Прохождане с препятствия

Shutterstock

Прохождане с препятствия

Бизнес моделите на "Булсатком" и "Макс телеком" са тотално различни, но 2016 г. ще е решаваща за бъдещето и на двата оператора

Паулина Михайлова
2996 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Нещо като чуждо дете, на което всички уж се радват как расте, а под масата щипят до посиняване. Така са поставени "новонавлизащите" оператори на мобилния телеком пазар в България "Булсатком" и "Макс телеком". Който и от мениджърите на трите големи оператора да попитате за тях, ще чуете еднотипни доброжелателни изрази, последвани от онези шаблони колко е важно да има още конкуренция, защото тя носи повече добавена стойност на потребителите и повишава качеството на услугите. Реално нещата стоят доста по-просто и логично: "Мобилтел", "Глобул" и БТК не желаят да има още играчи на територията на основния им бизнес и правят всичко възможно да завземат и тази на доставчиците на телевизия и интернет.

Така че забравете усмивките "над масата". По-важно е какво се случва под и около нея. Накратко - "Булсатком" и "Макс телеком" се опитват да проходят като оператори на мобилен интернет и глас (защото без пренос на глас все още никой не може да оцелее на този пазар), а участниците в голямото трио в България дават каквото могат от себе си да поставят препятствия пред тях. Всичко това не изключва форми на партньорство - когато, както и за колкото време е изгодно на участниците в него. Напротив. Партньорствата предстоят.

Но преди всичко, говорейки за "Булсатком" и Макс телеком", трябва да се направи уточнението, че бизнес моделите, състоянието и перспективите на двете компании са тотално различни. Общото между тях е, че в края на 2011 г. взеха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лицензи за изграждане, експлоатация и предлагане на услуги чрез мрежи за мобилни комуникации от четвърто поколение (4G) по стандарт LTE заедно със съответния честотен ресурс - 2x5 MHz за "Булсатком" и 2x8 MHz за "Макс телеком" в диапазона 1800 MHz. Извън това разликите са очевидни. "Булсатком" е най-големият в страната оператор на платена телевизионна доставка, със сериозна клиентска база и при фиксирания интернет, стабилни приходи и ясен модел на работа, който просто се нагърби с два много големи нови проекта - LTE мрежата и изстрелването на собствен сателит. Докато "Макс телеком" е изцяло ново начинание, без източник на приходи от работещ бизнес.

"Булсатком" - по траекторията на звездите

Да се схване разликата между "Булсатком" и който и да било от играчите на сателитния пазар в света е най-лесно на ежегодния форум за тв разпространение всяка есен в Амстердам. Огромни щандове, мениджъри с костюми за по няколкостотин евро, макети на сателитни системи, активи за милиарди, съобщения за партньорства, при които сателитната тв услуга е разпределена между различни типове оператори по цялата дължина на веригата й от компресирането на сигнала до защитата от пиратство и производството на крайни устройства. И в същото време при споменаването на България всички питат какво става с "Булсатком". Притежаваната от двама българи - Максим Заяков и Пламен Генчев, компания успя да си извоюва мястото на лидер при тв доставката в България сама, при това интегрирайки в самата себе си максимално голяма част от елементите на целия бизнес. Проектът, с който тя даде заявка да се качи и на голямата сцена в международния сателитен бизнес, беше този за изстрелване на собствен спътник. Съоръжението, което се изгражда от есента на миналата година от американката SSL, се очаква да бъде изстреляно идната година, за да покрие територията на цяла Европа и част от Северна Африка. От капацитета му 30-40% ще бъдат заети от самия "Булсатком" - каналите, за излъчването на които в момента операторът плаща на  притежаваната от Arabsat Hellas Sat, а останалите транспондери ще се предложат под наем.

Това, което ще се случи догодина на Кейп Канаверъл, ше означава много не само за тв бизнеса на "Булсатком" или за позиционирането му като регионален играч на пазара на спътников капацитет. То ще има пряко отношение и към другия проект на оператора - за изграждане на LTE мрежа. Освен да доставя стандартен тв сигнал HD сигнал и Ultra HD сигнал, сателитът ще може да се използва за връзка между базовите станции в мобилната мрежа на оператора - вместо оптиката, която стандартно върши тази работа.

Към момента, по думите на съсобственика на "Булсатком" Пламен Генчев изграждането на LTE мрежата продължава активно, като очакванията са до края на годината тя да има покритие на около 50% от населението на страната. Което означава ни повече, ни по-малко, че операторът може да предложи мобилен интернет и пренос на данни. Що се отнася до преноса на глас, това може да се случи по няколко начина - или през национален роуминг с някой от собствениците на мрежа от второ поколение по стандарт GSM (споразумение, при което новонавлизащият оператор ползва мрежата на утвърдения), или през Over the top приложение, или чрез комбинация от двете. Факт е, че "Булсатком" е изпратил запитвания и има разговори за национален роуминг и с трите GSM оператора, но не е ясно дали от това ще има конкретен резултат и кога. В индустрията не е тайна, че "Теленор" не желае да допуска никого до току-що подменената си мрежа с никого. "Мобилтел" даде национален роуминг на "Макс телеком". А пък БТК е в ситуация, в която не е много ясно кой и в какъв формат взема стратегически решения. Затова не е учудващо, че най-вероятно "Булсатком" ще заложи на варианта с OTT. "Over the top услугите завземат все по-голяма част от услугите в индустрията и смятам, че процесът ще продължи и ще се ускорява", казва Пламен Генчев.

Говорейки за различните форми на партньорство пък, не е за пропускане фактът, че в момента се правят технически тестове за евентуален национален роуминг между "Булсатком" и "Макс телеком". Което, ако се стигне до споразумение, би спестило доста инвестиции на двата оператора и може да се окаже работещ за тях вариант, даващ им независимост от "голямото трио".

