🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Златен дъжд от сделки

Консолидацията на световния телеком пазар се засилва, като основен двигател е фрагментирана Европа

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В несигурни времена едно от най-добрите действия е да купуваш, ако имаш възможност. На този принцип действат в момента телекомите. Големите световни играчи разполагат с милиарди долари паричен резерв, а във фрагментирания пазар на Европа има десетки дружества с апетитни активи, които предлагат разширяване или диверсифициране на дейността. Пренасянето на силния растеж и големите маржове печалба в развиващите се държави кара операторите в развитите страни да се опитат да пренарисуват картата на своите регионални пазари. Затова не е изненада, че на фона на спадащите приходи от традиционните услуги в САЩ и Европа един от начините по-малките компании да инвестират в нови технологии е, като станат част от някоя група. Докато за големите това е шанс да увеличат портфолиото си или обхвата на пазарите, който покриват, за да неутрализират негативния ефект. Това доведе буквално до златен дъжд от сделки, повечето от които първоначално бяха концентрирани основно в Европа. Постепенно примамливите активи на Стария континент започнаха да привличат погледите и на играчи от други пазари. Така трансрегионалните сделки позволиха на телекоми от Латинска Америка и Азия да стъпят на европейска земя. Експертите дори предричат, че това е само първата фаза и предстоят още доста големи сливания и придобивания в Европа, ако регулаторите на континента позволяват по-мащабна консолидация на сектора. Ако това стане, скоро основните играчи в региона може да се редуцират до броя на пръстите. Но ако държавните и наднационалните институции пресекат тези опити заради намаляването на конкуренцията, то тогава може да се затруднят инвестициите в нова инфраструктура. Пред подобна дилема са изправени и регулаторите в САЩ, които имат значителен опит с контролирането на един-единствен силен играч и същевременно специфичният пазар не позволява ефективното опериране на повече големи компании.

През цялата 2013 г. са осъществени сделки в телеком сектора за над 185 млрд. евро, показват данните на изследователската фирма Mergemarket, цитирани от сайта Eurocomms.com. Това е почти удвояване на стойността на сливанията и придобиванията спрямо предходната година.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал