Семейната мелница
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Семейната мелница

Специално изградена към мелничния комплекс лаборатория контролира качеството както на постъпващата суровина, така и на готовата продукция

Семейната мелница

Всяка година собствениците на мелничарски комплекс "Димитър Пилев" инвестират между 100 и 300 хил. лв., , за да подобрят качеството на продукцията си

15566 прочитания

Специално изградена към мелничния комплекс лаборатория контролира качеството както на постъпващата суровина, така и на готовата продукция


Пилю Пилев:

"В България мелничарските мощности са четири пъти повече от консумацията, тоест нашата мелничарска промишленост може да работи в посока износ на брашна за целия свят. Но вместо брашно изнасяме зърното си"

Мелничарски комплекс "Димитър Пилев" е сред малките предприятия в регион Хасково, които се справят успешно с предизвикателствата на кризата. Средногодишно двамата братя - Пилю и Златко Пилеви, инвестират от 100 до 300 хил. лв., за да подобрят качеството на продукцията си и да отговорят на всички европейски изисквания за развитие на мелничарския бизнес. "Не всяка година е добра за нас, но инвестираме", посочва Пилю Пилев. Тази година също не е сред добрите, защото около 70% от зърното отиват в категорията на фуражните. Това ще доведе до сериозна разлика в цената на качественото зърно и на фуражната пшеница, смята той. Още през юли е регистрирана разлика от 50 лв. на тон между цените на качествената и поразената от пороите пшеница.

От 1936 г. до сега

Трето поколение мелничари поддържат българската традиция в комплекса на братя Пилеви. През далечната 1936 г. двама братя - Пилю и Янко Маневи, купуват мелницата, запазена и до днес в края на живописното село Конуш, отстоящо само на 10 км от Хасково. Единайсет години по-късно мелницата е национализирана, а през 1991 г. отново е върната на собствениците. "Баща ни, Димитър Пилев, беше шофьор в ТКЗС–то до 69 г. От тогава до пенсионирането си той работеше неуморно за възраждането на семейния бизнес", разказват днес собствениците на мелницата. В началото капацитетът на мелницата е съвсем малък - едва 1.5 тона на денонощие. Златко завършил мелничарство, а Пилю…ВИТИЗ в един випуск с Кръстьо Лафазанов. Няколко години работил като актьор, но колкото и силни да били аплодисментите, решил да се подчини на семейната традиция и да се върне в мелничарството. Днес не съжалява за това решение.

"Вижте първо как се развива мелничарският бизнес в Европа и по света и тогава инвестирайте", посъветвал бащата двамата си синове. Успешното управление на двамата братя превръща мелничарски комплекс "Димитър Пилев" в едно от най-модерните предприятия в бранша.

В ново време

През 1991-1992 г. купихме първите нови машини и строителен материал. С оборотните средства от ишлеметата успяхме през 1998 г. да стартираме ново, голямо предприятие с капацитет 150 т зърно за денонощие, разказва Пилю Пилев. Целият технологичен процес е автоматизиран и се контролира от висококвалифицирани специалисти чрез електронна система. Модерна лаборатория осъществява контрол и окачествява зърното при неговия прием, като следи и за качеството на брашното. Мелницата има и собствено силозно стопанство с вместимост 30 хил. тона, както и собствен автопарк – камиони от 5 до 25 т и брашновози.
Днес в мелница "Димитър Пилев" се произвеждат пълнозърнесто, ръжено и всички видове бели брашна за хлебната и сладкарската промишленост. Отделно в мелницата работи фуражен цех, който произвежда пет вида допълващи фуражи, предназначени за всички възрастови групи пилета, пуйчета, прасета, крави и телета. "Въведохме нова технология - дълъг процес на мелене в 8-валцова мелница, защото сме убедени, че в нашия бизнес е важно не само производството, но и качеството на брашното", обясняват собствениците. Според Пилев няма как една мелница да произвежда качествено брашно и фуражи, ако не разполага с добра лаборатория, която да приема наистина качествено зърно. Затова една от основните инвестиции на Пилеви е точно в такава лаборатория.

Преди 5 години братя Пилеви реновират и пускат в действие отново старата мелница на дядо си. Днес тя отговаря на всички съвременни изисквания и дава възможност да се произвеждат седем вида брашна. В мелницата братя Пилеви инвестират близо 800 хил. лв., като закупуват нови, модерни машини за старото съоръжение.

Проблеми

Въпреки модернизацията и успешното управление днес мелница "Димитър Пилев" работи с 50% от капацитета си. "Всъщност така е с повечето мелници в България", казват братя Пилеви. "В страната ни мелничарските мощности са четири пъти повече от консумацията, тоест нашата мелничарска промишленост може да работи в посока износ на брашна за целия свят", казва Пилю Пилев. Но вместо брашно изнасяме зърното си. "Една държава може да се гордее само тогава, когато работи промишлеността й, а не когато изнася суровината си", смятат братя Пилеви. Турция например е третата страна в света по износ на брашна. Но там е забранено да се изнася суровина.

Сред проблемите на мелничарския бизнес днес е и междуфирмената задлъжнялост. Внимателно проучваме клиентите си, стараем се да бъдем коректни с тях и да предлагаме само високо качество, казва Пилев. За целта мелничарите набавят само висококачествено зърно от цяла България. Двамата братя планират и занапред да насочат усилията си не в посока увеличаване на капацитета на мелницата, а преди всичко в подобряване качеството на обслужване.

Пилю Пилев:

"В България мелничарските мощности са четири пъти повече от консумацията, тоест нашата мелничарска промишленост може да работи в посока износ на брашна за целия свят. Но вместо брашно изнасяме зърното си"

Мелничарски комплекс "Димитър Пилев" е сред малките предприятия в регион Хасково, които се справят успешно с предизвикателствата на кризата. Средногодишно двамата братя - Пилю и Златко Пилеви, инвестират от 100 до 300 хил. лв., за да подобрят качеството на продукцията си и да отговорят на всички европейски изисквания за развитие на мелничарския бизнес. "Не всяка година е добра за нас, но инвестираме", посочва Пилю Пилев. Тази година също не е сред добрите, защото около 70% от зърното отиват в категорията на фуражните. Това ще доведе до сериозна разлика в цената на качественото зърно и на фуражната пшеница, смята той. Още през юли е регистрирана разлика от 50 лв. на тон между цените на качествената и поразената от пороите пшеница.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik

    Цитат: "...вместо брашно изнасяме зърното си. Една държава може да се гордее само тогава, когато работи промишлеността й, а не когато изнася суровината си", смятат братя Пилеви. Турция например е третата страна в света по износ на брашна. Но там е забранено да се изнася суровина."

    >>> Това добре че не го е чул някой депутатин. Те си имат цял арсенал подобни идеи, тази ще им пасне като дялан камък в асортимента. Като нищо ще ни довлекат някоя санкция от ЕС и ще направят така, че зърното да гние по хамбарите, само и само да се изкарат защитници на "индустриализацията". Термин, станал нарицателен покрай идеите на БСП, но за да бъдем точни, абсолютно същите ги мелят ГЕРБ, Атака, РБ и Бареков. +/- 5% разлика в съдържанието.

  • 2
    xmm avatar :-P
    xmm

    До коментар [#1] от "cinik":

    тцъ,няма да стане:)
    Зърнарите са голЕма работа.

  • 3
    geordgeo avatar :-?
    geordgeo

    Хората се борят цели поколения, за да имат, запазят и развият бизнеса си. А някои други (особено червени на цвят) могат само да национализират, лошо стопанисват и унищожават това, което други са създали. Ето това е, което трябва да се учи в училище задължително, за да не стигаме пак до там, до комунизма.

    На конкретните братя - браво за постоянството в бизнеса и успех в бъдещите начинания!

  • 4
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев

    Другите да вземат пример. Постоянните инвестиции дават резултата си. Успешното задържане на работната ръка също.
    http://iconomicabg.blogspot.com

  • 5
    vasileva_24 avatar :-|
    someone

    Едни от големите проблеми на бизнеса са точно липсата на инвестиции и приемствеността на поколенията. Тези хора видимо са се справили с тях, за пръв път чувам за тези производители, но браво, българската икономика има нужда точно от такива предприемачи, които знаят как се прави бизнес и го правят успешно. Начинаещите да се учат!

  • 6
    nkp33315911 avatar :-|
    alabam4eto

    Браво на братята, действат умно и инвестират не само в технологии, но и в квалифициран персонал. Докато едни гонят бързи печалби и после се вайкат, че нищо не върви с планирани инвестиции всичко се постига.

  • 7
    ruf4444 avatar :-|
    ruf4444

    Мнение, създадено в региона за братя Пилеви: кадърни работодатели, почти никакво текучество на персонала, работещ с удоволствие персонал. Мисля, че всичко това говори само за себе си!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.