🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Достъпът до световната мрежа: Новият двуполюсен свят

БТК вече не е самотният лидер в морето от малки интернет оператори, след като "Мобилтел" купи "Близу"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Борбата е тежка и неравна, но все някой трябва да я води" - с тези думи започва всеки един разговор с управителя на един от малките интернет доставчици в България. Контекстът – развитието на пазара за достъп до глобалната мрежа в страната. Тази фраза всъщност донякъде най-точно описваше статуквото в този сегмент. От едната страна стои "бившият държавен монополист" в лицето на БТК, от другата страна - "нелегалните и сиви" малки доставчици. Фронтовете, по които се води споменатата тежка и неравна борба, са достъпът до каналната мрежа, която в основната част от страната е собственост на най-големия по приходи телеком, легализирането на интернет трасетата, както и броят на абонатите, които по-малките дружества декларират – проблем, който е доста наболял и при доставката на тв сигнал. Чисто пазарно досега БТК беше номер едно в сегмента с малко под 25% дял. Останалата част е разпределена между 640 предприятия, които реално предлагат подобна услуга, при 897 регистрирани фирми. Някъде по средата на тази битка застават няколко средни по големина играча – кабелният оператор "Близу", мобилният "Мобилтел" и сателитният "Булсатком". Те изградиха голяма част от пазарния си дял благодарение на придобиване на различни регионални доставчици и разполагат с достатъчна абонатна база и финансов ресурс, за да могат да се справят с условията на БТК за каналната мрежа, но с недостатъчен пазарен дял, че да могат да застрашат лидерството на телекома. Така специфичната борба в сегмента се водеше между най-големия телеком по приходи в страната и стотиците малки доставчици на интернет връзка.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал