С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 ное 2017, 12:18, 5952 прочитания

Концентрацията в рибния сектор се засилва

Чрез три фирми лидерът генерира 25% от приходите от продажби в категорията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Производството на риба и рибни продукти в България се увеличава с малко над 4% в стойност през 2016 г. до почти 105 млн. лв. От него 62% (65.3 млн. лв.) се реализират зад граница, а ръстът на задграничните продажби спрямо предходната година е 4.8%.

Общият оборот на топ 25 за 2016 г. е с 6.5% по-висок от оборота на топ 25 фирмите за 2015 г. Конкретно обаче фирмите, които влизат в топ 25 за 2016 г., а сред тях има няколко нови, са имали сумарен ръст на оборотите си спрямо 2015 г. от 13%. Стойността на експорта им се увеличава с 14%.


Делът на тези компании от общите продажби на българска рибна продукция е 97%, което е с два пункта повече спрямо предишната година.

Като производители на риба и рибни продукти в България са регистрирани 36 компании, с четири по-малко, отколкото през 2015 г. (Възможно е тази картина да не е съвсем пълна, защото големи фирми, които имат и производство, са регистрирани като търговци.)

Основен сегмент с дял от 41% от общите приходи продължават да са мидите и ракообразните. Деветдесет и шест процента от тази продукция се изнасят, което прави сегмента най-експортно ориентиран. При него се наблюдава умерен ръст на приходите от 5% до 43.8 млн. лв. през миналата година.Преди две години с най-голям дял от продажбите беше преработката на вносна/океанска риба. Този сегмент сега е втори с 29% дял. През миналата година обаче при него се регистрира увеличение от 10% до 30.94 млн. лв., което е и най-голямото в сектора. Ръстът се дължи най-вече все още малкия сегмент на сьомгата, чиито продажби се увеличават със 170%. Лидер в категорията продължава да е тихоокеанската скумрия.

Спадът при продажбите на черноморски риби изглежда овладян – през тази година той е едва 0.21% до 16.4 млн. лв. (при 8.7% през миналата). Това най-вече се дължи на ръстовете от порядъка на 140% в подсегментите на преработените или консервирани риби. Три четвърти от продукцията от черноморски риби остава за вътрешния пазар.

Българският пазар генерира и почти три четвърти от приходите от продажби на рибни филета. Производството на този сегмент обаче намалява през миналата година - със 7% до 6.9 млн. лв.

Хайверът е вторият най-експортно ориентиран продукт в категорията - 90% от него се експортират. През 2016 г. общите приходи от продажби са за 6.58 млн. лв., което е с 2% по-малко, отколкото предишната година. Спадът се дължи на черния есетров хайвер, докато все още малките продажби на хайвери от други риби нарастват с 11%.

Лидерът – с 25% пазарен дял

Номер едно в сектора за втора поредна година е "Алмар сийфуд" АД (1). Фабриката в Айтос влиза в експлоатация в средата на 2014 г. В нея се белят, мариноват и опаковат на ишлеме скариди, внос от Северно море. През 2015 г. - първата пълна година на производство на фирмата, оборотът й нарасна с 964% до 19.7 млн. лв. През 2016 г. продажбите се увеличават с 11.7% до 22 млн. лв. Фирмата излиза на малка печалба от 333 хил. лв. Очаква се през 2017 г. производството да достигне пълен капацитет, пише в доклада за дейността. Айтоските скариди са изцяло износ за Швеция, Норвегия и Дания. Продават се в големите търговски вериги. С равни дялове в дружеството са Петко Русинов, децата му Ивайло Русинов и Зорница Русинова-Караманова и шведският гражданин Клаес Торстен Боберг.

Петко Русинов е свързан с още две компании в класацията – "Делта индъстри" (11) и "Пасифик стар" (23). Сумарните продажби на трите му фирми в топ 25 са за 25.8 млн. лв., което прави 25% дял от оборотите на дружествата в класацията.


Заедно с Миндо Стоянов, брат му Станимир и Косьо Костов Петко Русинов е съдружник в "Делта индъстри" (11). Компанията има рибна фабрика в Созопол и цех за преработка на рибни продукти в Балчик, който от началото на 2016 г. е даден под наем. Мажоритарен собственик в нея е "Атком интернашънъл лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови. През 2016 г. "Делта индъстри" излиза от бизнеса с улов и преработка на живи рапани. Това води до намаление на приходите й от продукция с 46.5% до 2.73 млн. лв., а експортът й се свива със 61% до една четвърт от тях. През 2015 г. от това перо идваха 55% от постъпленията на фирмата. Други 45% се генерират от пушени, веяни, студено пушени и мариновани риби и рибни деликатеси, произведени от вносни океански и от черноморски риби. От тази продукция 48% намира пазар в Швеция, 8% - Румъния, а според доклада за дейността 44% остават за българския пазар, концентриран в София, Пловдив, Варна и Бургас. Основни клиенти са "Метро кеш енд кери" и свързаното дружество - "Атлантик", което е собственост на децата на Петко Русинов - Ивайло и Зорница. "Атлантик" е известна марка на българската търговия с риба и рибни продукти. Според сайта й фирмата се занимава и с култивиране на черноморски миди.

Бургаската "Пасифик стар" (23) е единствената компания с ръст между деветте с приходи между 1 и 2 млн. лв. в класацията. През 2016 г. оборотите й се увеличават с 24% до 1.06 млн. лв. Основен дял за тях има групата ракообразни или мекотели, приготвени или консервирани, които са изцяло за износ, чиито приходи нарастват с 14%. Развива и производство на рибни филета. Акционери в нея са Петко Русинов, децата му Ивайло и Зорница, Миндо Кънчев Стоянов и Донка Димитрова Стоянова.

Вторият – с двойно по-малък оборот

През 2016 г. приходите от продажби на варненското "Север експорт" (2) се увеличават с 41% до 10.534 млн. лв., като тези от задгранични продажби имат ръст от 49% до 8.03 млн. лв. Фирмата беше лидер на пазара през 2014 г., но от две години вече е втора.

Има широко портфолио, но с основен дял за приходите й е износът на замразено месо от рапани с дял от 77%. "Север експорт" притежава рибарско пристанище и риболовни кораби. Само доставя рапани и суровина за продуктите си и прясна риба за магазините си. Освен това внася, преработва и търгува с филета от океански риби. Произвежда във Варна мариновани и пушени продукти с марките "Север експорт" и "Варна фиш". Собственост е на седем физически лица, сред които и децата на основателя Йордан Харасимов. Управлява се от един от съдружниците - Неделчо Асенов Стойчев.

Приходите от продажби на рибни консерви на "Диавена" (3), Шумен, през 2016 г. се увеличават с 13.8% до 8.3 млн. лв. От тях 4.54 млн. лв., или 55%, идват от продажби на външни пазари. Експортът е нараснал почти 35%. "Диавена" е първата частна фирма (от 1996 г.) за преработка и консервиране на риба и други водни животни. От 2011 г. изнася за европейския пазар. През 2015 г. износът й в този сегмент се удвоява в сравнение с предходната година и делът му от продажбите достига 46%. През 2016 г. вече е 55%. Около 53% от общите й приходи й идват от консервирана скумрия, преработва и други риби. 18% генерират месните консерви. Произвежда и сарми. "Диавена" е собственост на Иванчо Железчев през фирмата му "Фруга", като малък дял има и Даниела Железчева.

Най-големият производител на родопска пъстърва - "Рея фиш" (4), се издига едно стъпало в класацията благодарение на ръст на оборотите си с 9.97% до 7.05 млн. лв. От тях една четвърт, или 1.76 млн. лв., идват от продажби на външни пазари и тук ръстът е 28%. Дружеството има банков заем за 4.27 млн. лв. и за 2016 г. е на загуба от 226 хил. лв.

"Рея фиш" е създадена през 1994 г. Собственост е на пет физически лица, включително и на управителя му Валери Баронов. Компанията затваря цикъла на производство, като към приватизираното рибовъдно стопанство в Доспат добавя люпилня за пъстърва от хайвер в Разлог и рибопреработвателно предприятие също в Доспат. Освен с пъстърва работи с всички черноморски риби и с много океански.

Реалният трети

Приходите на варненското "Електа" (5) се увеличават със 75% до 6.63 млн. лв. през 2016 г. Ръстът при износа е от 95% до 6.32 млн. лв. С това собственичката Любов Димитрова Георгиева "отново се връща в играта". Фирмата й беше начело на топ 25 в рибния сектор през 2013 г. После отстъпи назад основно заради свиване на бизнеса й с рапани. През 2016 г. износът й в този сегмент се увеличава с 93%, а общите й продажби - с 81%. "Електа" ЕООД се подрежда на трето място сред добиващите и преработващите рапани по оборот.

Фирмата е създадена през 1995 г. във Варна като малко предприятие за преработка на рапани. През 2003-2004 г. влиза в действие модерно предприятие за преработка на риба. Любов Георгиева е мажоритарен собственик на каварненското дружество "Електа 03" (14), в което миноритарен съдружник е Детелин Василев Цветанов. През 2016 г. приходите на това дружество се увеличават с 202.6% до 2.37 млн. лв. и идват изцяло от износ. Общите обороти на "Електа" и "Електа 03" през 2016 г. са за 8.99 млн. лв., което прави Любов Георгиева трети по значимост играч при рибата и рибните продукти.

С две позиции надолу спрямо 2015 г. слиза "Есетра - комерс" (6) – производител на черен есетров хайвер, предназначен за износ. Динамиката е в резултат на спад от 3.66% на общите приходи до 6.32 млн. лв. През 2015 г. приходите от продажба на продукция бяха нараснали с 21%. Компанията, собственост на Атанас Чобанов, развъжда и отглежда есетрови риби в с. Болярци, община Садово. Освен черен есетров хайвер произвежда и малки количества замразена сладководна риба за вътрешния пазар.

Между 3 и 6 млн. лв.

През 2015 г. "Си трейд 2011" (7), с едноличен собственик производителят на пастети, стерилизирани меса и готовия ястия "Компас", влезе за пръв път в рибната класация - на 10-а позиция. Това стана, след като инвестира в придобиване на "утвърдени търговски марки стерилизирани рибни продукти", нае производствени мощности, назначи персонал и организира собствено производство на рибни консерви. Дружеството пое наследството на "Славяна фиш", Перник, която преустанови работа в началото на 2015 г. и имуществото й се разпродаваше от частен съдебен изпълнител. За "Си трейд 2011" този бизнес, изглежда, се развива добре. През 2016 г. приходите на дружеството в рибния сегмент почти се удвояват – 49% ръст до 5.5 млн. лв., и износът му нараства със 13.7% до 978 хил. лв. В резултат се придвижва три позиции нагоре в класацията. Общите приходи на "Си трейд 2011" от продукция за 2016 г. са на стойност 23.7 млн. лв., или с 14% повече спрямо предишната година. От тях 23% идват от продажби в рибния сегмент, основно на консервирана скумрия. През миналата година е обновено продуктовото портфолио, добавена е риба тон. Освен това дружеството се е съсредоточило върху разпространението на собственото си производство и на портфолиото на "Компас" и е прекратило дистрибуцията на продукти на партньори, ключов сред които беше "Славянка" АД - Бургас.

Изминалата 2016 г. носи спад на оборота за втория голям производител на родопска пъстърва - "П.А.Л-БГ" (8). Приходите на компанията намаляват с 22% до 4.23 млн. лв., а тези от износ със 76% до 8% от продажбите. Въпреки това дружеството е на печалба за годината от 112 хил. лв. Компанията, собственост на Павлин Маринов, отглежда пъстърва в с. Беден, до Девин. Рибното стопанство е създадено през 70-те години на миналия век, но е модернизирано. На територията има модерно предприятие за преработка на риба и биологическа пречиствателна станция. Предприятието произвежда пъстърва, замразени океански риби, филета замразени, студено и топло пушени и веяни продукти, морски дарове, хайвери и салати.

Между 2 и 3 млн. лв.

Основната част от оборота на "Алком" (9), Велико Търново, идва от преработена скумрия, продавана изцяло на вътрешния пазар. Съдружници във фирмата са Иван Илиев Илиев и Красимира Николаева Илиева. След като през 2015 г. продажбите на фирмата нараснаха с почти 54%, през 2016 г. те падат с 27% до 3.07 млн. лв. Те са изцяло за вътрешния пазар. Информацията за компанията е оскъдна, но вероятно е наследник на "Океан" на същия собственик. Според сайта на "Океан" те са складове за риба и рибни деликатеси.

ЕТ "Океан – Йордан Дончев" (10) произвежда рибни специалитети, предястия и морски деликатеси в с. Белчин, община Самоков. Оборотът на търговеца през 2016 г. нараства почти 23% до 2.87 млн. лв. Това го издига три позиции нагоре в класацията. Продава на над 300 фирми – магазини, хотели, ресторанти, кетъринг компании - изцяло на вътрешния пазар.

На 12-а позиция в топ 25 за първи път се появява "Фишери 2009" (12) с приходи от 2.56 млн. лв., от които 32%, или 810 хил. лв., от износ. Мажоритарен собственик на дружеството е Даниела Иванова Стоянова, а миноритарен Ивелина Йорданова Василева. Основната дейност на фирмата е развъждане и отглеждане на риба в сладководни басейни. Специализирана е в производство, улов, транспорт и търговия с риба – шаран, толстолоб, каракуда, амур, бяла риба, сом, щука. Складовата база е близо до Дунав - в с. Ряхово, община Сливо поле, област Русе, където е и регистрирано дружеството. Основните клиенти са големи търговски вериги и хипермаркети като ЦБА, "Метро", "Реал" и "Карфур" в България и в Румъния. През септември 2015 г. там е новоизграден и цех за преработка на риба и рибни продукти с финансиране по оперативна програма "Рибарство" за 2007 - 2013 г. на обща стойност 1.7 млн. лв., от които 0.77 млн. от ЕС. В резултат приходите от продажби на вътрешния пазар се увеличават с 395%, а от износ – с 68%. Планирано е портфолиото да включва топло пушено филе толстолоб, студено пушено и кайсеровано филе от толстолоб, горещо пушен шаран, рибни кюфтета, карначета и мариновани сладководни риби.

"Славянка" АД – Бургас (13), най-старото българско предприятие за производство на стерилизирани рибни консерви, застава на 13-а позиция в класацията. Приходите му от продукция намаляват вече две поредни години. За 2016 г. спадът е със 17% до 2.5 млн. лв. Износът, който година по-рано нарасна със 5%, сега намалява с 29% до 1.64 млн. лв. и вече генерира 65% от приходите. "Славянка" произвежда под марките "Славянка", "Океания" и "Фрегата". Дружеството е контролирано от "Ютекс холдинг" АД, София, на Андрей Сергеев Давинов, който притежава 67.89% от капитала. Другите собственици са пет юридически лица и множество физически лица.

"Турита" (15) се появява за пръв път в рибната класация за 2015 г. на 24-та позиция. Тогава дружеството е новорегистрирано с предмет на дейност опушване и осоляване на риба и морски деликатеси. Година по-късно то вече е девет позиции по-нагоре благодарение на ръст от 129% на приходите от продажби до 2.3 млн. лв. Цялата продукция се реализира зад граница. Има печалба от 369 хил. лв.

"Турита" е базирано в град Куклен, до Пловдив. Съдружници в него са белгийските дружества "Каррас" С.А., "Салм инвест" С.А. и френското "Симон селексион" САС. Свързва се с имената на Джовани Пренчипе, Шереф Вуран и Кадир Вуран.

"Нерей 33" (16), Пазарджик, е новорегистрирано дружество. Влиза в класацията с приходи 2.19 млн. лв. изцяло от износ. Те идват от графата "ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни, приготвени или консервирани", зад която най-често стои улов на рапани. Негов едноличен собственик е Стилианос Георгиос Манакас.

С приходи от продажби на риба и рибни продукти

между 1 и 2 млн. лв.

в класацията са девет компании. Единствената с ръст при тях е "Пасифик стар" (23).

През 2016 г. приходите на фирмата с испанска собственост "Три морета" (21) се задържат почти на нивото на предишната година - нараства с 0.08% до 1.26 млн. лв. Фирмата произвежда в Карлово аншоа, консервирана чрез осоляване, изцяло за износ.

При шест от дружествата в тази група има спад на приходите през 2016 г. Най-голям е той за (56.6% до 1.1 млн. лв.) за "Черноморски риболов - Бургас" (22). Дължи се основно на намаление на износа с 83% до 68% от продажбите. Дружеството се занимава с улов на черноморска риба и с преработка в собствено предприятие. "Черноморски риболов - Бургас" е наследник на бившето "Рибна промишленост", Бургас. Собственост е на Владимир Стоянов и Емил Стоянов чрез дружеството им "Биесеф" и на баща им Петър Стоянов.

С 35% до 1.44 млн. лв. намаляват приходите през 2016 г. на семейната фирма "Морски риболов - Несебър" (17), която преработва основно цаца и я продава на вътрешния пазар на едро и дребно. С 19% до 1.33 млн. лв. е спадът на приходите на производителя на пъстърва в язовир "Кричим" - "Ник - Хеда еко" (20), което също работи само за българския пазар. Приходите на бургаския износител на копърка "Динг-Павлови и сие" (19) намаляват с 15.5% до 1.39 млн. лв. Спадът се дължи основно на износа, който се свива с 34% и генерира 43% от тях. Варненското "Ариел фиш" (18), което работеше за рибните щандове на "Пикадили", също има спад на продажбите с 14% до 1.4 млн. лв. Най-малък – 7.7%, е спадът при ЕТ "Лимнос Георги Пейчев" (25), но приходите на дружеството в сектора са за едва 809 хил. лв. Портфолиото е много широко.

Нова за класацията е "Глобалтрейд дистрибюшън"(24), Варна, на Моника Валентинова Янева, с приходи от 840 хил. лв., които идват предимно от замразена морска риба.

От топ 25 за 2016 г. липсват варненската "Мичик", софийската "Вастон ІІ", преработвателят и износител на охлюви "Натура вита", София, също и преработвателят на рапани "Сий фууд".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пет компании държат 80% от пазара на безалкохолни напитки и вода Пет компании държат 80% от пазара на безалкохолни напитки и вода

Броят на дружествата в сектора се увеличава, продажбите бележат малък ръст

11 ное 2018, 10386 прочитания

Пазарът на брашно – лек спад на продажбите, ръст на износа Пазарът на брашно – лек спад на продажбите, ръст на износа

Почти целият експорт се извършва от първите две компании в класацията

10 ное 2018, 5260 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Регал 500+" Затваряне
Силен спад на износа при готовите храни

В категорията продължава да има един изявен лидер с 20% пазарен дял

Още от Капитал
Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10