Умерен оптимизъм за добива
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Умерен оптимизъм за добива

Умерен оптимизъм за добива

Прогнозите показват, че металите ще продължат да поскъпват, но с по-бавно темпо

9081 прочитания

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Тежка индустрия. Всички текстове по темата може да откриете тук.
По-добрите очаквания в рудодобива са свързани с оживлението в цените на медта и стабилните цени на златото от края на 2016 г.
Миграцията отлага решенията за по-обемни ремонти на собствениците на къщи в Западна Европа, което се отразява на скалнооблицовъчния подсектор.

Минната индустрия в България, в която основен подсектор е рудодобивът, остана под натиска на ниските цени на металите през миналата година. Започналото през последните месеци леко поскъпване на всички добивани в страната метали – мед, злато, олово и цинк, се очаква да продължи и през 2017 г. От бранша обаче са умерени оптимисти в очакванията си, тъй като средата е трудна за прогнозиране и зависи от много световни и местни политически и икономически фактори.

Стабилна 2016 г.

Производството в добивната промишленост през миналата година е нараснало като обем, но оборотите са намалели, показват предварителните данни на Националния статистически институт (виж графиката). Същата тенденция се наблюдаваше и през 2015 г., когато спадът на цените на металите на световните пазари частично беше компенсирани от по-високо производство. В резултат на това индустрията достигна исторически рекорд от 113 млн. т добита суровина. През последните месеци на миналата година цената на медта (основният добиван метал в България) рязко се увеличи, но това темпо на ръст не се очаква да се запази.

Данни за отделните предприятия липсват, но от медодобивното "Асарел-Медет" отчитат изминалата година като успешна. "Компанията изпълни своя бизнес план по всички натурални и технологични показатели въпреки предизвикателствата с понижените цени на медта", казаха от там. През 2016 г. компанията приключи инвестиционни проекти за над 60 млн. лв., като въведе в експлоатация нова циклично-поточна линия за извозване на рудата и модернизира първа секция на флотационното отделение.

От "Елаците-мед" коментираха, че годината не е била лесна поради спада на цените на металите. Компанията все пак очакват дейността й през 2017 г. да остане стабилна.

Производителят на медно-златни руди "Дънди прешъс металс Челопеч" е увеличил добива и преработката с 10% през миналата година. Това е единствената рудодобивна компания, за която има финансови резултати, тъй като собственикът й – канадската Dundee Precious Metals, е публично дружество. Отчетът му показва, че през 2016 г. българското предприятие е повишило нетните си приходи с 23% до 161.6 млн. долара, но печалбата е намаляла с 28% до 33.7 млн. долара. Като част от проучвателната си програма в края на миналата година компанията обяви и че е открила нова зона с високо съдържание на медно-златна минерализация, което може да удължи живота на мината.

От сектора на скалнооблицовъчните материали отчитат по-малко произведена продукция и непроменена печалба. Компаниите са започнали да изнасят продукция към нетрадиционни до момента пазари като Азия и Близкия изток за сметка на намаления износ към Европа.

Въгледобив под натиск

Най-голямото предприятие в сектора – държавното "Мини Марица-изток", през миналата година е произвело 27.5 млн. т въглища. Това е доста по-малко, отколкото през 2015 г., когато компанията отчете рекорден добив – 32.238 млн. т. Нетните приходи от продажби през 2016 г. са намалели с 14% до 485.5 млн. лв. По предварителни данни печалбата на компанията е 1.1 млн. лв. През 2016 г. търговските вземания на дружеството рязко намаляха, след като Националната електрическа компания се разплати с двата американски ТЕЦ-а в Маришкия басейн, които от своя страна преведоха дължимите суми към мините.

В същото време обаче въгледобивът в Европа като цяло е подложен на натиск във връзка с климатичните промени. В момента се подготвят нормативни изменения, които допълнително да ограничат емисиите от серни и азотни оксиди и живак, които според бранша са практически неизпълними и поставят под въпрос съществуването на въгледобива въобще. От БМГК коментираха, че конвенционалният добив на въглища и на производство на електроенергия е претърпял мащабна трансформация през последните години. "От 2009 г. насам в енергийния комплекс "Марица-изток" трите големите ТЕЦ-а на лигнитни въглища работят през сероочистващи инсталации с минимум пречистване от 94%, а техните електрофилтри са с ефективност от минимум 99.98%", казаха от там. Според специалисти новите лимити ще имат практически нулев екологичен ефект, но много сериозен икономически. "Възможно ограничаване на работата на въгледобивните компании в Германия, Полша и България ще доведе до социални щети и напрежение, за което държавите не са подготвени, а местните икономики нямат достатъчно гъвкавост да преодолеят шока от подобно действие", смятат от камарата.

Оживление

Очакванията на рудодобивните компании за 2017 г. са по-оптимистични в сравнение с предходната година заради оживлението в цените на медта и стабилните цени на златото от края на 2016 г. Прогнозите на БМГК сочат, че цените на медта ще се движат между 5 и 6 хил. долара за тон. Основните фактори, които ще влияят на цената на медта, са икономическите данни от Китай, курсът евро/долар, както и развитието на икономиката на САЩ.

При скалнооблицовъчните материали една от причините за свитото търсене са миграционните процеси в Европа. "Те оказват негативно влияние върху търсенето на естествен камък", посочват от "Марин Батуров", която произвежда облицовки от гнайс. И добавят: "Несигурността и негативните обществени настроения към мигрантите отлагат решенията за по-обемни ремонти на собствениците на къщи в Западна Европа." В този подотрасъл, в който маржовете са изключително ниски, се наблюдава увеличение на цените на продуктите им. Причината е увеличеното заплащане на труда. От друга страна, коментират от "Марин Батуров", компаниите изпитват трудности при намирането на обучени кадри.

"Каолин" очаква запазване на стабилността и през 2017 г. Компанията смята, че напрегнатата ситуация в Близкия изток и Северна Африка създава предпоставки за преместване на мощности от стъкларската, фаянсовата и др. промишлености в сигурни страни като България. Ако този процес бъде подкрепен от една проактивна държавна политика за привличане на такива инвестиции, това може да повиши дела на преработваните на място в страната индустриални минерали и да се отрази благоприятно на целия отрасъл, коментират от "Каолин".

Прогнози за цените

Анализаторите на БМГК не очакват съществено увеличение на цената на медта в краткосрочен план. Може да се очаква и известен спад предвид рязкото й увеличение през четвъртото тримесечие на 2016 г. За част от анализаторите това поскъпване в края на миналата година е било изненада поради прогнозите, които сочат, че баланс между търсене и предлагане ще се постигне или през 2018 г., или дори през 2019 г.

По отношение на златото е възможно покачване над 1200 долара въпреки натиска, който се оказва върху котировките на метала от страна на силния американски долар и очакваното повишение на лихвите в краткосрочен план. Прогнозата на БМГК в средносрочен план сочи, че нива от 1250 долара за тройунция през 2017 г. са постижими. Причините се крият в задълбочаващото се геополитическо напрежение, липсата на обща визия за развитие на Европейския съюз, както и очакванията за повишение на сегашните нива на лихвените проценти в САЩ през 2017-2018 г. Особено влияние върху тази прогноза оказва и избирането на Доналд Тръмп за президент и свързаните с него надежди за подем на американската икономика, които според анализа на БМГК са силно преувеличени. В дългосрочен план цената на златото ще надмине общоприетите прогнозни нива от 1300 долара за тройунция, смятат от камарата.

Развитието на скалнооблицовъчните материали ще зависи от състоянието на строителството и вижданията на архитектите за влагането на такива материали. Този подотрасъл, заедно с добива на строителни и инертни материали, страда най-много от незаконния добив. Въпреки че проблемът стои от години, и досега остава неразрешен. От БМГК коментираха още, че разкриването на нови мощности за производство на фаянс е предпоставка за повишаване на дела на преработка на индустриалните минерали в страната. През миналата година беше открит нов завод за плочки в Нови пазар, като турският собственик Akgun планира и следващи разширения на производството.

Новите проекти

През миналата година Dundee Precious Metals започна изграждането на нов проект за добив и преработка на златни руди край Крумовград, след като получи разрешително за строеж. През тази година компанията ще продължи със строителната фаза, както и с обучение на персонал. Строителството трябва да приключи през третото тримесечие на 2018 г. Общата инвестиция се оценява на 178 млн. долара.

В "Асарел-Медет" приоритет през тази година ще са двата проекта за дългосрочно развитие на рудника и обогатителната фабрика, които ще продължат четири години. От приватизацията на предприятието през 1999 г. досега в него са инвестирани около 1 млрд. лв.

"Българската добивна индустрия ще разчита на своето технологично обновление и на работата с дългосрочни партньори, за да може да продължи да бъде конкурентоспособна", каза изпълнителният директор на БМГК Иван Андреев. От промените насам в сектора са инвестирани над 3 млрд. лв.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Тежка индустрия. Всички текстове по темата може да откриете тук.
По-добрите очаквания в рудодобива са свързани с оживлението в цените на медта и стабилните цени на златото от края на 2016 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Химични реакции

Химични реакции

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.