Мнозина произвеждат телешко месо, но по малко
Десетте най-големи дружества правят 65% от продажбите в сегмента в стойност
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Осемдесет и една фирми са декларирали, че произвеждат говеждо/телешко месо през 2014 г. в България. На десетте най-големи от тях се падат 65% от националното производство, което за миналата година се оценява на 36.33 млн. лева (6217.4 т). Регистриран е символичен износ на телешко за 0.45 млн. лева, но той е реализиран от фирма извън топ 10. Сред фирмите в класацията има както производители на колбаси, така и специализирани производители на месо. Продажбите им са в диапазона 4.2 млн. лева - 1 млн. лева. Осем от десетте фирми фигурираха и в класацията за 2013 г.
Най-големи продажби от телешко месо в страната през миналата година има ЕТ "Шенел – Шабан Шабан" от с. Прилепци, община Кърджали. От общите продажби на червено месо на търговеца, които са за 10.1 млн. лева, 41% се падат на телешкото месо – трупно, разфасовки на дребно и кайма. Това е с 16% повече, отколкото през 2013 г.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.