Година на избори и възможности

Основният въпрос пред България през 2021 ще бъде това ли е най-доброто управление, на което е способна. Ако отговорът е "да", ще е тъжно и тревожно

Възможни ще бъдат най-различни коалиции - просто всяка ще се основава на компромиси
Възможни ще бъдат най-различни коалиции - просто всяка ще се основава на компромиси
Възможни ще бъдат най-различни коалиции - просто всяка ще се основава на компромиси    ©  Капитал
Възможни ще бъдат най-различни коалиции - просто всяка ще се основава на компромиси    ©  Капитал

Политическото гадаене преди Нова година не е особено смислено занимание, особено ако старата е била 2020. Настоящото ниво на непредвидимост, което се дължи на COVID-19 и поредицата от корупционни скандали в страната, е изключително високо. За съжаление 2021 г. не обещава да е много по-различна в това отношение. Здравната криза няма да отмине бързо и не би било изненада, ако се случи и пролетна вълна на коронавируса. Макар че вече има действащи ваксини, ефективна имунизация в България не може да се очаква преди парламентарните избори в края на март (а едва ли и скоро след това). Така ще продължим да живеем в частично извънредно положение, с ежедневни лоши новини и периодична необходимост от затваряне на училища и бизнеси.

Същото важи и за корупционната пандемия, обхванала страната. Скандалите, които пряко ангажират и премиера Бойко Борисов, си остават "висящи": нито има ясно отхвърляне на множеството обвинения към него и управляващите, нито пък има прокурорско или съдебно потвърждение за тях. Шкафчета с пари, дискредитиращи записи, милионни загуби за бюджета от хазарт и т.н. се въртят из публичното пространство като политико-медийни мини, които всеки момент могат да избухнат. В една такава среда всяка прогноза може да стане жертва на инцидентна експлозия миг след като бъде направена.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове