Четири птицекланици произвеждат почти половината от птичето месо в страната
Двете най-големи компании работят с пилета, а третата и четвъртата - с водоплаващи птици


Жана Чанкова

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Продажбите на птичи меса, произведени в България, са за общо 490.8 млн. лв. през миналата година. Сумата обобщава бизнеса на близо 100 производителя в бранша. Около три четвърти от общите продажби се падат на пилешкото месо. Остатъка с почти по равен дял си поделят двата подсегмента на патешките и гъшите продукти - меса (13%) и черен дроб (12%). Общо близо 60% от приходите от продажби на бели меса в бранша идват от български клиенти (293.4 млн. лв.).
Производителите от топ 25 държат близо 82% (405.2 млн. лв.) от целия сегмент на птичи меса. Около 49% от тези обороти идват от дистрибуция извън страната. Оборотите извън граница на 25-те най-продаващи птицеферми формират близо 99% от всички приходи от външни пазари в бранша.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.