Ако трябва да се обобщят очакванията за "Булсатком" от потребителска гледна точка, те са: бърза услуга за пренос на данни, пренос на глас в началото на идната година и още пакети с интернет и телевизия. От бизнес гледна точка пък думата "риск" продължава да свети в червено най-вече заради обилните кредити - 150 млн. долара от американската Eximbank и 85 млн. долара от консорциум европейски банки. Но пък никой не е казал, че звездните изстрелвания вървят със застраховка срещу падане.

"Макс телеком" - нека бъдещето започне сега

Съвсем различно е положението на "Макс телеком". Учреденото от създателя на "Мобилтел" Красимир Стойчев дружество първо направи експеримент да наложи в България WiMAX оператор, а после Стойчев просто го продаде. В момента "Макс телеком" е собственост на базирания в Лондон инвеститор с руски корени Даниел Купсин, чиито инвестиции в компанията отдавна надхвърлиха 50 млн. евро.

Големият плюс на "Макс телеком" е, че се развива сравнително бързо, особено през последните месеци.

Големият минус - че няма работещ и генериращ приходи бизнес и разчита само на проекта за LTE мрежа.

През лятото "Макс телеком" сключи договор за национален роуминг с "Мобилтел", с което си осигури възможност да използва мрежата на първия и най-голям по брой абонати мобилен оператор, като през инфраструктурата му от второ поколение пренася глас. Реални услуги по тази схема се очаква да има от новонавлизащия оператор в началото на идната година. Договорът, разбира се, освен усмивка над масата има и елементи на подритване под покривката. Мрежата на "Мобилтел" например може да бъде използвана от "Макс телеком" само там, където операторът на Даниел Купсин няма собствено покритие. Което чисто технически означава дискомфорт за потребителя и съчетаване на две технологии за пренос на глас - GSM на "Мобилтел" на едни места и OTT на "Макс телеком" на други. Показателно е и друго - скоро след като "Мобилтел" купи "Близу", се разбра, че договорът между "Близу" и "Макс телеком" кабелният оператор да предлага услугите на LTE доставчика през търговската си мрежа ще бъде прекратен.

Въпреки всички тези препятствия на борещия се за място под слънцето на българския пазар оператор трябва да му се признае, че доста енергично ги прескача или заобикаля. От края на септември той предложи и гласова услуга - Voicer, който представлява мобилно приложение за разговори през интернет (т.нар. Voice over IP – VoIP). Макар и VoIP определено да не е революция, новото на Voicer е, че за пръв път клиент, който не желае да ползва нито "Мобилтел", нито "Теленор", нито БТК, може да се откаже от тях и да премине към "Макс телеком". Което с останалите налични и до момента приложения нямаше как да стане.

Voicer идва в комплект със SIM карта и собствен номер (с код 0999). Ако потребителят иска да ползва 4G мрежата на мобилния оператор, той слага картата в устройството си - смартфон или таблет. Условието е апаратът да е съвместим с LTE стандарта. Ако пък клиентът само ще говори, той може да вземе само номера, без да слага физически картата в смартфона, но тогава трябва да разчита на друг източник на интернет сигнал – от WiFi до мрежите на останалите три мобилни оператора.

Както и можеше да се очаква, услугата беше предложена като прозрачна и необвързваща потребителите алтернатива на договорите на трите мобилни оператора - пет стотинки на минута разговор с всички фиксирани и мобилни мрежи в страната, 10 стотинки на минута в роуминг в Европа, отчитане на всяка секунда, и само предплатен вариант на услугата.

Според главния изпълнителен директор на "Макс телеком" Нейчо Величков новите услуги тепърва идват не само за частните клиенти, но и за корпоративните. "Започнахме да работим с големи клиенти - например няколко банки, залагайки на качествената услуга, която можем да предложим", казва Величков. Още до края на годината операторът има намерение да излезе с предложения за автоматизация на дома, приоритетизиране на трафика, приоритетизиране според типа трафик и т.н.

"Всичко, което сме обещали, сме го и изпълнили", казва Нейчо Величков. Според него обаче гласовата услуга не само не е най-важното за в бъдеще, но и все повече отстъпва място на приложенията. По думите на Величков тезата, че българският пазар не е "узрял" за услугите на четвърто поколение мрежи просто не е вярна. И ако те бъдат предложени, лесно и бързо ще бъдат и възприети.

Накратко - и "Булсатком", и "Макс телеком" имат сериозни планове именно за следващата година. И макар и позициите им да са съвсем различни, явно интересите им не са напълно несъвместими.

Нещо като чуждо дете, на което всички уж се радват как расте, а под масата щипят до посиняване. Така са поставени "новонавлизащите" оператори на мобилния телеком пазар в България "Булсатком" и "Макс телеком". Който и от мениджърите на трите големи оператора да попитате за тях, ще чуете еднотипни доброжелателни изрази, последвани от онези шаблони колко е важно да има още конкуренция, защото тя носи повече добавена стойност на потребителите и повишава качеството на услугите. Реално нещата стоят доста по-просто и логично: "Мобилтел", "Глобул" и БТК не желаят да има още играчи на територията на основния им бизнес и правят всичко възможно да завземат и тази на доставчиците на телевизия и интернет.

Така че забравете усмивките "над масата". По-важно е какво се случва под и около нея. Накратко - "Булсатком" и "Макс телеком" се опитват да проходят като оператори на мобилен интернет и глас (защото без пренос на глас все още никой не може да оцелее на този пазар), а участниците в голямото трио в България дават каквото могат от себе си да поставят препятствия пред тях. Всичко това не изключва форми на партньорство - когато, както и за колкото време е изгодно на участниците в него. Напротив. Партньорствата предстоят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал