Производството на овче месо нараства с 30% през 2014 г.

83% от агнешкото е за външни пазари и се изнася единствено от Исмет Шабанов

Декларираното производство на овче/агнешко месо в България през 2014 г. се оценява на 20.6 млн. лева, което е с близо 30% повече в сравнение с предходната година. Основната част от него - 83% (16.991 млн. лева), e реализирана зад граница. В сегмента овче/агнешко месо производство са декларирали 23 фирми. На практика обаче един човек - Исмет Шабанов, през три свои фирми държи 94% от декларираното национално производство и 100% от износа.

Номер едно сред производителите на агнешко е "Агрокомерс – 98" ЕООД, Търговище, със собственик на Исмет Шабанов. Дружеството е регистрирано през 1998 г., работи само за външни пазари и има дял от 84.4% в стойност от бизнеса с овче месо на Шабанов. През миналата година то реализира ръст от почти 42.6% в приходите от продажба на продукция. Това го нарежда на 23 място сред най-големите износители от страната в 25-те продуктови групи, анализирани в "Регал 500+".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал