Новости в менюто

Пригответе се за угощение с насекоми и месо, отгледано в лаборатория

Макар че два милиарда души по целия свят редовно ядат насекоми, потребителите на Запад открай време ги избягват като хранителен източник. Притесненията за ефекта на хранителната промишленост върху околната среда обаче е на път да ги вкара в менюто ни: те са богати на протеини, а производството им е много по-екологично в сравнение с добива на говеждо или свинско месо.

Хранителните продукти, базирани на насекоми, вече са достъпни в много държави. Във Великобритания може да купите снаксове от щурци, в канадските супермаркети има щурци, стрити на прах, а в Германия дори се предлагат бургери от брашнени червеи. Кулинарните интереси в тази посока обаче все още остават нишови: изследване на организацията International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) сочи, че приблизително 9 млн. души в ЕС са консумирали хранителни продукти от насекоми през 2019 г., което е само около 2% от населението на съюза. И това е така не само заради фактора "отвращение". Регулаторната рамка, или по-скоро липсата й, също оказва влияние.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал