Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
19 фев 2016, 15:47, 7245 прочитания

Партньорът на големите

"Металик" приключи няколко мащабни проекта през миналата година, но прогнозите занапред са предпазливи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През миналата година компанията приключи инвестиция за 80 млн. лв., с която навлезе в новите за нея сфери туризъм и здравеопазване.

Компанията започна доставката на оборудване за два нови енергийни блока в полския ТЕЦ "Ополе" по поръчка на General Electric.

Няколко големи проекта стоят зад стабилния ръст на старозагорския производител на индустриално оборудване "Металик" през последните години. Макар че в списъка с клиенти на старозагорското предприятие фигурират световни компании, акцентът през миналата година се оказва поръчка за България. Така се появява първият създаден изцяло в страната роторен багер, който е проектиран и произведен специално за нуждите на "Мини Марица-изток".
Миналата година бележи и краят на дълъг инвестиционен период, през който дружеството навлиза в напълно нови за него сфери на дейност – туризъм и здравеопазване. Въпреки добрите резултати - приходи от 41.6 млн. лв. през 2014 г. (+48.1%) и печалбата от 3.1 млн. лв. (+50%),
от компанията са резервирани в прогнозите си. Причината е високата междуфирмена задлъжнялост в енергетиката, която прави дългосрочното планиране трудно.

Произведено в България
За "Металик"  2015 г. премина под знака на производството и монтажа на първия създаден изцяло в България роторен багер. Той е по поръчка на "Мини Марица-изток" и е на стойност 9.2 млн. лв. Пригоден е да работи при изключително сложните минно-геоложки условия на насипищата на въгледобивното предприятие. 680-тонният багер К400 е конструиран и произведен в базата на завода в Стара Загора по проект на чешката компания NOEN. Работата по създаването му започва в началото на 2015 г. и е завършен само за около 10 месеца. "Това доказва възможностите на едно българско предприятие да произвежда тежко оборудване за нуждите на енергетиката наравно със световните производители", посочи Дечко Колев, председател на съвета на директорите на "Металик".


Багерът К400 е единствено съоръжение по рода си както за "Мини Марица-изток", така и за страната. Проектиран е за специфични параметри на разкривка и материал с малко вътрешно сцепление, което го прави уникален за открития добив на въглища, казаха от компанията. Съоръжението е съобразено с изискването на клиента за ниско натоварване върху почвата и разполага със специална конструкция от елементи, която предотвратява полепването на глинести материали. Проектната му мощност е 1300 куб. м на час. Багерът е дълъг 52 м, широк е 15 м, а на височина достига 14 м. Роторното му колело е с диаметър 8 метра. Това, което прави съоръжението изключително модерно, е внедрената апаратура за контролерно управление и видеоконтрол от най-съвременно поколение, която дава възможност багерът да се управлява от един оператор, обясниха от компанията.

И други проекти

През 2015 г. "Металик" приключи и още един голям проект – проектиране и изграждане на два комина в завода на "Аурубис България" в Пирдоп на стойност около 5 млн. лв. Работата по съоръженията започна през 2013 г. Коминът на производството на сярна киселина в медодобивното предприятие беше открит през септември 2014 г., а година по-късно започна да работи и вторият комин, който отвежда отпадни газове от металургичното производство на "Аурубис". И двата комина са изработени от стъклопласт в завода за стъклопластови тръби на "Металик", който също се намира в Стара Загора. Съоръженията са с височина 140 м и 120 м и диаметър съответно 3.60 м и 3.20 м. Стъклопластовата технология осигурява сигурност и много по-дълъг живот на съоръженията, комините са устойчиви на корозия и на агресивната сярна среда. Освен това са олекотени и имат елегантен вид, обясниха от "Металик".

Миналата година дава старт и на важен проект, който "Металик" изпълнява зад граница – доставка на оборудване за два нови енергийни блока в полския ТЕЦ "Ополе" по поръчка на General Electric. Това става, след като няколко години преди това българската фирма успешно осъществява друг енергиен проект в Полша – мащабни строителни дейности по ТЕЦ "Белхатов". За новите енергийни блокове на ТЕЦ "Ополе" "Металик" трябва да достави основи за въглищни мелници, както и дистрибутори и системопрахопроводи от мелниците и до входа на въглищните горелки на двата котела. До юли 2015 г. бяха доставени съоръженията за първия нов блок на ТЕЦ "Ополе", а в следващите няколко месеца ще бъдат доставени и съоръженията за втория блок. Към полския ТЕЦ "Металик" има ангажимент да доставя също оросителни системи и рециркулационни тръбопроводи за сероочистващите му инсталации. Общата стойност на проекта е около 2 млн. евро.

Партньори
Това са само част от клиентите на старозагорското предприятие. От близо 20 години "Металик" е основен партньор и на световния лидер за производство на промишлени вентилатори TLT Turbo GmbH, Германия. Българският завод произвежда различни видове вентилатори - за въглищни мини, при добив на руда и скъпоценни камъни, за енергетиката, за въздуховоди в пътните тунели и много други. По съвместни проекти с германската компания в базите на предприятието в Стара Загора са произвеждани тестови канали за изпитване на нови модели автомобили и дори на болиди за състезанията на Формула 1. "Металик" работи и по много проекти с General Еlectric. Сред клиентите, на които компанията е доставяла оборудване, са имена като Alstom Power, италианските ENEL Produzione, Ansaldo Energia,  Warcom и CTG, германските Petrobau Engineering и Steinmuller Engineering GmbH, канадската M & I, финландската Outotec Minerals OY, чешката NOEN, испанската EQTEC Iberia, българските "Екютек България" и "M+C хидравлик" и т.н.Инвестиции
През миналата година "Металик" завърши и дълъг инвестиционен период, през който навлезе в две напълно различни за дейността му сфери – туризъм и здравеопазване. От 2008 г. досега "Металик" вложи 80 млн. лв. за построяването на две болници и петзвезден хотелски комплекс в Стара Загора – болница "Тракия" и парк-хотел "Стара Загора". Успоредно с това компанията изпълнява и редица мащабни проекти по линия на основните си дейности - енергетика, машиностроене, строителство, производство на тежки и леки метални конструкции и други.

Секторен проблем

Въпреки успешните проекти през последните години ръководството на предприятието няма очаквания за постигане на ръст както за 2015 г., така и за тази година. Причината е в невъзможността за дългосрочно планиране в дейността на предприятието заради икономическа криза, в която се намира българската енергетика, и по-специално комплексът "Марица-изток", уточниха от компанията. "Металик" е тясно свързан с работата на комплекса, а забавените плащания от негова страна създават усещане за несигурност във фирмите, ангажирани с него. Голямата междуфирмена задлъжнялост е пречка както за изпълнението на нови инвестиционни проекти, така и на текущите дейности.
Възможностите за участие в европейски проекти на предприятия като "Металик"  също са силно ограничени заради неадекватните критерии, по които в България се определя кое предприятие е малко, средно или голямо, посочват от компанията. "Металик" попада в групата на големите предприятия заради критерия нает персонал, което го ограничава да участва в европейските програми.

КАРЕ
Компания с история
Завод "Металик" в Стара Загора е създаден преди близо 40 години - през 1978 г., когато започва да произвежда стоманени конструкции. Десет години по-късно добавя към продуктовата си листа и машини за хранително-вкусовата и винарската промишленост, мултилифтови системи, контейнери и други. През 1997 г. предприятието е приватизирано, като ЕT "Дечко Колев - ИДА" придобива 98% от акциите на дружеството.
Макар че компанията се свързва основно с оборудване за енергетиката, тя работи и за много други сектори. "Металик" произвежда нестандартни тежки и леки стоманени съоръжения, конструкции и елементи за машиностроенето и строителството, включително нестандартно оборудване по техническа документация на клиента, уникални елементи и подемно-транспортни съоръжения. В сферата й на дейност влизат също поддръжка и ремонт на тежко минно оборудване, строителство и специализиран транспорт на негабаритни структурни детайли и съоръжения. Предприятието има също център за технически газове, като продава газови смеси за заваряване, технически кислород, медицински кислород, ацетилен, аргон, азот, въглероден диоксид, хелий и други.
Заводът е разположен върху площ 45 дка, от които 20 дка са покрити производствени халета. Предприятието има и изнесени бази и съоръжения в Калояновец, Димитровград, Гълъбово, Първомай и други близки до Стара Загора селища. В компанията работят над 700 души.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Химични реакции Химични реакции

Производителите на горива и торове продължават да се представят най-добре като динамика сред компаниите в химическата индустрия

21 ное 2019, 2747 прочитания

Бизнес след края на мината 1 Бизнес след края на мината

Фондът за малки и средни компании на "Дънди прешъс металс Крмовград" ще насърчава създаването на работни места

19 ное 2019, 2863 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тежка Индустрия" Затваряне
Монтанска индустриална еволюция

За по-малко от двадесет години испанската компания ATUSA превръща старото социалистическо предприятие за фитинги в ефективен производител с клиенти от цяла Европа и Близкия изток

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10