Неравномерно влияние

COVID-19 ще остави наследство от засилено неравенство

С малко късмет COVID-19 ще причини по-малко щети през 2021 г. в сравнение с тези, които донесе през 2020 г. Но дори ваксината да позволи на обществата да се върнат към някакъв вид нормалност, дългосрочните икономически разходи в резултат на пандемията ще нараснат. Данните показва драстично нарастване на неравенството, което може да продължи десетилетия. Макар проблемът с неравенството далеч да не е решен, той изглеждаше малко по-управляем в годините преди пандемията. Бавното, но стабилно укрепване на пазарите на труда след световната финансова криза в крайна сметка осигури здравословен растеж на заплатите на работниците по всички нива на стълбата на разпределението на доходите. Това доведе до стабилизиране на нивото на неравенство в много страни и дори до лек спад към края на първото десетилетие на този век.

Първоначално COVID-19 не наруши много тази тенденция благодарение на щедрите спасителни пакети от правителствата по света. В Америка например стимулиращите мерки на стойност около 13% от БВП дори повишиха доходите на някои работници с ниски заплати през първите няколко месеца на пандемията. Към края на 2020 г. картината вече изглежда съвсем различна. Колко точно различна ще стане ясно през 2021 г. Икономическите анализи на пандемиите през миналия век показват, че те са довели до драстично нарастване на неравенството. Пет години след началото на пандемия коефициентите на Gini (мярка за разпределението на доходите) обикновено остават с около 1.25% над нивото отпреди кризата - поразителен ръст за обикновено бавно реагираща променлива. Сред хората със средно и висше образование делът на работещите почти не се променя в резултат на пандемии. Но при тези с ниско ниво на образование той обикновено намалява с 5%. Този път няма да е по-различно.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал