Топ 10 са произвели над 2 хил. т черен дроб
55% е общият дял в стойност на трите най-големи производителя


Жана Чанкова

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Продажбите на черен дроб от водоплаващи птици, произведен в България, са за 61.5 млн. лв. през 2014 г. По стойност този сегмент е почти равен с производството на патешките и гъшите меса (което е с 2.6 млн. лв. повече). Близо 40% от птичия дроб е достигнал до пазара в прясно/охладено състояние. Малко над 50% държат замразените продукти, а остатъкът се пада на приготвените храни и консервите от черен дроб. На българския пазар се реализират малко под 15% от цялото производство на черен дроб от водоплаващи птици. Основната част от продуктите отиват за износ на европейските пазари. Ключов партньор е Франция, където българският бранш е водещ доставчик на деликатесните продукти.
Десетте компании с най-високи продажби в сегмента заедно държат около 88% от общата му стойност (54.4 млн. лв.). През тях минават около 95% от износа. В птицекомбинатите от топ 10 през миналата година са обработени над 2 хил. тона черен дроб. От тях на българския пазар са пласирани около 400 хил. тона.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.