Четири птицекланици произвеждат почти половината от птичето месо в страната

Двете най-големи компании работят с пилета, а третата и четвъртата - с водоплаващи птици

Продажбите на птичи меса, произведени в България, са за общо 490.8 млн. лв. през миналата година. Сумата обобщава бизнеса на близо 100 производителя в бранша. Около три четвърти от общите продажби се падат на пилешкото месо. Остатъка с почти по равен дял си поделят двата подсегмента на патешките и гъшите продукти - меса (13%) и черен дроб (12%). Общо близо 60% от приходите от продажби на бели меса в бранша идват от български клиенти (293.4 млн. лв.).

Производителите от топ 25 държат близо 82% (405.2 млн. лв.) от целия сегмент на птичи меса. Около 49% от тези обороти идват от дистрибуция извън страната. Оборотите извън граница на 25-те най-продаващи птицеферми формират близо 99% от всички приходи от външни пазари в бранша.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал