Химическата индустрия: инвестициите продължават
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Химическата индустрия: инвестициите продължават

Химическата индустрия: инвестициите продължават

Компаниите в сектора отбелязват все по-добри приходи и стават по-конкурентни на чуждите пазари

8180 прочитания

© Дневник


За пръв път през 2015 г. химическата индустрия изпревари енергетиката по потребление на природен газ, което показва, че секторът работи на пълни обороти.

Инвестиции, конкурентоспособност и нови пазари. В тази положителна посока се развива химическата индустрия в България през последните няколко години. През 2015 г. лидерите в сектора реализираха проекти, насочени към увеличаване на ефективността и производството, което да ги направи още по-успешни на външните пазари. За пръв път през 2015 г. химическата индустрия изпревари енергетиката по потребление на природен газ, което показва, че секторът работи на пълни обороти.

Ясна тенденция

Компаниите, при които тенденцията на покачване на приходите най-ясно се откроява през последните две години, са химическите заводи "Агрополихим" и "Солвей Соди". През 2015 г. девненското предприятие "Солвей Соди", което е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода, постигна производствен резултат близък до максималния си капацитет от 1.5 млн. тона калцирана сода годишно. От компанията се въздържаха да коментират финансовите си резултати за изминалата година. Ако трябва да се съди по данните в отчета за предходните години, компанията се развива изключително добре, като се има предвид, че печалбата й за 2014 г. отбеляза почти двойно увеличение спрямо тази за 2013 г. Очакванията са през тази година производството да бъде на нивото на предходната, което означава, че устойчивото развитие на компанията ще продължи.

През 2015 г. "Солвей Соди" завърши голям инвестиционен проект – изграждане на нова дестилационна инсталация. Той е част от програмата за дългосрочно развитие на дружеството, с която се цели поетапна подмяна на старите съоръжения с нови. Програмата включва изграждане на дестилационни групи под налягане и една дестилационна група под вакуум, както и периферни съоръжения, позволяващи ефективно използване на енергията при по-малко вредни емисии. По време на откриването на новата инсталация беше даден старт на друг инвестиционен проект – нов котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ "Девен" (филиал на "Солвей Соди"), чието изграждане ще продължи и през 2016 г. и ще приключи през 2017 г. Целта на двете инвестиции е да намалят значително разходите за суровини и горива, което води до по-добри екологични показатели и до подобряване на конкурентоспособността на предприятието.

Калцинираната сода, която "Солвей Соди" произвежда, е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна, а содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването. "Солвей Соди" беше приватизирано през 1997 г., като основни акционери в него сега са международната химическа група "Солвей" (75%) и турската химическа група "Шишеджам" (25%).

Торовият завод "Агрополихим" също традиционно се нарежда сред компаниите с най-големи приходи и печалби в химическата индустрия. Изпълнителният директор на завода Васил Александров не скри задоволството си и от резултатите на дружеството за миналата година. "Не можем да се оплачем от 2015 г.", коментира той. По думите му капацитетът на завода е бил натоварен около и над 90%, което е много добре. На самите пазари също не е имало промяна в сравнение с предишната година.

Като обеми производството през 2015 г. е било по-голямо от предходното. Увеличила се е и реализацията на външните пазари. Влияние за това оказа и разширяването на гамата продукти.

През 2015 г. компанията също завърши своя голяма инвестиция. "Вложението е за 120 млн. лв. в склад за амоняк. Това е скъпо съоръжение, първото, което се изгражда в България от средата на 70-те години на миналия век. Освен това направихме реконструкция на инсталацията за моноамониев фосфат. Сега съоръжението отговаря на международните стандарти и сме конкурентоспособни на световния пазар", посочи Александров.

Складът за амоняк предстои да се тества в реална обстановка. Намеренията на компанията са да внесе един танкер амоняк. "Заради нестабилната политическа обстановка и ситуацията в Украйна това е сигурен резерв за готова суровина", посочи Александров. Това не означава, че "Агрополихим" ще спре да купува газ от България (компанията е един от основните потребители на природен газ в страната), а просто ще има избор в зависимост от това как се движи световният пазар на амоняк и цената на газа. "Където е по-евтино, ще купуваме", допълни Александров.

Той не даде прогнозата си за производството на компанията през 2016 г., тъй като договорите се подписват месец за месец. Това, което е сигурно, е, че "Агрополихим" продължава с нови инвестиции. Основната от тях е реконструкция на производството на амоняк, за да се достигнат необходимите екостандарти. "Окончателният размер още не е уточнен, оценяваме инвестицията на около 100 млн. лв., най-вероятно ще се прави поетапно за няколко години", каза още Александров.

Финансовите резултати на производителя на торове "Неохим" - Димитровград, също значително се подобряват през 2015 г., като приходите от дейността на компанията за 2015 г. нарастват с 22.3% в сравнение с предходната година. Основната част от тях се формират от продажбите на продукция. "Няма някаква съществена промяна при цените, просто сме продавали повече", коментира в началото на февруари търговският директор Андон Димитров за "Капитал Daily". Това обяснява и увеличените разходи за природен газ, който е основната суровина за торовото производство.

По-голям ръст има и при разходите за въглеродни емисии. По думите на Димитров покупката на емисии е въпрос на преценка и зависи от пазарните условия. "Сметнали сме, че при тези цени има смисъл да купуваме", каза той.

Малко над половината от продажбите си компанията прави на вътрешния пазар, където приходите й нарастват леко (5.7%) до 165.3 млн. лв. Много по-сериозно е увеличението (55%) при износа, където най-голям ръст има при европейските страни – общо 81.4% от продажбите в чужбина спрямо 77.5% през 2014 г. През миналата година Азия и Африка са изместили Северна Америка като втори по големина пазар за компанията и са формирали 12.1% от продажбите зад граница. Все пак според Димитров няма някакви сериозни размествания по пазари.

След като две години работи на загуба и не разпределя дивиденти, компанията  отчете през 2015 г. нетна печалба от 6 млн. лв., или 2.26 лв. на акция. Тепърва предстои общото събрание да реши как ще се разпредели тя. Последният път, когато "Неохим" изплати дивидент, беше през 2012 г. Тогава акционерите получиха по 0.4 лв. на акция.

Основни акционери в компанията са "Еко тех" (24.37%), "Евро ферт" (24.03%) и "Феборан" (20.30%), а по-малък дял (7.68%) се държи от регистрираното в Люксембург Agrofer International Establishment.

Лидер по приходи

Безспорният лидер по инвестиции през 2015 г. и традиционен лидер по приходи е петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим ". Компанията се превърна и в най-големия инвеститор в страната, като вложи 1.5 млрд. долара в комплекс за преработване на тежки остатъци в бургаската рафинерия, чрез който ще се постигне дълбочина на преработката на нефта над 90%, което ще увеличи производителността на рафинерията. Проектът на руската компания започна още през 2012 г., а целта е чрез по-дълбочинната преработка поне 50% от нефтопродуктите на "Лукойл" да достигнат на европейските пазари.

Огромната инвестиция беше и едно от обясненията на "Лукойл" за лошите финансови резултати през 2014 г. Тогава компанията постигна и своеобразен рекорд при загубите с резултат от минус 532 млн. лв. при 6.45 млрд. лв. приходи. Вероятно причина за този резултат е и трайното намаление на цената на горивата и на свиването на продадените количества с 5%. Това обаче едва ли може да обясни напълно защо за една година загубата на компанията се е увеличила двойно.

В средата на 2015 г. капиталът на компанията беше увеличен. Операцията стана посредством апорт на вземане на компанията майка, холандската Lukoil Europe Holdings, в размер на 900 млн. евро, или 1.76 млрд. лв. Така дълговете на дружеството към компанията майка намаляха.

Търговците на горива

От компаниите, занимаващи се с преработка на горива, на челните места по приходи се нареждат и компании като "Инса ойл" и "Астра биоплант". От данните се вижда, че печалбата на "Инса ойл" плавно, но сигурно се увеличава поне до 2014 г. За 2015 г. финансовите резултати на компаниите все още не са публикувани. Дружеството беше създадено през 2001 г. и изнася продукция за Румъния, Гърция, Сърбия и Косово. Според сайта на компанията тя търгува със средно над 150 хил. тона нефтопродукти годишно.

Свитите маржове в страната изведоха "Астра биоплант", която е собственост на "Булмаркет ДМ" и оперира фабриката за биодизел в Сливо поле, на загуба през 2014 г., която дружеството явно не е успяло да компенсира с продажни на чуждите пазари.

В класацията за приходите на компаниите от химическата индустрия за 2014 г. се нарежда и "Фикосота". През въпросната година компанията отчете ръст на приходите си от козметични продукти. Около 10% от общите приходи на шуменската компания идват именно оттам. Тя е  активна в сегмента на почистващите препарати, хигиенните и тишу продуктите и храните.

За пръв път през 2015 г. химическата индустрия изпревари енергетиката по потребление на природен газ, което показва, че секторът работи на пълни обороти.

Инвестиции, конкурентоспособност и нови пазари. В тази положителна посока се развива химическата индустрия в България през последните няколко години. През 2015 г. лидерите в сектора реализираха проекти, насочени към увеличаване на ефективността и производството, което да ги направи още по-успешни на външните пазари. За пръв път през 2015 г. химическата индустрия изпревари енергетиката по потребление на природен газ, което показва, че секторът работи на пълни обороти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK