С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
26 окт 2018, 14:38, 3339 прочитания

С 14% расте стойността на продажбите на червени меса

Две компании от групата на "Бони холдинг" държат 1/5 от пазара в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Регал 500". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Възходящата тенденция в продажбите на произведени в България червени меса се запазва и през 2017 г. Растежът ускорява своя темп, а в индустрията влизат нови играчи. Нарастването на общия оборот в категорията е 14.4% спрямо 2016 г. Така приходите от продажби на червени меса вече достигат 643 млн. лв. Скок има във всички сегменти. Най-голям е при агнешкото (57%), следван от телешкото (18%) и свинското (13%). Броят на компаниите производители се увеличава до 206 при 198 година по-рано.


Свинското запазва своята пазарна хегемония. През 2017 г. стойността на продажбите е била 562 млн. лв., което е 87% от стойността на продажбите в цялата категория на месата. 196 от фирмите на пазара са оперирали в тази ниша.

25-те най-големи компании в производството на свинско, телешко и агнешко са реализирали продажби за 405 млн. лв., което е 20% увеличение на стойността спрямо година по-рано. Само 6 от големите фирми са осъществили износ. Делът на продажбите на външните пазари е 4% от общите за топ 25. Макар ръстът на износа да е 33%, той все още не представлява съществена част от бизнеса на повечето производителите на меса. Изключение правят единични експортно ориентирани играчи.

Повечето от компаниите запазват миналогодишното си присъствие в класацията. Към клуба на големите обаче се присъединяват и нови дружества. Със свиващи се приходи са само 4 фирми.Челната тройка

През 2017 г. три компании са отчели обороти от над 30 млн. лв. Две от тях са свързани с "Бони холдинг", която запазва дългогодишното лидерство на пазара на червени меса в страната. Това са "Месокомбинат Ловеч" (1) и "Месокомбинат Русе" (2), които са завършили годината със сумирани приходи от продажби от 144.4 млн. лв. С този резултат делът им в общия оборот на топ 25 расте до 36%, а пазарният дял на холдинга в цялата категория на червените меса вече достига 22%.

Продажбите и на двете компании растат. Ръстът при "Месокомбинат Ловеч" е 14%, а при "Месокомбинат Русе" – 18%. Първото от двете дружества се занимава с производство на месни разфасовки, млени меса, месни полуфабрикати и колбаси. Най-голям дял в производствената листа имат суровите, охладени и млени меса. "Месокомбинат Русе" е със специализация в добива и транжирането на свинско месо.

Цялата дейност на "Бони холдинг" е с фокус върху свиневъдството и производството на продукти от свинско, макар да има и малък дял от производството на говеждо. Осен трупно месо, индустриални заготовки и суровини за бизнес клиенти портфолиото на групата включва и потребителски разфасовки. Капацитетът на производство на разфасовки за търговия на дребно е 15 тона на ден, а на млени меса - 12 тона на ден.

Заетите в двете дружества са били 870 души, а печалбите им през 2017 г. – съответно 348 хил. лв. и 801 хил. лв.

Трета в подреждането е "Мултимес груп" (3). Тя е и сред най-бързо растящите през 2017 г. компании в производството на червени меса. Приходите й от продажби се увеличават с 35% до 31 млн. лв. спрямо 23 млн. лв. година по-рано. Делът на продажбите на свинско е 87%, а 13% от оборота идват от говеждо и телешко месо. Това е втора поредна година на скок в бизнеса на дружеството. През 2016 г. увеличението на приходите беше с 55%.

Компанията е основана през 2000 г., но започва дейност през 2013 г. Производството се намира в град Лясковец, област Велико Търново, а линията за транжиране, предназначена за разфасоване, обезкостяване и сортиране на меса, е с капацитет 30 тона за 8 часа.

Мажоритарен собственик на "Мултимес груп" е Георги Дочев, а съдружник с миноритарен дял (32%) е Николай Стефанов.

Фирмата предлага всички видове разфасовки на свинско и говеждо месо, в т.ч. свински плешки, джолани, ребра, гърди, контрафилета, врат, уши, бузи, сланина и др. Асортиментът от говежди и телешки разфасовки също е богат. От сайта на компанията е видно, че тя е доставчик на суровини за някои от най-големите производители на колбаси в страната. Сред тях са "Бони холдинг", "Деликатес 2" и "Димитър Маджаров". Компанията партнира с веригата заведения Happy и Go Grill, а продуктите й се продават в някои от големите търговски вериги в България.

От 2017 г. фирмата започва нова дейност – търговия с напитки и тютюневи изделия, в специално нает за това обект във Велико Търново. Печалбата й през 2017 г. е 1.2 млн. лв.

С утвърдени позиции в класацията

Дружествата с трайно присъствие в по-предните места на топ 25 са "Тандем Попово" (4), "Хеликом" (5) и "Пикант трейд" (6). През 2017 г. първите две компании са отчели увеличение на продажбите в стойност. То е съответно – 14% и 24%. Третата "Пикант трейд" е завършила годината с оборот, близък до този от предходната година.

"Тандем Попово" е създадена през 2001 г. в град Попово, община Търговище, с предмет на дейност добив и преработка на червени меса. Тя е собственост на Валентин Русчев и Тодор Вътев. Асортиментът й включва пресни и охладени телешки, свински и агнешки меса за преработка, но и разфасовки на дребно, които се предлагат през марката "Антола". Най-голям оборот през 2017 г. идва от продажбите на телешко. Делът на този сегмент в общите приходи е 46%. Втори е сегментът на свинското месо – 37%, а трети на агнешкото – 9%. Останалите приходи са от търговия със субпродукти, замразени меса и сланина. Годината е завършила с приход от 19.6 млн. лв., при 17.2 млн. лв. през 2016 г. Печалбата на компанията е била 525 хил. лв.

Петата "Хеликом" (5) е със седалище в Сливен. Тя е собственост на Пейо Пеев, Дочо Караиванов и Атанас Калчев. Общо 98% от приходите от продажби идват от свинско месо, а останалите 2% - от агнешко.

Друг от играчите с утвърдени в годините позиции е едноличният търговец Шабан Шабан с "Шенел-Шабан Шабан" (8). Фирмата е основана през 1991 г., а през 2006 г. месокомбинатът в с. Прилепци, област Кърджали, минава през разширение и преустройство на кланица, транжорна и цех. Портфолиото й включва трупни меса, месни разфасовки, субпродукти и продукти от мляно месо. Ръстът на продажбите през 2017 г. е 17%, а най-висок дял в оборота идва от свинското, следвано от сегмента на говеждото и овчето месо. Компанията има фирмени магазини в Кърджали.

Повече дружества с продажби над 10 млн. лв.

Расте броят на компаниите, които са завършили годината с приходи между 10 млн. лв. и 20 млн. лв. През 2017 г. те са 11 при 7 година по-рано. Четирите нови дружества, които попадат в тази група, са "Агрокомерс-98" (7), "Екопродукт" (11), "Деликатес-2" (12) и "ЕТ Величко Иванов Венеция" (13). От тях с най-голям ръст на оборота (323%) е "Екопродукт". Компанията е реализирала продажби на червено месо за 10.5 млн. лв. спрямо 2.4 млн. лв. през 2016 г. Тя е регистрирана в с. Попина, област Силистра, и е собственост на Марияна Митева. Предметът на дейност е отглеждането на свине, клане и търговия с месни разфасовки – цели или половин трупове. Свинекомплексите се намират в селата Попина и Ветрен, а собствената кланица на фирмата е в село Ситово.

Втора по ръст е "Агрокомерс-98" (7). Продажбите й през 2017 г. се увеличават с 54% до 12 млн. лв. Тя е собственост на Исмет Шабанов и през нея той контролира мажоритарен дял в "Месокомбинат Свищов" (10). Първата от двете компании се занимава с производство и търговия на овче месо и дейността й е ориентирана към експорт. Тя е най-големият износител на агнешко от България, а делът й в общия износ на топ 25 е 70%. През годината компанията е отчела сериозно увеличение на поръчките от Хърватия и Италия, като реализираните приходи към двете страни достигат 42% и 21% от общите приходи за ЕС. Запазва се потенциалът на поръчките от Гърция с дял от 18%.

Другото дружество - "Месокомбинат Свищов", завършва годината с 11% свиване на приходите от продажби. Неговият фокус е вътрешният пазар. Асортиментът включва свински, телешки и агнешки разфасовки на различни продукти, както и млени меса. Компанията произвежда месни изделия по утвърдения стандарт "Стара планина". Най-голям е делът на приходите от свинско месо (61%), следван от агнешкото (31%) и телешкото (18%).

Голямо нарастване на оборота от продажби на червени меса е отчела и "Деликатес-2". Скокът спрямо предходната година е 42%, като приходите вече достигат 10.4 млн. лв. Компанията е реализирала и малки приходи от износ – 53 хил. лв. Основната й дейност е преработката на месо и производството на колбаси, но продажбите на прясно и охладено свинско месо стават все по-значима част от бизнеса. "Деликатес-2" предлага гама от над 20 вида разфасовки на свинското, както и изделия от мляно месо. В системата на ритейла те се продават под марката "Деликатес Житница". Предприятието на компанията е локализирана в едноименното село в община Калояново, област Пловдив, а собственици на дружеството с равни дялове са Величко Яков и Иван Антонов.

Между 7 и 10 млн. лв.

Общо 11 са и дружествата с оборот между 7 млн. лв. и 10 млн. лв. Най-близки до 10 млн. лв. са продажбите плевенската "Интермес" (15). Компанията работи само в сегмента на свинското месо, като предлага продукти на едро и дребно. Собственици са Динко и Венелин Генчеви. Въпреки ръста в сегмента на червените меса компанията е завършила годината със свиване на нетните приходи от продажби с близо 8%. Това вероятно се дължи на загубени пазари в сегмента на колбасите. В доклада за дейността на дружеството се посочва, че основните причини са свиването е разработването на нови продуктови позиции, чиито резултати ще доведат до по-голям оборот. През 2017 г. "Интермес" е реализирала в процентно отношение повече сурови, отколкото преработени меса на много нисък марж спрямо доставната цена, което не е позволило покриване на общопроизводствените и административните разходи.
Сред новите компании, които влизат в топ 25, са "Нвмес комерс" (21), "Финес 2" (23) и "Зюмбилски" (24).

"Финес 2" е регистрирана в Димитровград и е с едноличен собственик Калин Стойчев. Основните й приходи от продажби идват от свинско месо (93.3%), втори по стойност е сегментът на телешкото, а агнешкото месо е с почти незначителен дял. Компанията произвежда и колбаси. Според отчета на дружеството стратегическа цел за 2018 г. е то да увеличи предлагания асортимент, но в областта на преработените меса. Компанията има собствена верига магазини, които работят под бранда "Финес".

"Зюмбилски" има кланица в град Троян и изкупува и предлага свинско месо. Ръстът на оборота й през 2017 г. е 30%. Компанията е собственост на Иван Зюмбилски и Илия Илиев и е създадена през 2006 г. През 2017 г. е завършила проект с европейско финансиране за модернизация и повишаване на производствения капацитет. Закупени са машини за различни процеси и хладилни инсталации.
Нов ръст при продажбите на телешко месо

Стойността на продажбите на българско телешко месо се покачва и през 2017 г. Пазарът вече достига 56 млн. лв., при 47 млн. лв. година по-рано. Увеличава се и броят на компаниите, които работят в този сегмент. Те вече са 84 спрямо 79 през 2016 г. Делът на 10-те най-големи производители в общите продажби е 59%. Темпът на нарастване на оборота на компаниите в топ 10 е по-бавен, като само шест компании са завършили годината с ръст. Той е най-голям за дружествата "Чех Йосиф Новосад" (7) - 29%, и лидера "Тандем Попово" (1) - 22%. "Тандем Попово" продължава да бъде най-големият производител на телешко в страната, а делът на тази категория продукти в общия оборот на компанията е 46%. Тя предлага телешко месо за преработка, но и разфасовки на дребно. Сред тях бонфиле, контрафиле, рибай стек, антракот, телешки джолан без кост, гулаш, гърди, шол, месо за готвене и др.

През 2017 г. в класацията влиза нов играч. Това е сливенската "Еко асорти 05" (6), собственост на Петър Кирилов Байчев. След нулева 2016 г., още с дебюта си дружеството се нарежда на шеста позиция в топ 10. Компанията се занимава с месодобив и месопреработка от 1995 г., но основната й дейност е зърнопроизводство. Тя има верига супермаркети, заведения, склад за търговия и свинекомплекс в село Мечкарево.

Три компании са приключили годината със свиване на оборота от продажби на телешко. Това са "Месокомбинат Ловеч" (8), чиито приходи от категорията са се стопили почти наполовина - от 3.2 млн. лв. през 2016 г. до 1.7 млн. лв. през 2017 г. Другите две дружества са "Мултимес груп" (3) - минус 13%, и "ЕТ Шенел – Шабан Шабан" (4) - минус 14%.
Възстановяване на пазара на агнешко месо

След година на истински срив, през 2017 г. продажбите на агнешко месо от български производители се възстановяват с изключително бърз темп. Ръстът на оборота в сектора е 57% и стойността на продадената продукция вече стига 24.8 млн. лв. при 15.8 млн. лв. година по-рано. В сегмента са работили 38 фирми, което е с 5 повече спрямо предходната година. Износът е пораснал с 39%, а 9 от 10 от основните играчи в сектора са завършили годината с по-висока стойност на продажбите. 10-те най-големи компании в категорията имат 95% пазарен дял, което означава, че продажбите на останалите 28 дружества в сектора са на практика незначителни.

Компаниите в челната тройка са собственост на Исмет Шабанов, който се утвърждава като най-големия производител на агнешко в страната. С общи приходи от 18 млн. лв. "Агрокомерс-98" (1), "Месокомбинат Свищов" (2) и "ЕТ Исмет Шабанов-Олимп-131" (3) държат близо 73% от стойността на производството в България. Свързаните с Шабанов дружества са били единствени износители на агнешко през 2017 г. и са осъществили 100% от експорта на продукта. Стойността на износа е 12.4 млн. лв. и е по-висока от стойността на продажбите, реализирани от фирмите в топ 10 на вътрешния пазар. И трите близки до Шабанов компании завършват годината с ръст на приходите.

Най-растящата компания в категорията е кърджалийската "ЕТ Шенел – Шабан Шабан" (5). Оборотът й скача с 3145% до 1 млн. лв. при едва 33 хил. лв. в предходната година.

Единственото дружество със свиващи се приходи от продажби на агнешко е "Чех Йосиф Новосад" (7). През 20107 г. тя е завършила с наполовина по-слаб резултат в този сегмент, или 553 хил. лв., спрямо 1 млн. лв. през 2016 г. Компанията е мажоритарна собственост на Йосиф Новосад, а съдружник с по-малък дял е Пламен Пенчев. Производствата на компанията са в Габрово, Дряново и Велико Търново, а освен с добив месо и преработка на месни продукти тя има и млекопреработвателна дейност, както и собствени търговски обекти.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пет компании държат 80% от пазара на безалкохолни напитки и вода Пет компании държат 80% от пазара на безалкохолни напитки и вода

Броят на дружествата в сектора се увеличава, продажбите бележат малък ръст

11 ное 2018, 10339 прочитания

Пазарът на брашно – лек спад на продажбите, ръст на износа Пазарът на брашно – лек спад на продажбите, ръст на износа

Почти целият експорт се извършва от първите две компании в класацията

10 ное 2018, 5254 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Регал 500+" Затваряне
Силна година за продажбите на преработени меса

За пръв път оборотите на 25-те най-големи надминават половин милиард лева

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света