Седем играча с продажби за над 10 млн. лв. при захарните изделия
Близо три четвърти от оборота идва от продукти с шоколадово покритие


Жана Чанкова

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Общите приходи от продажби на захарни изделия на двадесетте топ компании в подсегмента възлизат на над 358 млн. лв. през миналата година (близо 88% от целия пазар). През захарните дивизии на топ 20 са преминали близо 91.5 хил. тона изделия при над 105 хил. тона за целия бранш. Средно близо 37% от приходите на двадесетте водещи играча идват от външни пазари. За целия бранш този дял е около 34%. Пазарът на захарни изделия обхваща категориите сладки бисквити, гофрети и вафли със/без съдържание на какао, включително без и с изцяло или частично покритие от шоколад, меденки, екструдирани и експандирани продукти и други. Най-голям дял (около три четвърти) от захарния сегмент държи групата на тункваните вафли и бисквити (с оборот от близо 302 млн. лв.). Около 7% отчита категорията на вафлите и гофретите без какао (малко над 29 млн. лв.). Близо 4% от оборотите се падат на сладките бисквити без какао (17.3 млн. лв.), а меденките покриват под 3% от подсегмента (10.37 млн. лв.).
Седем компании отчитат над 10 млн. лв. годишни приходи от продажби в подсегмента. Общо оборотът им възлиза на 292.5 млн. лв. и концентрира над 70% от бизнеса на целия бранш. През дивизиите на седемте топ играча минават над 88% от износа на целия захарен сегмент в стойност (над 123 млн. лв.).
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.