С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 ное 2018, 11:40, 3769 прочитания

Когато има химия

Най-големите компании от отрасъла имат с 1.8 млрд. лв. повече приходи спрямо година по-рано

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Три компании от Девня са едни от най-добрите в сектора.
С най-голям ръст на ръст на приходите от близо 80% е "Инса ойл".
Статията е част от специалното издание на "Капитал" Тежка индустрия. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Всичко е наред, когато има химия. Особено за икономиката на държавата, като химическото производство през 80-те години на миналия век е било едно от най-развитите, а към днешна дата остава силно ориентирано към експорт.


През изминалата 2017 г. първите 25 компании от химическата индустрия са реализирали с 1.8 млрд. лв. повече приходи спрямо година по-рано. Макар силният ръст на оборотите да идва основно по линия на няколкото производителя на горива и биокомпоненти, общата картина показва, че само при единични компании има регистриран лек спад на приходите, като при останалите те вървят нагоре.

Девня, центърът на износа

Компанията с най-висока рентабилност сред първите 25 компании от химическата индустрия е производителят на калцинирана сода "Солвей соди". Мажоритарен собственик на дружеството е Solvay Sisecam Holding (97.94%), в който 75% държи белгийската група Solvay, а 25% са на турската Sisecam. В края на юни миналата година към дружеството се вля дъщерното "Девен". През миналата година "Солвей соди" е произвело около 3% повече сода като обем и приходите на компанията за 2017 г. са 482 млн. лв., а печалбата е 165 млн. лв. - с 5 млн. лв. по-висока спрямо година по-рано. Седемдесет и пет процента от продукцията са предназначени за износ, а останалото е за стъкларските заводи на Sisecam в Търговище.Сред компаниите с голям ръст на приходите с адрес Девня е "Алифос България", собственост на белгийската Ecophos. През 2002 г. компанията изгради изцяло нова фабрика, като произвежда различни видове фосфати, които се използват във фуражната индустрия.

Друга силно експортно ориентирана компания отново от Девня е торовият завод "Агрополихим". Традиционно българската торова индустрия разчита основно на външните пазари, като вносът на вътрешния малък пазар, който е по-малката част от бизнеса, е около 20%. "Агрополихим" работи за пазарите в Централна и Източна Европа, Близкия изток, Северна и Южна Америка. Заводът в Девня беше приватизиран през 1999 г. от Acid & Fertilizers. За последните 7 години инвестициите в него са около 230 млн. лв. За следващите 5 години са планирани още 250 млн. лв. инвестиции. През 2017 г. компанията достигна рекордно ниво на продажбите от 853 хил. тона. От края на миналата година "Агрополихим" е увеличила производството си на някои традиционни продукти, което й помага да продава на пазари като Латинска Америка и Бангладеш. Разширява се и портфолиото, като сложните комплексни многокомпонентни продукти отварят път към покриването на по-тесните нужди на местния и на регионалния пазар. Инвестирано е и в национална логистична мрежа за течни торове. Предвижда се и изграждането на терминал за обработка на зърнени продукти, който трябва да бъде завършен до ноември 2019 г. С него компанията ще може да предложи услугата съхранение и обработка при експорт на зърно на ключови клиенти.

Не толкова успешна е била изминалата година за другия производител на торове - "Неохим", Димитровград. Той свива нетните си приходи от продажби с 5.7%, а печалбата се намалява почти наполовина. Една от причините е ръстът на разходите и по-специално цената на ключовата суровина - природния газ, която от началото на годината е твърдо нагоре, като в доклада си за дейността от компанията посочват, че трудно могат да прогнозират цената й и да реагират на съответните изменения. Ръст има и при навлото на морските превози, пристанищните разходи и на въглеродните емисии.

Аромати и препарати

С експортна насоченост са и компаниите, произвеждащи бързооборотни продукти. Такава е "Фикосота", която произвежда перилни, почистващи и миещи продукти и продукти за лична грижа и козметика, както и хигиенни продукти за еднократна употреба. Третото направление на групата са храните, която се развива от по-скоро. Брандове на компанията са Savex, Tema, Semana, Teo Bebe, All nature, Feya и др. Производството на компанията е в България. При нехраните компанията продава най-вече в региона - България и Балканите, плюс бившите съветски републики. По думите на Красен Кюркчиев, председател на съвета на директорите на "Фикосота холдинг" и изпълнителен директор на компаниите за бързооборотни стоки "Фикосота" и "Итал фууд", потенциал за компанията има при всички категории на производство. Той идва по линия най-вече на външните пазари, като в България с продуктите, които компанията има, вече е достигнала доста добри пазарни дялове и в страната растежът ще идва в бъдеще с ръста на пазара.

Макари и с по-малък ръст на приходите под номер 17 в класацията се нарежда производителят на брандовете Medix, Alvina, Lex - "Мексон", чиито продукти се разпространяват в около 20 държави в Европа, Африка, Близкия и Далечния изток. С ръст на приходите 27% за 2017 г. е "Дзобеле България". Компанията е част от италианската Zobele Group и произвежда ароматизатори и устройства за освежаване на дома.

С 15.7% са нараснали постъпленията на "Балев корпорейшън", специализирана в производството на ароматизатори за коли. Компанията е създадена през 1990 г. от Димитър Балев, който започва като дистрибутор на ароматизатори за коли и малко по-късно решава да открие собствена фабрика, като регистрира и собствената си търговска марка AREON. "Сключват се договори с партньори от различни държави – Русия, Украйна и Гърция, а понастоящем ароматизаторите с марка AREON се продават успешно в над 80 държави в цял свят", съобщава сайтът на компанията.

От петрола и към петрола

В топ 5 на компаниите от химическата индустрия обаче преобладават производители на петролни продукти и биокомпоненти за горива - общо три компании от челната петица. Повишаването на цените на петрола има роля за по-големите обороти на производителите на горива. По-данни на представители на пазара обаче на него може да се отдадат около 15% от ръста. Повишението на приходите на компаниите обаче изпреварва средния ръст на пазара.

Лидерът "Лукойл Нефтохим Бургас" може да се похвали с една успешна година по няколко показателя. Приходите на компанията растат с над 1 млрд. лв., достигайки 5.9 млрд. лв., което е скок от 24%. Компанията за втора поредна година излиза и на печалба - 303 млн. лв. за 2017 г. Тя беше обяснена с повишаването на ефективността на производствения процес, резултат от влизането в употреба на инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, която увеличи производството на светлите горива от единица петрол.

Втората компания в сектор химия е рафинерията за биодизел на "Астра Биоплант", разположена в русенското село Сливо поле. Фабриката е част от групата на търговеца на пропан-бутан "Булмаркет ДМ" и се занимава с производството на технически масла за индустрията и биодизел. "Астра Биоплант" е основно експортно ориентирана, като 70-80% от производството отиват за износ, като е и основен доставчик на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Компанията отбелязва един от най-сериозните ръстове на приходите за изминалата година в сектор химия - 40.8%. Той не е изненада, като от 2016 г. мощностите на дружеството работят на пълен капацитет. То разполага с два завода. Производството започна през 2009 г., когато заработи първият завод с мощност 60 хил. тона, като той беше изграден от нулата на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в Русе. През 2010 г. "Булмаркет ДМ" купува втори завод, тогава намиращ се в австрийския град Енс, с мощност 110 хил. тона. Заради неефективно разположение спрямо суровини, пазари и по-високи разходи на производство започва мащабната операция по преместването му, като през 2015 г. той вече се намира на новото си място – до първия в Сливо поле. Там се очаква и ново разширяване на мощностите с още 40%. Проектът за 6 млн. лв. е все още в начална фаза и тече проектирането.

С най-голям ръст на ръст на приходите - близо 80%, в класацията е "Инса ойл", собственост на Георги Самуилов, която финансира покупката на Общинска банка в началото на тази година, като осигури нужните 46 млн. лв. на купувача на контролния дял от 67.65% - фонда Novito Opportunities, създаден от лихтенщайнското управляващо дружество CAIAC Fund Management. Очакванията на представители от пазара обаче са, че през тази година успехът на "Инса ойл" по отношение на приходите няма да бъде повторен. През март тази година Георги Самуилов обяви, че компанията му напуска Българската петролна и газова асоциация. Официално това беше мотивирано с несъгласието с готвения секторен закон за горивата, който по думите на Самуилов ще облагодетелства "Лукойл България". Според представители от пазара обаче причината се е криела в отрязването на "Инса" от групата на дистрибуторите на "Лукойл България". Положението е на път да се усложни за "Инса ойл" и по линия на задълженията на компанията към Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да съхранява всяка година определено количество горива. Години компанията води дела с държавния резерв за задължението си и тъй като те траят години, ангажиментите отпадат по давност. Готвена промяна в закона, регламентиращ задължението, обаче може да премахне тази нормативна вратичка.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Завод за 1.4 млрд. евро – мисията беше възможна 7 Завод за 1.4 млрд. евро – мисията беше възможна

България почти сигурно загуби от Турция в надпреварата за завод на Volkswagen, но научи много

19 окт 2019, 3003 прочитания

Металургията под натиска на търговските войни Металургията под натиска на търговските войни

След силните резултати миналата година производството на стомана вече намалява, а при цветните метали рискът е от по-ниските цени

12 окт 2019, 1418 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тежка Индустрия" Затваряне
Гордостта в машиностроенето

Секторът за автомобилни компоненти е може би най-динамичният в цялата българска икономика

Още от Капитал
В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Може ли Северноатлантическият алианс бъде въвлечен във война заради Турция

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10