Тринадесет фирми с оборот над 10 млн. лева от червено месо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тринадесет фирми с оборот над 10 млн. лева от червено месо

Тринадесет фирми с оборот над 10 млн. лева от червено месо

От 195 компании в сектора 185 произвеждат свинско месо, 81 телешко и 23 агнешко

Боряна Генчева
29210 прочитания

Продажбите на червено месо, произведено в България през 2014 г., се оценяват на над 557 млн. лева. Основен дял в тях има свинското с 500.5 млн. лева (89.8%). Говеждото е 36.3 млн. лева (6.5%), а овчето - 20.6 млн. лева (3.7%).

В сектора през миналата година са работили 195 компании - 185 произвеждат свинско месо, 81 и телешко/говеждо и 23 и агнешко/овче. На 25-те най-големи се падат 64% от общите обороти. Тринадесет фирми са реализирали годишен оборот от продажби на червено месо над 10 млн. лева. Зад граница са само 3% от общите продажби и те са на агнешко месо.

Безспорен лидер

е "Бони холдинг". Приходите от продажби на червено месо на "Месокомбинат Ловеч" АД през миналата година са били 74.9 млн. лева. Дружеството е и първо в класацията при производителите на месо. Този бизнес генерира над половината от оборота му, а останалият е от производство на колбаси. Вторият "Месокомбинат Русе" АД, на същия собственик, е с оборот 47 млн. лева за миналата година, генериран изцяло от производство на свинско месо.

"Бони холдинг" притежава 76.49% от акциите на дружеството в Ловеч и 74.99% - на дружеството в Русе. В самия холдинг дял от 88.08% имат наследниците на собственика Борислав Николов, 3.92% принадлежат на Юлияна Николова, а 8% на датската компания Би Ейч Джей.

Между 20 и 30 млн. лева

На трета позиция през миналата година излиза "Ники мес 2013" ЕООД, Лясковец. Фирмата е учредена през 2013 г. с капитал от 20 лева и е собственост на Иван Иванов. Още през първата си година постига оборот от 7.3 млн. от червено месо. Година по-късно той е утроен до 24.4 млн. лева.

"Агрокомерс 98" ЕООД (4) и "Месо­ком­би­нат Свищов" ООД (6) имат един и същ мажоритарен собственик - Исмет Шабанов. "Агрокомерс 98" ООД е специализирано в производството на агнешко/овче месо. За миналата година има продажби на стойност 16.2 млн. лева, реализирани изцяло зад граница. В допълнение е изкарало и около 1.5 млн. лева приходите от субпродукти и агнешки кожи. "Месокомбинат Свищов" ООД, произвежда свинско, телешко и агнешко месо. За 2014 г. е с оборот 12.4 млн. лева. Така с общ оборот от 28.6 млн. лева за 2014 г. Исмет Шабанов запазва позицията си на втори играч при червените меса след "Бони холдинг". Делът на фирмите му от продажбите на българско агнешко месо е 94 процента.

Между 10 и 15 млн. лева

"Унитемп" ЕООД (5) започва като дистрибутор на месо, но през 2007 г. отваря и фабрика. Произвежда основно свинско, но и малко телешко и конско месо. Преди две години "Унитемп" ООД откри ново предприятие за производство на месо в с. Войводиново, Пловдивска област. В резултат през 2014 г. приходите му от продажби на червено месо са нараснали над три пъти до 15.3 млн. лева. В края на миналата година съсобственикът Васил Петров продава дружествения си дял и оттогава едноличен собственик на капитала е Петко Петков.

"Лотос" ООД, Димитровград, е седмо с продажби на червени меса за 12.05 млн. лева през 2014 г. От общия оборот на дружеството 44% идват от свинско и 5% от телешко месо. Освен това то произвежда пилешко (23%) и колбаси и готови храни (28%). Собственост е на Йордан Иванов, Димитър Димитров и Тошо Димов.

С оборот от 11.58 млн. лева осми в класацията е "Братя Къртеви" ООД в с. Радиново, Пловдивска област. Дру­жеството произвежда основно свинско и по малко овче и телешко месо. Отделно прави около 3 млн. лева оборот от колбаси. С равни дялове в дружеството са братята Христо Къртев и Пламен Къртев и Иванка Къртева.

На девето място с оборот от 11.12 млн. лева от производство на свинско месо е "Хеликом" ООД, Сливен. Дружеството е собственост на Пейо Пеев, Дочо Караиванов и Атанас Калчев.

"Интермес" ООД (10) специализира в производство и преработка на свинско месо. Кланицата му е в Плевен и за миналата година има оборот 11.09 млн. лева. Съдружници във фирмата са братята Динко Ганчев и Венелин Ганчев.

