Топ 10 са произвели над 2 хил. т черен дроб
55% е общият дял в стойност на трите най-големи производителя


Жана Чанкова

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Продажбите на черен дроб от водоплаващи птици, произведен в България, са за 61.5 млн. лв. през 2014 г. По стойност този сегмент е почти равен с производството на патешките и гъшите меса (което е с 2.6 млн. лв. повече). Близо 40% от птичия дроб е достигнал до пазара в прясно/охладено състояние. Малко над 50% държат замразените продукти, а остатъкът се пада на приготвените храни и консервите от черен дроб. На българския пазар се реализират малко под 15% от цялото производство на черен дроб от водоплаващи птици. Основната част от продуктите отиват за износ на европейските пазари. Ключов партньор е Франция, където българският бранш е водещ доставчик на деликатесните продукти.
Десетте компании с най-високи продажби в сегмента заедно държат около 88% от общата му стойност (54.4 млн. лв.). През тях минават около 95% от износа. В птицекомбинатите от топ 10 през миналата година са обработени над 2 хил. тона черен дроб. От тях на българския пазар са пласирани около 400 хил. тона.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход