Сивата заплаха

Податливите на тълкуване правила, слабият контрол и усложнената администрация тласкат кабелния пазар към сенчестия сектор

Кабелите на операторите изградили мрежите си през 90-те години на XX век все още могат да бъдят видяни на много места в страната.
Кабелите на операторите изградили мрежите си през 90-те години на XX век все още могат да бъдят видяни на много места в страната.
Кабелите на операторите изградили мрежите си през 90-те години на XX век все още могат да бъдят видяни на много места в страната.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Кабелите на операторите изградили мрежите си през 90-те години на XX век все още могат да бъдят видяни на много места в страната.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Развитието на пазара на достъп до интернет и платена телевизия в България е уникално не само за региона, но и въобще в Европа. Разбира се, за това развитие си има логично обяснение. След периода на пълно информационно затъмнение по време на тоталитарния режим през 90-те години хората бяха гладни за информация и достъпът до платена телевизия стана един от прозорците към Европа и света. Наличието на тази пазарна ниша способства за бумът в развитието на кабелните мрежи, започнал през 90-те години на XX век. Следва да се отбележи, че доколкото 90-те бяха период на липса на всякаква регулация по въпроса, по-голямата част от мрежите бяха изградени, без да се спазват каквито и да било строителни или други правила. Кабелите започнаха да висят по сградите и стълбовете на уличното осветление. Никой не мислеше нито за плащане на телевизионни права, нито за съобразяване с каквито и да било законови разпоредби. Въпреки това обаче целта беше постигната – голяма част от хората получиха достъп до телевизионни канали, за които до вчера не бяха и мечтали – информацията, спорта и филмите вече не бяха привилегия само на шепа богоизбрани.

Въпреки първоначалната еуфория обаче за всички беше ясно, че в сектора няма как да не се въведат ясни правила. Първи опит за такава ясна регламентация беше направен през 1998 г. с приемането на Закона за далекосъобщенията и създаването на Държавната комисия по далекосъобщения - сега Комисия за регулиране на съобщенията (КРС). Целта на промените беше за няколко години секторът да се изсветли, като започнат да се прилагат добрите европейски практики. Повече от 15 години след стартиране на процеса обаче ситуацията не се е променила особено. От една страна, всички искат секторът да се изсветли, от друга обаче, мерките, които се предприемат, са някак половинчати, епизодични и неподчинени на обща хоризонтална стратегия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  g.e.m. avatar :-?
  ГЕМ
  • - 2
  • + 1

  " До голяма степен може да се каже, че държавните органи са капитулирали пред многобройните нарушения и безспорните трудности, които са свързани с тяхното установяване, предотвратяване и санкциониране."

  Няма какво повече да се каже, всичката ни (държавна) работа е такава...

  Нередност?
 • 2
  inspektora avatar :-|
  inspektora
  • - 2
  • + 3

  Тази статия ми изглежда малко поръчкова. Надничат интересите на големите играчи - продавачи на съдържание. Определено автора на статията не познава добре пазара, нито пък действащите регулации в сектора. Оттам погрешни констатации и неверни заключения. В крайна сметка потребителят на кабелна телевизия получава все по-добри оферти, а не е ли това най-важното?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал