Д-р Динко Младенов: Логично е 80% от болниците да станат частни

Членът на управителния съвет на Националното сдружение на частните болници и собственик на частно лечебно заведение "Медикус Алфа" в Пловдив пред "Капитал"

"Лечението в Пловдив е привлекателно за хората, които живеят в целия Южен централен район. Частната медицина не е добре развита в Хасковска, Кърджалийска, Смолянска област и търсенето и получаването на качествено здравеопазване се удовлетворява в Пловдив", казва д-р Младенов
"Лечението в Пловдив е привлекателно за хората, които живеят в целия Южен централен район. Частната медицина не е добре развита в Хасковска, Кърджалийска, Смолянска област и търсенето и получаването на качествено здравеопазване се удовлетворява в Пловдив", казва д-р Младенов    ©  Михаил Ванчев
"Лечението в Пловдив е привлекателно за хората, които живеят в целия Южен централен район. Частната медицина не е добре развита в Хасковска, Кърджалийска, Смолянска област и търсенето и получаването на качествено здравеопазване се удовлетворява в Пловдив", казва д-р Младенов
"Лечението в Пловдив е привлекателно за хората, които живеят в целия Южен централен район. Частната медицина не е добре развита в Хасковска, Кърджалийска, Смолянска област и търсенето и получаването на качествено здравеопазване се удовлетворява в Пловдив", казва д-р Младенов    ©  Михаил Ванчев
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Визитка

Доктор Динко Младенов е основател и собственик на високо технологичната клиника "Медикус алфа" в Пловдив. През 1992 г. е сред първите трима в страната, които започват частна медицинска практика. През 2001 г. създава клиника "Медикус алфа" с кредит от 250 000 долара. Годишно в клиниката се лекуват 5000 пациенти, 20 хил. пациенти получават доболнична помощ, извършват се 3500 операции. Пациентите на "Медикус алфа" са от България, Гърция, Турция, Македония и Сърбия, както и от страни от ЕС, Украйна и Русия. Д-р Младенов е един от основателите на Националното сдружение на частните болници в България и член на Управителния съвет на сдружението.

Доктор Младенов, това, че частните болници са по-печеливши от държавните, означава ли, че те са икономически по-ефективни?

- Най-клишираният, но и най-верният отговор е: да, защото се управляват по-добре в пазарни условия. Частните болници в България са по-печеливши и защото предлагат професионални и структурни предимства в сравнение с държавните и общинските. В частните болници са инвестициите във високи медицински технологии, което е и причина добрите лекари да ги предпочитат като място за работа и реализация. Но най-важното е, че печалбата е материалният израз на оценката на нашите пациенти за работата ни.

Съвпада ли вашата оценка с мнението на обществото?

- Настройката на обществото към частните лечебни заведения премина от негативизъм към одобрение. Тази промяна в посоката дойде от това, че пациентите усетиха на гърба си, че лечението в държавните и общинските болници им излиза по-скъпо. По-скъпо и когато се лекуват, по-скъпо и заради усещането, че данъците и осигуровките им се разходват неефективно в държавното здравеопазване. В частните болници няма плащане "под масата" - имаме регламент, имаме ясни ценоразписи и всеки си е направил сметката какво ще получи срещу парите си. Частните лечебни заведения финансират инвестициите си основно с кредити и това ги кара да се отнасят с уважение към пациентите - те ни "кредитират" с доверието си, за да върнем парите на банката. Вярвам в това, защото на този фундамент е построен собственият ми успех. Държавните и общинските болници се финансират и от бюджета - за тях е важно какво ще каже и принципалът в лицето на държавната и общинската администрация, а не пациентът.

С тази теза като че ли няма да постигнете единомислие с вашия министър?

- Частните болници са все още дискриминирани, например ние нямаме достъп до еврофондовете в здравеопазването. Конкурираме се с държавни и ведомствени болници, ползващи и бюджетно финансиране, с периодично опрощавани огромни дългове.

Рисковете ни се удвояват и при всяка инвестиция в нови технологии. Първият риск е в кредита. Вторият – в ограничения прием по НЗОК на новопривлечените от инвестицията пациенти.

Институциите в страната, включително и нашето министерство, си позволяват обидни и неверни квалификации към българските лекари, особено тези, които работят в частните болници. Същото отношение е и към мениджърите и собствениците - инвеститори на частните болници. Това е недопустимо предвид и факта, че частната инициатива през годините дърпа сектора напред.

Инвестициите в болници в един момент заприлича на балон. Това отшумя ли?

- Да, имаше моменти, когато предприемачите - предимно лекари, но не само, смятаха, че с частна болница лесно се печели. Затова се случи едно залитане към креватна медицина, която измерваше ръста си с броя на леглата. В началото този подход носеше обороти, но когато няма инвестиции в технология, това се връща като бумеранг и тези болници започнаха да страдат. Вече има фалирали частни болници, препродадени пак поради финансови причини, т.е. в сила са икономическите закони, които обаче не важат за безнадеждно задлъжнелите и изкуствено реанимираните държавни, общински и ведомствени болници.
"Здравният туризъм е нашият принос в експорта на България. Нямаме данни колко точно чужденци идват в Пловдив да се лекуват, но по своята клиника съдя, че броят им расте."

В Пловдив работят най-печелившите болници в страната, а градът няма толкова голям контингент потенциални пациенти, като София например. Как го постигате?

- Лечението в Пловдив е привлекателно за хората, които живеят в целия Южен централен район. Частната медицина не е добре развита в Хасковска, Кърджалийска, Смолянска област и търсенето и получаването на качествено здравеопазване се удовлетворява в Пловдив. Градът се съживи в икономическо отношение, инвестициите са най-много в сравнение дори със София, а това най-малко означава повече платежоспособни хора, които търсят качествена медицинска услуга. Третият фактор са потоците от пациенти, които идват тук от Гърция и Турция. Здравният туризъм е нашият принос в експорта на България. Нямаме данни колко точно чужденци идват в Пловдив да се лекуват, но по своята клиника съдя, че броят им расте.

Върху приходите на частните болници в Пловдив оказва влияние и фактът, че все повече хора отделят пари за здравно застраховане. Това са хора, които знаят какво искат и къде да го потърсят. Основните парични потоци от застрахователните дружества са насочени към частни клиники, а не към държавни или общински.

Очаквате ли приватизация на губещи държавни и общински болници?

- Икономическата логика е да има приватизация, политическите реалности показват, че няма да има. Частният инвеститор би оздравил "болните" болници и би направил чудото да съживи фалиралите. Как? Когато влагаш свои пари в една инвестиция, ти не допускаш злоупотреби - това е елементарното, но вярно обяснение за смисъла на приватизацията. Идеята за приватизация на болници спря още по време на правителството на НДСВ и оттогава темата е табу.

Когато стана ясно, че няма да има продажби на медицински заведения, предприемачите отидоха на другия възможен вариант - сами да си построят сгради, да инвестират в нова техника и в специалисти. Парадоксално бумът на нови болници съвпадна с кризата 2008-2010 година.

През 2016 година в страната ни стъпи едва вторият стратегически външен инвеститор, който закупи първия, заедно с друга частна болнична група. Това е важно икономическо събитие в нашия сектор, което обаче за съжаление не се дължи на добрите условия за функциониране на системата, а е резултат от външни фактори.

Какви са очакванията ви за развитието на частното здравеопазване у нас?

- Очаквам ръст и през следващите години. Той ще дойде от нарастващото търсене на качествена услуга и невъзможността държавните и общинските болници да я предоставят. Става дума за преструктуриране и пренасочване на пациентски потоци, а не че българинът ще става по-болен. Очаквам ръст и заради тенденцията здравният туризъм в България да нарасне още. Икономическата логика е поне 80% от всички болници в страната да са частни.

Интервюто взе Михаил Ванчев

Още от Капитал