"Тандем – Попово" ООД (11) произвежда свинско, говеждо и овче месо в с. Попово, Търговишко. Оборотът му от от червени меса за миналата година е 10.8 млн. лева. Още около 1 млн. лева идват от субпродукти и кожи. Съсобственици във фирмата са Тодор Вътев и Валентин Русчев.

"Чех Йосиф Новосад" ООД (12) е с оборот от 10.7 лева за миналата година. Дружеството от с. Соколово, община Дряново, произвежда свинско и телешко месо, отделно и колбаси от тях. Мажоритарен собственик е Йосиф Новосад. Малък дял има Пламен Пенчев.

"Пикант" ООД – Варна (13), e с оборот 10.3 млн. лева от продажби на червени меса. Една трета от идва от продажби на говеждо месо - то е третият най-голям играч в този сегмент. Другите две трети са от свинско. Равни дялове в дружеството имат Славчо Атанасов и Йордан Вачев.

Между 9 и 10 млн. лева

Със сходни приходи от продажби са завършили 2014 г. ЕТ "Шенел – Шабан Шабан" (14) - 9.42 млн. лева, и "Деликатес 2" ООД (15) - 9.23 млн. лева.

ЕТ "Шенел - Шабан Шабан" на Шабан Ахмед Шабан е предприятие с 24 години опит в производството на месо от с. Прилепци, Кърджали. "Деликатес 2" ООД от с. Житница, Пловдивска област, произвежда месо, полуфабрикати и колбаси. Собственост е на Величко Яков и Иван Антонов.

С оборот между 8 и 9 млн. лева

от продажбата на червени меса са две компании. За "Месо и месни продукти ЖАР" ЕООД (16), Варна, сумата е 8.19 млн. лева. Освен че произвежда и преработва червени меса и произвежда месни продукти, компанията работи и с птичи меса. Собственост е на Красимир Димитров и Цветелина Димитрова през фирмата им "Лъки актив" ООД.

"Сами М" ЕООД (17), Перник, е специализирано в производството на млени меса и полуфабрикати от тях. Компанията, собственост на Антон Костадинов, има продажби за 8.16 млн. лева за миналата година.

Между 7 и 8 млн. лева

"Папикс" ЕООД (18), Пазарджик, на Хюсеин Неджми Хюсеин с предмет "месодобив и транжорна", има оборот от 7.85 млн. лева.

На 19-а позиция с продажби от 7.14 млн. лева е още една фирма от Пазарджик - "Орион 2002" ООД. Мажоритарен собственик е Иван Стойчев Папазов, а миноритарен - Стойчо Иванов Папазов. Произвежда и търгува с меса, колбаси и месни деликатеси. Наследява бизнеса на "Орион 2001", което миналата година беше обявено в несъстоятелност.

"Биляна мес" ЕООД (20) от село Българско Сливово, община Свищов, завършва миналата година с продажби за 7.06 млн. лева. Собственикът Георги Стамболийски отглежда свине за угояване и разплод, има кланица и търгува с трупно свинско месо

Между 6 и 7 млн. лева

са продажбите за 2014 г. на "СММ-комерс" ООД (21 позиция – 6.97 млн. лева). Дружеството от Нови Искър е собственост на Валери Горанов и сина му Марио. Произвежда месо, продава разфасовки и колбаси. Има два собствени магазина в Своге и Нови Искър под марката "Супер Марио маркет" (СММ).

ЕТ "Вет 33 - Гьокчен Расим" (22) е кланица от Асеновград, която освен това търгува на дребно. Приходите й за миналата година са за 6.94 млн. лева.

Оборотът на "Алдагот" ООД (23), Костинброд, от производство на червени меса е 6.78 млн. лева. Собственост е на Лилия Христова. Дружеството има зат­ворен цикъл на производство – свинекомплекс, кланица и месопреработвателно предприятие.

"Булмес груп" ЕООД (24) има предприятие за свинско месо в столичния квартал "Обеля". Собственост е на Димитър Димитров. Оборотът за миналата година е 6.72 млн. лева.

На почетната 25-а позиция се нарежда ЕТ "Величко Иванов Венеция". Дружеството от град Левски произвежда свинско месо, субпродукти и свински тлъстини за преработка. Оборотът за миналата година е 6.53 млн. лева.

Продажбите на червено месо, произведено в България през 2014 г., се оценяват на над 557 млн. лева. Основен дял в тях има свинското с 500.5 млн. лева (89.8%). Говеждото е 36.3 млн. лева (6.5%), а овчето - 20.6 млн. лева (3.7%).

В сектора през миналата година са работили 195 компании - 185 произвеждат свинско месо, 81 и телешко/говеждо и 23 и агнешко/овче. На 25-те най-големи се падат 64% от общите обороти. Тринадесет фирми са реализирали годишен оборот от продажби на червено месо над 10 млн. лева. Зад граница са само 3% от общите продажби и те са на агнешко месо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK