Златен дъжд от сделки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Златен дъжд от сделки

Златен дъжд от сделки

Консолидацията на световния телеком пазар се засилва, като основен двигател е фрагментирана Европа

Юлиян Арнаудов
4275 прочитания

© FABRIZIO BENSCH


В несигурни времена едно от най-добрите действия е да купуваш, ако имаш възможност. На този принцип действат в момента телекомите. Големите световни играчи разполагат с милиарди долари паричен резерв, а във фрагментирания пазар на Европа има десетки дружества с апетитни активи, които предлагат разширяване или диверсифициране на дейността. Пренасянето на силния растеж и големите маржове печалба в развиващите се държави кара операторите в развитите страни да се опитат да пренарисуват картата на своите регионални пазари. Затова не е изненада, че на фона на спадащите приходи от традиционните услуги в САЩ и Европа един от начините по-малките компании да инвестират в нови технологии е, като станат част от някоя група. Докато за големите това е шанс да увеличат портфолиото си или обхвата на пазарите, който покриват, за да неутрализират негативния ефект. Това доведе буквално до златен дъжд от сделки, повечето от които първоначално бяха концентрирани основно в Европа. Постепенно примамливите активи на Стария континент започнаха да привличат погледите и на играчи от други пазари. Така трансрегионалните сделки позволиха на телекоми от Латинска Америка и Азия да стъпят на европейска земя. Експертите дори предричат, че това е само първата фаза и предстоят още доста големи сливания и придобивания в Европа, ако регулаторите на континента позволяват по-мащабна консолидация на сектора. Ако това стане, скоро основните играчи в региона може да се редуцират до броя на пръстите. Но ако държавните и наднационалните институции пресекат тези опити заради намаляването на конкуренцията, то тогава може да се затруднят инвестициите в нова инфраструктура. Пред подобна дилема са изправени и регулаторите в САЩ, които имат значителен опит с контролирането на един-единствен силен играч и същевременно специфичният пазар не позволява ефективното опериране на повече големи компании.

През цялата 2013 г. са осъществени сделки в телеком сектора за над 185 млрд. евро, показват данните на изследователската фирма Mergemarket, цитирани от сайта Eurocomms.com. Това е почти удвояване на стойността на сливанията и придобиванията спрямо предходната година.

Обединяване на бизнеса

185

млрд. евро е стойността на сделките за сливания и придобивания в индустрията в света за 2013 г.

Една от главните причини за придобиванията е, че големите телекоми, главно мобилни оператори, се опитват да разширят портфолиото си и да започнат да предлагат комплексни и пакетни услуги. Фрагментацията в Европа е съществена. В множеството държави на Стария континент има и десетки специализирани компании за кабелна, сателитна телевизия, стационарен интернет и мобилни оператори. Някои от най-големите и важни сделки през 2014 г. бяха именно в посока на придобиване на значим кабелен доставчик от крупен местен телеком. Такава е ситуацията с британската Vodafone, която обяви, че ще придобие най-големия доставчик на стационарна телевизия и интернет в Германия – Kabel Deutschland, за 7.7 млрд. евро. Германското дружество разполага като клиенти в страната с 8.4 млн. домакинства. Сделката беше обявена още през 2013 г., но тя положи началото за истинска феерия от придобивания през настоящата година. Vodafone продължи с купуването на кабелни оператори и в началото на 2014 г. обяви, че ще вземе испанската Ono за 7.2 млрд. евро. Британският телеком плаща по точно хиляда евро на клиент, защото Ono разполага със 7.2 млн. свързани домакинства. С тези действия Vodafone се превръща в един от водещите кабелни оператори в Европа. Подобна тенденция има и във Франция. Numericable спечели наддаването за мобилния бизнес на Vivendi и втори по големина мобилен оператор в страната – SFR. Сделката се оценява на 12 млрд. евро и показва опитите на най-големия акционер и мажоритарен собственик в Numericable – базираната в Люксембург телеком група Altice, да разшити бизнеса си в един от най-големите пазари в Европа. Altice не спря само с тази покупка и малко след това обяви, че преговаря да придобие и мобилното звено на британския оператор Virgin Mobile във Франция за 325 млн. евро. След осъществяването на двете сделки люксембургската компания планира да слее двете дружества.

"Това се случва по целия свят и ние използваме същата стратегия, която прилагаме и в другите региони", коментира изпълнителният директор на Altice Патрик Драги. "Ние сме в епохата на високоскоростните услуги и тенденцията е да се обедини кабелният и мобилният бизнес в едно, за да се предлагат по-добри продукти", допълва той, като очертава много точно причините за цялото пренареждане на пазара на Стария континент.

Доскоро бяха обявени и други сделки, като например сливането между португалския мобилен оператор Optimus и кабелната компания Zon, както и полската GSM компания Polkomtel с тв доставчика Cyfrowy Polsat.

Три – магическото число

През юли Европейската комисия даде зелена светлина на сливането между испанската Telefonica и германския мобилен оператор E-Plus. В Германия двете компании са конкуренти при мобилните услуги и това маркира голяма стъпка напред в консолидацията на телеком пазара на Стария континент. Защото разрешението на Брюксел показа, че ще толерира намаляването на мобилните оператори в една страна от четири на три. Макар и сделката да беше одобрена, след като в полза на телекомите се намеси лично германският канцлер Ангела Меркел, тя дава прецедент за други потенциални сливания. Telefonica придобива E-Plus за 8.6 млрд. евро и това е само част от пъзела на споразумения за консолидацията на мобилния пазар в Европа. Сделката може да стимулира преговори между операторите в големите държави като Франция, където битката между Iliad, Orange, Bouygues Telecom и SFR се ожесточава. Потенциална подкрепа за консолидация и намаляване на играчите на три компании може да се намери и във френското правителство. Още през 2011 г. министърът на икономиката на Франция Арно Монтебур обяви, че ценовата война между четирите телекома ще бъде пагубна за "работните места и икономиката на страната".

Докато в големите държави мислят за придобиване, в по-малките вече тече процес на консолидация или някои компании активно си търсят купувач. Шведският GSM оператор Tele2 обяви, че ще продаде своето норвежко звено на TeliaSonera за 561 млн. евро. Сделката трябва да бъде одобрена от норвежките регулатори, но се очаква да бъде финализирана през началото на 2015 г.

За оферти се оглежда словашкото правителство, което иска да продаде държавния дял от 49% в Slovak Telekom. Той се оценява на 800 млн. евро, а за потенциални купувачи се спрягат чешките финансови групи KKCG и PPF. В Словения финансовите инвеститори в Telekom Slovenije подготвят за продажба 75% от компанията, която има приблизителна пазарна капитализация от 803 млн. евро. Полската EmiTel също иска да смени собствениците си до края на годината, като мобилният оператор с пазарна капитализация от 723 млн. евро може да бъде купен от полското звено на T-Mobile.

Пропукване на крепостта Европа

Макар на пръв поглед сделките да се осъществяват основно между европейските играчи, те далеч не са единствените участници в придобиванията на Стария континент. Консолидацията в Европа привлича и редица големи компании от други региони, които се опитват да стъпят на нови пазари и да се възползват от възможността да получат добри активи на атрактивни цени.

Най-пресен и директно засягащ българските потребители е примерът с влизането на мексиканския магнат Карлос Слим в Telekom Austria, който е 100% собственик на "Мобилтел". Неговата компания America Movil придоби миноритарен дял в австрийската група, но след като отправи добронамерена оферта към акционерите, достигна мажоритарен дял през тази година. Мексиканският телеком плати 743 млн. евро за 50.8% от акциите на Telekom Austria и по този начин латиноамериканската компания навлезе директно на европейския пазар. Амбициите на Слим да стъпи в Европа доскоро се ограничаваха с миноритарния дялове в Telekom Austria и холандската KPN. Амбициите му бяха да получи водещо място в телеком от Стария континент, който да бъде база за експанзията му в региона. Слим се опита да получи мажоритарен дял в KPN чрез враждебна оферта за изкупуване, но тя беше блокирана от група холандски инвеститори. Така мексиканският милиардер след дълги и добронамерени преговори се обърна към Telekom Austria.  

Той не е единственият с амбиции за експанзия в Европа. Щатската Liberty Global придоби през 2013 г. фиксирания бизнес на Virgin Media за 23 млрд. долара, а през настоящата година сключи сделка с холандския кабелен оператор Ziggo за 10 млрд. евро. Така Liberty Capital се превръща в един от основните играчи на кабелния пазар на Стария континент.

Друг голям играч в САЩ, AT&T, също се предполага, че се оглежда за придобивания в региона. За компанията се съобщи, че има интерес към британския оператор EE, но за момента няма отправена твърда оферта. Това става, след като в САЩ AT&T беше принуден да оттегли офертата си за придобиване на T-Mobile – американското звено на Deutsche Telekom – заради несъгласието на регулаторите да се намали броя на мобилните оператори. През 2011 г. AT&T предложи на германския телеком 39 млрд. долара. Тази година американските регулатори запазиха позицията си и не позволиха на T-Mobile да се обедини със Sprint и потвърдиха позицията си, че няма да допуснат консолидация при мобилните оператор. Но позволиха на два от най-големите кабелни оператори в САЩ да се обединят. Comcast и TimeWarner Cable обявиха, че ще се слеят. Сделката се оценява на 45 млрд. долара и така две компании образуват най-големия кабелен доставчик в света. Това доведе до реципрочна активност на AT&T, които придобиха сателитния тв оператор DirecTV за 48 млрд. долара само няколко месеца по-късно. 

Хонконгският телеком Hutchison Whampoa пък влезе на европейския пазар, като придоби ирландското звено на Telefonica за 850 млрд. евро.

Консолидацията на европейските телекоми не се ограничава само в границите на Стария континент. В стремеж за търсене на нов растеж и свежи приходи големите играчи се ориентират към дялове на свои конкуренти в развиващите се пазари. Испанската Telefonica и Telecom Italia наддават за бразилския бизнес на Vivendi – GVT. Офертите в момента достигат до 7 млрд. долара, като надпреварата е ожесточена, заради големия потенциал на "обекта на интерес" в Латинска Америка.

Така телекомуникациите в момента са един от секторите, в които тече силен процес на обединение. Той се очаква да продължи и през следващите години, като отново основен двигател ще бъде Европа. Особено ако европейските регулатори облекчат антимонополните правила и позволят по-голямото окрупняване на пазара. Така може съвсем скоро да се сбъдне прогнозата, че в ЕС ще има не повече от три или четири големи телекома.

В несигурни времена едно от най-добрите действия е да купуваш, ако имаш възможност. На този принцип действат в момента телекомите. Големите световни играчи разполагат с милиарди долари паричен резерв, а във фрагментирания пазар на Европа има десетки дружества с апетитни активи, които предлагат разширяване или диверсифициране на дейността. Пренасянето на силния растеж и големите маржове печалба в развиващите се държави кара операторите в развитите страни да се опитат да пренарисуват картата на своите регионални пазари. Затова не е изненада, че на фона на спадащите приходи от традиционните услуги в САЩ и Европа един от начините по-малките компании да инвестират в нови технологии е, като станат част от някоя група. Докато за големите това е шанс да увеличат портфолиото си или обхвата на пазарите, който покриват, за да неутрализират негативния ефект. Това доведе буквално до златен дъжд от сделки, повечето от които първоначално бяха концентрирани основно в Европа. Постепенно примамливите активи на Стария континент започнаха да привличат погледите и на играчи от други пазари. Така трансрегионалните сделки позволиха на телекоми от Латинска Америка и Азия да стъпят на европейска земя. Експертите дори предричат, че това е само първата фаза и предстоят още доста големи сливания и придобивания в Европа, ако регулаторите на континента позволяват по-мащабна консолидация на сектора. Ако това стане, скоро основните играчи в региона може да се редуцират до броя на пръстите. Но ако държавните и наднационалните институции пресекат тези опити заради намаляването на конкуренцията, то тогава може да се затруднят инвестициите в нова инфраструктура. Пред подобна дилема са изправени и регулаторите в САЩ, които имат значителен опит с контролирането на един-единствен силен играч и същевременно специфичният пазар не позволява ефективното опериране на повече големи компании.

През цялата 2013 г. са осъществени сделки в телеком сектора за над 185 млрд. евро, показват данните на изследователската фирма Mergemarket, цитирани от сайта Eurocomms.com. Това е почти удвояване на стойността на сливанията и придобиванията спрямо предходната година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.