Четири птицекланици произвеждат почти половината от птичето месо в страната
Двете най-големи компании работят с пилета, а третата и четвъртата - с водоплаващи птици


Жана Чанкова

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Продажбите на птичи меса, произведени в България, са за общо 490.8 млн. лв. през миналата година. Сумата обобщава бизнеса на близо 100 производителя в бранша. Около три четвърти от общите продажби се падат на пилешкото месо. Остатъка с почти по равен дял си поделят двата подсегмента на патешките и гъшите продукти - меса (13%) и черен дроб (12%). Общо близо 60% от приходите от продажби на бели меса в бранша идват от български клиенти (293.4 млн. лв.).
Производителите от топ 25 държат близо 82% (405.2 млн. лв.) от целия сегмент на птичи меса. Около 49% от тези обороти идват от дистрибуция извън страната. Оборотите извън граница на 25-те най-продаващи птицеферми формират близо 99% от всички приходи от външни пазари в бранша.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход