Шансът за България в кризата

Възстановителният план на ЕС дава възможност на страната да бъде действителен участник и в новите европейски политики и да спечели от тях. Но затова са нужни умни проекти

Радан Кънев    ©  Георги Кожухаров

От встъпването си в длъжност Комисията на Урсула фон дер Лайен изглеждаше твърдо решена да води активна, дори агресивна, бюджетна политика. Или казано с други думи, да инжектира в икономиката на ЕС "големи пари", практически за първи път от създаването на съюза да възприеме мащабен неокейнсиански подход. И това не е толкова странно, като се има предвид, че основните конкуренти, и особено САЩ и Китай, всеки по свой начин, водят тази политика поне от десет години. Тя среща разбирането и подкрепата на Франция и Германия, което (почти) я обрича на успех.

За подобна необичайно смела политика обаче са нужни поне две неща - голяма, обединяваща цел и източник на финансиране. Първоначално целта беше намерена в т.нар. Зелена сделка, отразяваща обществения консенсус в голяма част от ЕС, и особено в богатия Северозапад, за нуждата от амбициозни климатични политики. Тя беше комбинирана с нуждата от изпреварващо развитие в сферата на цифровата икономика, научните изследвания и технологичните иновации, където ЕС изостава драматично от конкурентите си. И тогава - съвсем неочаквано - се разразиха пандемията и съпътстващият я икономически шок. 2020 започна като година на оптимистични, според мнозина дори утопични, амбиции. И завършва като годината на най-тежката икономическа криза от 1929 насам Парадоксално, това отговори на втория въпрос - заветното "Кой ще ни даде пари". Ако преди финансирането на "Зелената сделка" изглеждаше най-малкото съмнително, COVID-19 доведе до консенсус за възможността и необходимостта от теглене на голям кредит от името на целия ЕС. Така се роди NextGenerationEU, програма с безпрецедентен бюджет и три основни цели:


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове