Жадни мрежи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жадни мрежи

Жадни мрежи

При покритие на 100% от населението инфраструктурата на операторите продължава да гълта инвестиции в стотици милиони евро

Паулина Михайлова
4403 прочитания

© Капитал


Сред стотиците буквени съкращения в телекомуникациите, с които инвеститори и мениджъри "стават и лягат", ако ARPU (средният месечен приход от абонат) се откроява като показателя, важен за приходите, CAPEX е този, важен за развитието на телекома. С капиталовите си разходи - инвестициите, компаниите от сектора с право се гордеят. При положение че покриват почти 100% от територията на страната и имат проникване от доста над 100% сред населението, мрежите на българските оператори продължават да са жадни за нови и нови надграждания. И въпреки че по думите на отговорниците за капацитета им във всички телекоми той е повече от достатъчен, за да поеме настоящия и предвидим в бъдеще ръст в трафика на глас и данни, вложенията не спират.

Надпреварата на големите

Най-мащабен в момента в сектора е проектът на "Глобул" за подмяна на мрежата му.

Най-мащабна в момента е инвестицията в инфраструктура, която прави "Глобул". Макар и обща стойност на проекта да не е съобщавана, неофициалното неговият размер е от порядъка на близо 300 млн. евро. За главен изпълнител операторът през март тази година избра китайската Huawei в конкуренция с Nokia Solutions and Networks (NSN), ZTE и Ericsson. Проектът включва пълна подмяна на съществуващата мрежа от второ и трето поколение (2G и 3G), подобряване на достъпа и опорната мрежа и трябва да приключи към средата на 2015 г., казват от "Глобул". Крайната цел е мрежата да бъде съвместима и готова за преминаване към четвърто поколение мобилни комуникации (4G). Споразумението между Huawei и мобилния оператор е за петгодишен инвестиционен цикъл, като китайският партньор ще осигури и последващата поддръжка за осем години. Макар и от мобилния оператор да не разкриха детайли, според източници на "Капитал" покупката е на над 2500 базови станции, свързани с оптични трасета.

За момента няма официални съобщения от компанията на какъв етап е т.нар. network swap. Последните данни бяха, че към средата на май успешно е сменено мрежовото оборудване в Перник и Пазарджик - първите градове, където проектът стартира. През лятото той "достигна" Варна, а към момента по последни данни е приключил и в София, работи се и в районите около столицата, "подменен" е и Бургас. Срокът, в който инфраструктурата в цялата страна трябва да е нова, е средата на 2015 г. и според главния изпълнителен директор на оператора Стайн-Ерик Велан той със сигурност ще бъде спазен. В резултат, освен че абонатите ще могат да ползват мобилен интернет с висока скорост, а оборудването ще позволява бърз преход към четвърто поколение мобилни комуникации, очакванията са самият оператор да намали разходите за експлоатация на мрежата, защото тя ще осигури по-икономично потребление на енергия.

Междувременно от "надбягването" няма как да изостанат и конкурентите. "Ние сме технологичният лидер и сме убедени, че ще останем такъв", каза наскоро главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл пред "Капитал". В началото на лятото операторът стартира тестове за въвеждане на нова технология за виртуализация на мрежата си, която е подходяща за LTE, но може да работи и върху второ и трето поколение мрежа. Технологията Network Function Virtualization (NFV) всъщност е на ранен етап, но очакванията са внедряването й да започне в края на 2015 или началото на 2016 г. Според техническите експерти на "Мобилтел" и Telekom Austria обаче тя е революция за телеком индустрията, защото дава възможност върху една инфраструктура да има различни устройства, осигуряващи различни услуги. Тоест самият оператор много по-лесно ще въвежда нови услуги, а и ще може да увеличава капацитета на мрежата си на местата, където това е нужно. Партньор за проекта в България е Affirmed Networks - компания от САЩ, която развива технологията върху стандартизиран хардуер. "Всъщност още през 2009 г. взехме решението за модернизация на мрежата си, започнахме го през 2010 г. и вече сме го завършили за около две трети от мрежата. На практика това означава, че тя е готова за бърз преход към LTE. Очакванията ми са, че ще приключим плана си за модернизация по-рано от "Глобул", твърди Хорст Пертъл. Позицията на "Мобилтел", че по-скоро "Глобул" в момента наваксва, е разбираема - инвестициите на притежавания от Telekom Austria български оператор само за първата половина на 2014 г. са около 50 млн. евро, каза наскоро главният изпълнителен директор на австрийския телеком Ханес Аметстрайтер пред "Капитал". За 2013 г. вложенията на "Мобилтел" са 120 млн. лв. Общо за 2014 г. планираната сума е 200 млн. лв., а за периода от 2005 до 2013 г. - 1.5 млрд. лева, изчислява Хорст Пертъл.

Следващото масирано изсипване на милиони от операторите ще е при разпределението на честотите в обхвата 800 MHz. То обаче е неясно къде в бъдещето.

На фона на всичко това БТК засега остава в неизгодното положение да е с мажоритарен собственик с неясна позиция и бъдеще (Цветан Василев). Заради агресивната ценова политика на компанията конкурентите й неофициално, но пък масирано поставят под въпрос възможността й за вложения в модернизация на мрежата. По данни на компанията за 2013 г. тя е инвестирала близо 165 млн. лв. За първите шест месеца на 2014 г. сумата е 51 млн. лв., а за цялата година е предвидено тя да достигне 170 млн. лв. Тоест - за момента компаният не изпада по никакъв начин зад конкурентите си, като приоритетни са мобилната й и ортична мрежа. В бъдеще обаче очакванията са зад гърба си тя да има или стратегически, или финансов инвеститор, готов да не позволи технологичното й изоставане.

И догонването на малките

Значително по-малки за момента са инвестициите в мрежите на новонавлизащите оператори. "Макс телеком" до момента е вложил в LTE мрежата си малко над 50 млн. евро. Според изпълнителния директор на дружеството Питър Ковел така до края на годината то ще има 50% на градското население на страната. За достъп до останалата част от евентуалните потребители ще се разчита както на национален роуминг с някой от големите оператори, така и на OTT приложение (приложение от типа "върху мрежата"), което ще може да предостави и гласова услуга. Цената му не се съобщава, но при всички положения е в пъти под мащабните инвестиции на действащите оператори.

Общо до момента вложенията на "Булсатком" не са съобщавани, но уреденото финансиране за мрежовия проект на компанията е в размер на 85 млн. евро.

Рекапитулацията на всички тези инвестиции води до главозамайващо число. Всъщност обаче моментът, в който компаниите ще бъдат принудени да извадят още доста милиони, за да могат да използват новите възможности на инфраструктурите си, тепърва наближава. Честотите в диапазона 1800 MHz, пожелани до момента от операторите, са почти двойно повече от наличните свободни там. Досега официално и писмено "Мобилтел" е поискал от КРС честотни ленти 2х5 MHz, а БТК - 2х5 MHz в този спектър. Известно е, че "Глобул" ще има нужда от 2х10 MHz. "Макс телеком" потвърди, че ще кандидатства за 2х5 MHz, а "Булсатком" - че ще поиска още 2х5 MHz. В същото време свободните честоти в този обхват са общо 2х18.4 MHz, пише в свой анализ КРС. 2х8 MHz са отдадени с лиценз на неработещата "4Джи ком". Дружеството с офшорна регистрация не развива никаква дейност, не е платило на регулатора нито лев от 34 млн. лв., които дължи за лиценза си и честотите, а опитите на собствениците му да го продадат удрят на камък. Процедурата за отнемане на лиценза му обаче е дълга, и с една дума - на този ресурс не е ясно кога ще може да се разчита.

При това положение в момента регулаторът провежда обществена консултация как да се справи с проблема, като позицията му е, че за "Булсатком" трябва да бъдат запазени 2х5 MHz, защото само останалите оператори разполагат с 2х10 MHz в обхвата 1800, а той - само с 2х5. За останалите 13.4 MHz най-вероятно ще има състезателна процедура. Когато и да е тя, а и впрочем - какъвто и метод за разпределението на мегахерците да избере КРС, при всички положения ще говорим за милиони левове. Защото без ефир, в който сигналът да бъде "побран", колкото и ефективни да са мрежите на операторите, в един момент те просто няма да могат да осигурят търсеното качество.

Сред стотиците буквени съкращения в телекомуникациите, с които инвеститори и мениджъри "стават и лягат", ако ARPU (средният месечен приход от абонат) се откроява като показателя, важен за приходите, CAPEX е този, важен за развитието на телекома. С капиталовите си разходи - инвестициите, компаниите от сектора с право се гордеят. При положение че покриват почти 100% от територията на страната и имат проникване от доста над 100% сред населението, мрежите на българските оператори продължават да са жадни за нови и нови надграждания. И въпреки че по думите на отговорниците за капацитета им във всички телекоми той е повече от достатъчен, за да поеме настоящия и предвидим в бъдеще ръст в трафика на глас и данни, вложенията не спират.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Интересно ще ми е мнението на вещи в областта...

  защо операторите просто не направят едно дружество което да оперира само едно свръх модерна мрежа, която да се споделя от всички оператори. На Запад не е нищо ново, една мрежа да се ползва от 2 или повече оператора. Спестените средства ще са колосални и ще спечелят абсолютно всички.
  Та въпросът ми е, кога операотрите ще открият топлата вода?

 • 2
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Няма ли сега някой да напомни как БТК била приватизирана за 250 млн. пък сега струвала милиард?
  А за тези десетина години колко пъти по десетки и стотици милиони са влагани в техника и оборудване? Ето по-горе пише колко.

 • 9
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  Относно Глобул/Теленор и това, което авторката е написала:

  "За момента няма официални съобщения от компанията на какъв етап е т.нар. network swap. Последните данни бяха, че към средата на май успешно е сменено мрежовото оборудване в Перник и Пазарджик - първите градове, където проектът стартира."

  На главната им страница има доста набиваща се на очи препратка към страница на която пише до къде са стигнали:

  http://globul.bg/bg/network_renovation.html

  а именно 14 града. Това, което ме притеснява за тях е, че там има само градове и изобщо не е ясно дали в по-малките населени места в тези области се прави нещо.

 • 10
  sinergy avatar :-P
  Sinergy

  До коментар [#3] от "IVAN":

  Не си засегнал никой, просто пишете глупости не по темата. Вие като някакъв Прометей ли се изживявате да просветлявате хората? Ако толкова искате да ни отворите очите за вредите от радиовълните, то пишете някъде където се подвизава аудиторията на в. ШОК, а не в този форум. Там има значително по-добър шанс някой да ви обърне внимание. В момента докладва всички останали коментари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK