Железницата след БДЖ

"Българска железопътна компания" е втората по пазарен дял след държавната "БДЖ - Товарни превози"

Железницата след БДЖ

Конкурентите на държавната компания взимат все по-голям пазарен дял и виждат потенциал в сектора

Калина Горанова
13883 прочитания

"Българска железопътна компания" е втората по пазарен дял след държавната "БДЖ - Товарни превози"

© Велко Ангелов


Колко живот остава на "БДЖ - Товарни превози"? Този въпрос от години държи под напрежение транспортното министерство, хилядите служители на държавния превозвач и от време на време и министъра на финансите, който трябва да се намесва периодично в спасяването на голямата желязна подводница.

Въпросът обаче става все по-несъществен както за останалите товарни железопътни превозвачи, така и за товародателите. От година на година жп пазарът в страната става все по-конкурентен и въпреки че ролята на държавната компания намалява, транспортните алтернативи пред компаниите, ползващи този вид превози, растат.

Отварянето на жп линиите за частни фирми стана възможно след 2002 г., когато Националната компания БДЖ беше разделена на две - Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и БДЖ ЕАД. НКЖИ пое управлението на релсовите пътища и гарите, а за БДЖ останаха влаковите композиции и превозите на пътници и товари. Първите алтернативи на БДЖ се появиха през 2004-2005 г. Сега в регистъра на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" фигурират девет компании извън държавната. Част от тях са създадени от големи товародатели, за да намалят зависимостта си от държавния превозвач. Други са фокусирани върху специфични дейности като производството на маневрени локомотиви или извършването на маневрени превози на територията на големите предприятия. Третата група обаче работи активно конкретно в жп превозите, фокусирайки се върху възможности, останали в периферията на бизнеса на държавната компания.

Превозвачите смятат вътрешните жп превози, които са общо 14 млн. тона на година, за по-скоро ограничени. Потенциал обаче виждат в транзитния трафик от и за Турция и в ролята на България като важна част от логистичния пъзел за една по-голяма свързаност на Европейския съюз с външните пазари. По думите на Пенчо Попов, бивш изпълнителен директор на БДЖ и сега управляващ местното поделение на австрийските железници, едва 6% от превозите на товари между Германия и Турция пътуват с влак. Там се крият и големите възможности за жп компаниите, които могат да вземат товари от автомобилните, състезавайки се помежду си в предлагането на все по-добри логистични решения за клиентите. Сериозен бум през следващите пет години може да се очаква при интермодалните превози, съчетаващи жп и автомобилен транспорт, смята Ханс-Георг Вернер, изпълнителен директор на DB Schenker Rail за регион "Изток". Компанията чака с нетърпение и размразяването на отношенията с Иран. Основната пречка пред големите европейски жп компании към момента остават активните ремонти по жп линиите, които текат във всички държави от Източна Европа, и липсата на добри интермодални терминали.

В групата на подгласниците

Една от първите компании, появили се на българския жп пазар след либерализирането му, е "Българска железопътна компания" (БЖК). Тя получава лиценз за жп превозвач през 2005 г. Българското дружество е собственост на румънската Grup Feroviar Roman, която проявяваше интерес към приватизацията на държавното товарно дружество преди няколко години. Миноритарен акционер с 25.01% пък е торовият завод "Агрополихим". Компанията се управлява от Недялка Райкова, бивш кадър на държавните железници. Приходите на БЖК за 2014 г. са 34 млн. лв.  Към момента тя държи и най-голям пазарен дял след "БДЖ - Товарни превози". Според отчетите на НКЖИ за първото полугодие на 2015 г. от инфраструктурни такси за товарни превози са постъпили 13 млн. лв. От тях 6.7 млн. лв. са от дейността на държавната компания. Останалите 6.3 млн. лв. са от работата на останалите участници на пазара, като с най-голям принос е именно БЖК - близо 3 млн. лв. Дружеството отбелязва и ръст на този показател от 25.7% спрямо същия период за 2014 г.

Трето по пазарен дял се нарежда поделението на Deutsche Bahn "Ди Би Шенкер рейл България". Жп компанията е на българския пазар от 2010 г., когато получи лиценз от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация". Превозвачът е 100% собственост на DB Mobility Logistics и е част от т. нар. направление "Изток" на гиганта. По данни за 2014 г. DB Schenker Rail има приходи общо 4.9 млрд. евро, близо 31 хил. служители, 2878 локомотива и почти 90 хил. вагона. В източното направление са още полското, румънското и унгарското поделение. Компанията развива партньорства и с руските железници, като съвместно с тях организира един влак на седмица от Китай към Германия. Това става посредством линията Trans Eurasia Express (TEE). Компанията развива дейност и в Обединените арабски емирства. Обединението Etihad Rail DB между немските железници и Etihad Rail оперира жп линиите в арабската страна, като основно се извозва сяра през пустинята с влак, дълъг 2 км. 

Първият клиент на българското дружество е медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис", като компанията превозва медния му концентрат към пристанище Бургас. В страната "Ди Би Шенкер рейл България" извършва още маневрени превози, разполага с 36 локомотива, 350 вагона, 290 служители, а според отчета на НКЖИ за шестмесечието на 2015 г. таксите, платени от дружеството, нарастват с 45.6%. Наскоро от компанията се похвалиха, че вече имат 16% пазарен дял. Основният й фокус обаче не са вътрешните превози. Българското поделение е част от общата европейска стратегия на немските железници да предоставя жп връзка между държавите от ЕС и трети страни. Така през 2011 г. "Ди Би Шенкер рейл България" пусна първия си трансграничен влак, а от 2013 г. участва в превозите на товарите на Ford с транзитния влак Transfesa между Европа и Турция. В началото на тази година стартира и съвместният проект с най-голямата компания за автомобилни товарни превози в България - пловдивската ПИМК, който качи камионите на влак за Германия. Първият т.нар. интермодален влак от Русе за Нюрнберг тръгна в края на януари като тестов. Проектът явно се е оказал успешен, тъй като от 30 септември беше пуснат втори влак. Така всеки вторник и четвъртък ремаркетата ще се качват на влак в Русе, а всяка сряда и събота това ще се случва в Нюрнберг. "Това не са товари, взети от БДЖ, а създаден нов бизнес", твърди Ханс-Георг Вернер.

С най-голям ръст на платените такси към НКЖИ за първото полугодие на 2015 г. обаче е "Рейл карго Австрия" - при тях увеличението е 212.4%. Това е поделението на друг голям европейски играч - австрийските железници, които подобно на Deutsche Bahn имат за цел да вземат колкото се може от товарите между Европа и Турция. Ролята на българското поделение е отново подобна на "Ди Би Шенкер рейл България" - звено по пътя на товарите. Компанията оперира от 7 април 2014 г. като клон, без местен лиценз. Дейността й са предимно транзитните превози на контейнерни блок-влакове от Германия до Турция и обратно. Основен оператор на влаковете на унгарска, румънска и българска територия е унгарското подразделение на австрийските железници, а тукашното дружество отговаря за отсечката от гара Русе до гара Свиленград. Блок-влакът се движи с електрически локомотив до Нова Загора, а оттам до границата с Турция с дизелов, собственост на "БДЖ - Товарни превози", като след завършването на електрификацията на жп линията към Турция нуждата от този подизпълнител ще отпадне. До момента влаковете са по 45-50 на месец. Клонът ще функционира до 13 декември 2015 г., когато излиза новият график на влаковете. Тогава цялата му дейност заедно със служителите, ще бъдат прехвърлени на "Рейл карго кериър България" - местно дружество с жп лиценз от тази година. И клонът, и новото дружество са 100% собственост на Rail Cargo Carrier Kft, Будапеща, Унгария. Унгарското дружество на свой ред е под контрола на австрийските железници - Rail Cargo Austria AG.

Специфичните

Колко живот остава на "БДЖ - Товарни превози"? Този въпрос от години държи под напрежение транспортното министерство, хилядите служители на държавния превозвач и от време на време и министъра на финансите, който трябва да се намесва периодично в спасяването на голямата желязна подводница.

Въпросът обаче става все по-несъществен както за останалите товарни железопътни превозвачи, така и за товародателите. От година на година жп пазарът в страната става все по-конкурентен и въпреки че ролята на държавната компания намалява, транспортните алтернативи пред компаниите, ползващи този вид превози, растат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  ivankristov avatar :-|
  ivankristov

  бдж от 2009г. се управлява от комсомолския лидер с образование за дружинна ръководителка владко хамелеона от (бсп в герб),които изпълнява поръчка да го фалира.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  БДЖ-Товарни превози = приватизация чрез ликвидация. Тази съдба я чакат още 10-тина държавни мастодонта и то в краткосрочен времеви план. Но дотогава една дузина "отговорни лица" ще успеят да се щракнат като спасители пред порталите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал