Химическа промишленост: Износът движи сектора напред

Shutterstock

Химическа промишленост: Износът движи сектора напред

Ниската цена на природния газ е една от основните причини част от компаниите да подобрят значително финансовите си резултати

10794 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Тежка индустрия. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Компаниите от отрасъла се превърнаха в най-големия потребител на природен газ.

Експортно ориентирана. Тава с две думи може да се определи химическата индустрия в страната през последните години. А данните на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават това. Към ноември 2016 г. отрасълът заедно с машиностроенето има съществен принос към нарастването на износа на български стоки към държавите от Европейския съюз. Химическата промишленост допринася към общия ръст за ноември с 4.2 процентни пункта, сочат данните на НСИ. В номинално изражение увеличението е над 55 млн. лв. за единадесетия месец на годишна база, а общо за периода януари - ноември с около 340 млн. лв. За това, че секторът работи на пълни обороти, говори и фактът, че той е с най-голям дял по потребление на природен газ.

Според отчетите на "Булгаргаз" тази тенденция се вижда ясно от 2015 г. насам, а химическата индустрия трайно изпреварва енергетиката по потребление, като през третото тримесечие на миналата година секторът е използвал над една трета от доставения от дружеството газ. Ниската цена на синьото гориво пък е една от основните причини част от химическите компании да подобрят значително финансовите си резултати.

Компании и пазари

Компаниите, при които тенденцията на покачване на приходите най-ясно се откроява през последните години, са торовият завод "Агрополихим", производителят на калцинирана сода "Солвей Соди", на биодизел "Астра биоплант" и на фосфатни продукти "Алифос България" (преди "Декафос"). И четирите дружества са основно експортно ориентирани, като минимални количества от продукцията им остават за българския пазар.

Възходяща тенденция на приходите отчита и торовият завод в "Неохим". Три поредни години димитровградското дружество подобряваше финансовия си резултат, но през миналата година отчете спад на приходите с над 15% до 239 млн. лв. За разлика от предните компании продукцията на "Неохим" е предназначена основно за българския пазар. Дружеството, специализирано в продукти за растителна защита, "Агрия" също се радва но увеличени проходи. В началото на тази година компанията информира за намерението си да придобие пълен контрол върху дружеството от същия сектор "Зенит кроп сайънсис България", а целта е увеличаване на възможност за работа на повече международни пазари.

Предпоставки за растеж

Химическата промишленост в България има някои особености, които създават положителни предпоставки за развитието й. Сред тях са доброто местоположение на страната, относително добрите образователни ресурси, както и установените традиции в сектора. Все пак през 80-те години химичното производство тук беше едно от най-развитите, а секторът осигуряваше заетост на близо 115 хил. души. И въпреки че в момента работещите са наполовина по-малко, и то основно заради закритите през последните години мощности в Северозападния регион, експертите са на мнение, че индустрията има потенциал за повишаване на заетите.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Тежка индустрия. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал