Седемнадесет компании с приходи над 10 млн. лева при преработените меса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седемнадесет компании с приходи над 10 млн. лева при преработените меса

Седемнадесет компании с приходи над 10 млн. лева при преработените меса

Общото производство в категорията за 2014 г. се оценява на 672 млн. лева

Боряна Генчева
21312 прочитания

Продажбите на преработени меса в България за 2014 г. се оценяват на 672 млн. лева. На този пазар се наблюдават три основни сегмента. Колбасите имат дял от 72% и продажби за 585 млн. лева, сушените, пушените и варените меса са с дял от 15% (100 млн. лева) и приготвените храни - 13% с продажби за 87 млн. лева. В сектора през миналата година са работили 184 фирми. Около 63% от продажбите се генерират от 17-те компании, които правят обороти за над 10 млн. лева. Делът на 25-те най-големи компании е 72% от всички продажби. Експортът в категорията е символичен – едва 2.8% от всички продажби, като на топ 25 се падат само 1.1%.

Първите три

Лидер в категорията с 14% дял от общите продажби е "Фермата" АД. Основен акционер в дружеството е "Белла България"АД, а по една акция имат Жорж Веселинов и "План ББ 2014" г. Компанията произвежда в четири фабрики – "Сачи" и "Идеа" в Пловдив, собствената си "Фермата" в с. Костиево, община Марица, и във фабриката "Орехите" в Добрич. В портфолиото си "Фермата" има малотрайни колбаси, млени меса, трайно варено-сушени колбаси, трайно сурово-сушени меса и жарени меса. Продава под марките "Сачи", "Леки", "Народен", "Перелик", "Орехите", "Чардака", "Маджарски", "Соларис". За 2014 г. дружеството отчита продажби на продукция за 94.351 млн. лева и печалба от 6.895 млн. лева след облагане с данъци. Продажбите на готова продукция са намалели с 11% в сравнение с предходната година.

Втора позиция като самостоятелна компания - с 8% дял от общите продажби, заема още един производител на колбаси - КЕН АД, Стара Загора. В дружеството равни дялове имат Румен Нонев, Румен Кузманов и Пламен Исионов. От производството 86% се пада на малотрайните колбаси – кренвирши, наденици, сръбска наденица, ТХТ колбаси. Освен това дружеството произвежда трайни варено-пушени колбаси, пастети, варено пушени деликатеси и сурово-сушени продукти. Продукцията му се дистрибутира до големи търговски вериги през фирмата "ВИП деливъри". За миналата година продажбите на готова продукция са за 55.466 млн. лева. Това е с 10% по-малко спрямо година по-рано. Нетната печалба на дружеството е 4.247 млн. лева. Успява да реализира и износ за почти 2 млн. лева.

"Месокомбинат Ловеч" АД (3) е най-голямата производствена структура в икономическата група на "Бони холдинг" АД, която включва 15 дружества от месодобивната и месопреработвателната промишленост. Ловешката компания е създадена през 1991 г. В нея "Бони холдинг" притежава 76.49% от акциите. В самия холдинг дял от 88.08% имат наследниците на собственика Борислав Николов, 3.92% принадлежат на Юлияна Николова, а 8% на датската компания "Би Ейч Джей". Дружеството произвежда и продава месо, разфасовани млени меса и полуфабрикати, малотрайни колбаси, полутрайни и трайни варено-пушени колбаси, пушени деликатеси и шунки, трайни сурово-сушени колбаси. През миналата година Месокомбинат "Ловеч" увеличава със 7% приходите си от продукция до 131.9 млн. лева. От тях 53 млн. - около 40% са от преработено месо.

"Бони холдинг" е представен в класацията и от "Месокомбинат Карлово" АД (19). Дружеството е специализирано в производството на сурово-сушени колбаси и деликатеси от нераздробени меса във високия ценови сегмент. Притежава свидетелство "Наименование за произход" на продукта "Карловска луканка". За миналата година приходите от продажби на продукция на месокомбината са за 8.867 млн. лева, което е с 3.5% по-малко в сравнение с предходната година. Общите приходи от продажби на преработени меса на месокомбинатите в Ловеч и в Карлово за миналата година са за 61.74 млн. лева. Това извежда "Бони холдинг" на втора позиция сред производителите на този тип продукти с дял от 9%.

Също в челната десетка

"Деликатес – 2" ООД (4), базирано в пловдивското село Житница, е създадено през 1993 г. За последната година отчита приходи от продажби за 38.5 млн. лева – с 1.4% повече от предходната според данните в Търговския регистър. Компанията е собственост на Величко Яков и Иван Антонов. В нея работят 200 души. Под марката "Деликатес Житница" произвежда и продава малотрайни и трайни колбаси, кренвирши и наденици, варено-пушени и сурово-сушени продукти, продукти от мляно месо, месни разфасовки и продукти "Стара планина". През изминалата година компанията утвърждава позициите си в област Пазарджик, Смолян, Кърджали и Велико Търново. Реализира продажби за 0.29 млн. лева на пазарите във Великобритания, Гърция и Кипър.

Девет физически лица, сред които и испанският гражданин Мануел Фернандес Сентено, притежават "Карол Фернандес мийт" ООД (5). През миналата година българско-испанската компания, базирана в Благоевград, обявява продажби за 26.8 млн. лева, от които 1.25 млн. лева са реализирани зад граница. Портфолиото на КФМ включва продукти с традиционно специфичен характер (панагюрска луканка и филе "Елена"), кренвирши, наденици и мортадели, пастети, мусове и сланина, шунки, бекон, печени деликатеси, шпекови и луканкови салами, сурово-сушени деликатеси, испански и и италиански месни деликатеси, млечни продукти и испански млечни деликатеси. Марките, под които работи, са КФМ, "Маестро", "Чановете", "Молерите" "Иберико" и "Наше село". Отскоро предлага и хорека асортимент.

"Макро кор" ЕООД (6), София, е собственост на кипърската офшорка "Гарлистрейд лимитид" и се управлява от Валентина Присова. За 2014 г. обявява приходи от продажби на продукция за 22.792 млн. лева изцяло за вътрешния пазар, което е със 17.7% повече, отколкото предходната година. Персоналът на дружеството е от 184 души. Плановете за разрастване предвиждат по-тясна работа с големите вериги и оптимизиране на разходите за доставка на продукция. Компанията е регистрирана през 2012 г. и продава под марката "Браво" пресни колбаси, варено-пушени деликатеси и шунки, кренвирши с пълнеж, колбаси и деликатеси от пуешко месо, свежа кайма, бекони и др. "Браво" е марка на "Браво" ООД - едно от някога най-големите месопреработватели предприятия в България, което изпадна в несъстоятелност преди създаването на "Макро кор".

За 2014 г. "Елит мес Минев-Родопа-В.Т." (7) ООД реализира приходи от продажби на продукция за 18.22 млн. лева, което е с 28.4% повече от предходната година. От тях от групата на преработените меса идват 16.66 млн. лева. От дружеството обясняват ръста с факта, че работят с "Билла" и с "Кауфланд". Компанията от Велико Търново е собственост на Величко Минев (мажоритарен собственик) и на съпругата му Еленка Минева. Основен дял в портфолиото имат трайно-варено пушените и сурово-сушени пушените колбаси. Компанията произвежда още и малотрайни колбаси, млени меса и полуфабрикати, сурово-сушени и пушени нераздробени меса. Опитва се да поднови технологичното си оборудване. Вижда потенциал за растеж в износа за ЕС.

"Димитър Маджаров-2" ЕООД (8) приключва 2014 г. с общи приходи от продажби на продукция за 34.06 млн. лева, което е с 8% повече от предходната година. От тях 14.08 млн. лева идват от преработка на месо, което се осъществява във фабриката в Пловдив. С месопреработката са ангажирани 149 души. Компанията завършва годината на печалба от 1.34 млн. лева след облагане с данъци.

"Тандем В" ООД (9) е собственост на Кирил Вътев с 50% и на децата му Дамян и Богдана с по 25%. Общите приходи от продажби за компанията за миналата година са колкото и предходната - 16.094 млн. лева. От тях от преработени меса идват 14 млн. лева. В София компанията произвежда млени меса и полуфабрикати, разфасовки, малотрайни варени и варено-пушени колбаси, варено-пушени и печели деликатеси и шунки, трайни варено-пушени колбаси и сурово сушени колбаси и деликатеси. През миналата година персоналът е бил от 118 души. Дружеството е оптимизирало работата на IFS системата си. Отпреди две години търговската и логистичната дейност са отделени в отделна компания "В-трейд къмпани" ООД. "Тандем В" е и мажоритарен съдружник и в "Тандем Габрово" ООД - дружество, специализирано в производството на сурово-сушени колбаси и деликатеси, което за 2014 г. реализира продажби от 1.4 млн. лева.

"Еко мес" ЕООД (10) е производител на сурово сушени колбаси от с. Величково, община Пазарджик. Собственост е на Росен Радованов и в него работят 149 души. През миналата година дружеството отчита продажби на продукция за 13.833 млн. лева, което е със 17.6% по-малко от предходната година. В рамките на общите приходи от преработени меса идват 13.542 млн. лева. През 2014 г. приоритет в работата на дружество е било изграждането на дистрибуционна мрежа, която да му позволи да продава и в модерната, и в традиционната търговия. Поетапно е подменяло машините в производството си.

Още седем над 10 млн. лева

"БИС-98" ООД (11) реализира приходи от продажби на преработени меса за 12.754 млн. лева през 2014 г., което е с 14% ръст спрямо предходната година. Дружеството е създадено в Пловдив през 2009 г. Съдружници в него са Светозар Танев и Благой Котулов. Освен със свинско работи и с пилешко месо.

"Никас България" ЕАД (12), Ботевград, обявява продажби за 11.6 млн. лева през миналата година, което е с 13.6% по-малко спрямо година по-рано. От тях 16% са реализирани зад граница. Дружеството завършва 2014 г. със загуба преди данъци от 2.034 млн. лева. Според търговския регистър то е собственост на "Никас груп" ООД, Кипър, което принадлежи на публичната компания П.Г. "Никас" СА, Гърция, чиято компания майка е гръцката "Глобал финанс". От 1 юли 2015 г. дружеството прекратява дейността си за три години. По силата на договор за наем на търговско предприятие фабриката, производството и служителите преминават към "Фермата"АД, дружество на "Белла България". Както "Регал" писа, българското развитие е част от сделка, в която инвестиционният фонд "Импала инвест", собственик на "Белла България", и собственикът на Chipita - Спирос Теодоропулос, съвместно придобиват изпадналото във финансови затруднения PG Nikas SA, Гърция, в сделка за 80 млн. евро.

"Лалов и Вачев" ЕООД (13) е регистрирано в София, но произвежда във Враца. През миналата година дружеството реализира продажби на продукция за 11.033 млн. лева, изцяло за вътрешния пазар. Това е с 4.3% повече, отколкото през 2013 г. Предприятието произвежда сурово-сушени деликатеси, жарени деликатесни меса, шунки и шункови продукти, кренвирши, наденици, пастети, салами и кулинарни продукти под марката "Майстор Цветко". Собственост е на Йордан Вачев.

"Колбасо" ООД (14), гр. Батановци, община Перник, е регистрирано през 1998 г. Равни дялове в него имат Стамен Алексов и Михаил Михайлов. През миналата година дружеството е произвело и продало продукция за 13.8 млн. лева, което е с 11.9% повече, отколкото през предходната година. От тях 10.999 млн. лева идват от преработени меса от анализираните продуктови групи. За 2014 г. компанията отчита спад при разфасованите меса, но ръст при мляното месо и колбасите с около 121%. Най-голям е той при луканковите салами – 185%, при малотрайните колбаси е 112%, а при трайно варено-пушените колбаси - 108.5%. "Колбасо" е реконструирало и модернизирало производствените помещения и хладилната си инсталация, купило е нови машини и транспортни средства, започнало е продажби в "Метро" и в "Кауфланд". Декларирало е износ за 50 хил. лева

"Сами-М" ЕООД (15) реализира от приготвени храни и консерви приходи за 10.597 млн. лева през миналата година. Те са близо половината от общите приходи на компанията, които за 2014 г. са за 19.67 млн. лева, или с 10% по-малко. "Сами-М" е собственост на Антон Костадинов.

"Пепи комерс" ООД (16), София, е с продажби за 10.56 млн. лева за вътрешния пазар, което е с 4.6% по-малко, отколкото предходната година. Дружеството е собственост на братята Петър и Николай Милушеви. Предприятието в жк "Дружба" произвежда разфасовки на млени меса, заготовки тип "Пепи" и тип "Стара планина". Работи със свинско и телешко/говеждо месо. Произвежда и разфасовки от мляно месо: кебапчета, кюфтета, кайма, сурова наденица, карначета.

"Примо трейд" ЕООД (17), Сандански, реализира през 2014 г. продажби за 10.4 млн. лева– с 4.6% повече, отколкото предходната година. От продукцията 12.5% са предназначени за износ. Компанията е създадена през 2000 г. Собственост е на Даниела Джогова. Основната дейност е производство на разфасовки и полуфабрикати от пилешко месо под марките "Примо меню" и "Веселото пиле" в асортимент над 70 вида. "Примо трейд" разполага с месопреработвателно предприятие в Сандански и със собствен специализиран транспорт за доставка до дистрибуторите си в цялата страна. Компанията е официален търговски представител за България на гръцката фирма "Кри-Кри", производител на цедено кисело мляко под марката "Салатино", и на производителя на бланширани картофи Mc Cain.

Продажбите на преработени меса в България за 2014 г. се оценяват на 672 млн. лева. На този пазар се наблюдават три основни сегмента. Колбасите имат дял от 72% и продажби за 585 млн. лева, сушените, пушените и варените меса са с дял от 15% (100 млн. лева) и приготвените храни - 13% с продажби за 87 млн. лева. В сектора през миналата година са работили 184 фирми. Около 63% от продажбите се генерират от 17-те компании, които правят обороти за над 10 млн. лева. Делът на 25-те най-големи компании е 72% от всички продажби. Експортът в категорията е символичен – едва 2.8% от всички продажби, като на топ 25 се падат само 1.1%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK