMUS, са 1996 г. досега. Все още се раждат представители на това поколение, въпреки че на Запад се говори за ново поколение ALFA.

Консумация
Z-овете консумират повече кафе в сравнение с Millennials, които обаче залагат повече на безалкохолни напитки.
При Z-овете здравословната храна е по-важна, отколкото за Millennials, а кулинарията е много по-отличителна за най-младите. Полуготовата храна е много по-характерна за младите и често върви заедно с бира или радлер, които
Y консумират значително по-рядко. Вината и другите алкохоли също са по-интересни за Z-овете. Снаксовете задължително присъстват в режима на подрастващите, и то 4-6 пъти седмично.

Бранд
Най-важното за Z-овете е да могат да допринасят с идеите си към марката. За Millennials най-важното е тя да ги кара да се чувстват ценени. Интересна е и следващата разлика, отново отличителна, а именно желанието на младите марката да им предоставя различен набор от полезни приложения и услуги онлайн, докато за Millennials благотворителните дейности на брандовете са по-важни. Подрастващото поколение се откроява и по отношение на следвани типове хора/организации в социалните мрежи - за тях това са най-вече брандове. Именно това е поколението, което компаниите могат "да отгледат" като бъдещи свои лоялни потребители и консуматори, а онлайн средата е естествената такава за тях.

Телевизия
Израстваща с технологиите винаги в едната си ръка, младата генерация Z гледа телевизия повече онлайн, отколкото милениълс. Като цяло навлизащите в 20-те си години гледат по-рядко телевизия спрямо предшествениците си.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пожар по време на растеж Пожар по време на растеж

Remix преодоля кризата и отвори нов склад за 1.5 млн. евро

11 яну 2020, 3045 прочитания

Мигел Кандон: През 2019 г. Decathlon ще има ръст, близък до миналогодишния Мигел Кандон: През 2019 г. Decathlon ще има ръст, близък до миналогодишния

Изпълнителният директор на веригата в България пред "Капитал"

28 дек 2019, 3992 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Регал" Затваряне
Най-важното от сектора на бързооборотните стоки

"Мото-Пфое" беше продадена на японската Sumitomo Corporation, най-богатият чех купува "Теленор" и "Нова тв", "Градус" ще търси 100 млн. лв. от борсата и още

Още от Капитал
Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

В търсене на новия FAANG

Технологичните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но наред с тях в потенциални кандидати за фаворити на инвесторите могат да се превърнат и редица зелени компании

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10