"Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех

С него компанията ще удвои капацитета и ще разшири производствените си мощности върху 18 000 кв.м площ

"Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех
"Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на годината най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти – "Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех. С него компанията ще удвои капацитета и ще разшири производствените си мощности върху 18 000 кв.м площ.

До края на годината най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти – "Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех. С него компанията ще удвои капацитета и ще разшири производствените си мощности върху 18 000 кв.м площ.

Инвестициите

Във валцовото производство се предвижда пускане в експлоатация на ново поколение студеновалцов стан за обработка на лента с максимална ширина 2200 мм, линия за непрекъснато леене в леярен цех, съоръжения за термична и допълнителна обработка. Новият студеновалцов стан разполага със система за улавяне на маслените аерозоли, което позволява повторното им използване и води до съкращаване на оперативните разходи. Новата линия за непрекъснато леене ще доведе до увеличаване на капацитета за отливане на рулони с 12 000 тона на година. Тази линия също ще позволи на "Алкомет" да разшири продуктовата гама, като успоредно с това ще бъде в състояние да отлива рулони с тегло до 12 тона, което значително ще подобри производителността при последващите валцовъчни операции.

През месец май тази година компанията въведе в експлоатация ново поколение преса, произведена от европейските лидери в областта - SMS group, Германия. Марката HybrEx представя напълно нова концепция в дизайна на подобни съоръжения, която чрез уникална хибридна технология позволява постигането на по-високи скорости на пресоване при значително по-нисък разход на енергия.

Моделът Hybrex

Докато конвенционалните преси биват задвижвани почти изцяло от хидравлични помпи, моделът Hybrex залага на комбинация от високоскоростни електрически серводвигатели в съчетание с традиционното хидравлично задвижване. Иновативната технология на SMS Group значително съкращава времето на престой, осигурява по-висока прецизност, намалява загубите на електроенергия, като същевременно съоръжението е изключително компактно в сравнение с традиционните модели.

До момента подобна технология се ползва единствено в Германия и Япония, а сега благодарение на "Алкомет България" заема своето място на световната карта. С мощност 2500 тона пресата HybrEx дава възможност на "Алкомет" значително да разшири гамата произвеждани продукти в областта на пресовото производство в посока профили с по-големи габарити и по-висока степен на сложност и прецизност. Този тип продукти намират широко приложение в отрасли като автомобилостроене, строителство и архитектура, машиностроене, електротехника.

Основна цел на "Алкомет" е автомобилният сектор, като за удовлетворяване на изключително високите изисквания на този отрасъл компанията стартира и процедура за сертифициране по международния автомобилен стандарт IATF16949. Очаква се процедурата да приключи през 2020 г. и да доведе до двуцифрен ръст в продажбите на продукти, предназначени за автомобилната промишленост.

През последните няколко години компанията значително увеличи производството на пресови изделия с различни видове механични обработки и декоративна повърхност. Тези изделия се използват за фотоволтаични системи, автомобилни аксесоари, енергийно ефективни сгради и прочие. Наред с допълнителните обработки обаче клиентите от тези отрасли изискват и изключителна прецизност в произвежданите детайли, която се изразява в значително стеснени допуски по габаритните размери и висока стабилност на показателите при всяка произведена партида. Благодарение на пресата Hybrex "Алкомет" вече е в състояние да удовлетвори и най-взискателните изисквания на клиентите.

Целите

Компанията предвижда още инвестиции в оборудване за допълнителни обработки както във валцов, така и в пресов цех. Стратегията на фирмата е да запази пазарния си дял в традиционните си продукти и да насочи допълнителния си производствен капацитет от инвестициите към диверсификация на продуктовото портфолио с нови високотехнологични продукти. Същевременно новите технологии ще допринесат и до съществено повишаване на производствената ефективност и при вече утвърдените продукти на дружеството.

През 2019 г. компанията получи знак за качество на елоксирани продукти Qualanod, както и знак за качество на прахово боядисаните продукти Qualicoat. Фирмата е силно ангажирана с програми за опазването на околната среда, намаляване количеството на генерираните отпадъци и увеличаване ефективността на ресурсите. Непрекъснатите инвестиции в съвременни технологии и оборудване осигуряват подобряването на продуктите и гарантират устойчивото развитие на дружеството.

Още от Капитал