С нов тласък
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С нов тласък

С нов тласък

Или как изглежда българското червено вино през призмата на най-голямото винарско изложение в страната

Ани Коджаиванова
10834 прочитания

© Divino.Taste


Статията е част от специалното приложение на Капитал Daily "Червено вино"

 

Купажи vs. чистосортово каберне совиньон и мерло

Червените купажи от години са непоклатимо на върха в класациите на най-добрите български вина. И тази година производителите им затвърдиха впечатленията и показваха високата си класа - "Драгомир" с Reserva 2010, "Кастра Рубра" с Castra Rubra 2009, "Дамяница"с Kometa 2010, Enira с Reserve 2008, "Миролио" със Soli Invicto 2010  и т.н. Към тях може да добавим и няколко нови купажа и такива от малко по-ниския клас, но също с достойнства  - Incanto Black на Medi Valley, "Капатово" - вече с реколта 2012, Getika и Prima на "Орбелус", Marble Land на "Ямантиеви", Salty Hills на Черноморско злато  и др.

Все повече обаче и едносортови вина от  класическите каберне совиньон и мерло заслужават адмирации. Сред най-добрите попадения са Bin 40 на "Санта Сара", топ виното на Логодаж - Hypnose Reserve 2010, мерло и каберне на "Левент" - Grand Selection 2011, "Ямантиеви" с каберне Reserva 2010. Обещаващо е и Incanto Merlot 2012 на Medi Valley.

Само преди месец представители на български изби споделиха пред "Капитал Daily" оптимистични данни и прогнози за продажбите на вино през настоящата година както на вътрешния пазар, така и на външните. Заедно с това дойдоха и новините за тазгодишната богата и качествена реколта от грозде, което вещае и търговски успех за виното от реколта 2013.

Сега към тях можем да прибавим още един ясен сигнал, че мъчителният период на свити продажби след връхлетялата през 2009 г. криза вече започва да отстъпва: изключително силното издание на провелото се за трета поредна година винено изложение Divino.Taste (16-17 ноември). Над 4000 посетители - крайни клиенти и търговци, изпълниха зала 6 на НДК, за да опитат вината на общо 51 изби (с 15 повече от миналата година) – на практика по-голямата част от българските производители на качествено вино. Любопитството бе презадоволено с нови вина, нови серии, нови реколти, нови етикети. И дори с нови изби. Изглежда, сякаш виненият бранш навлиза в период на нов подем.

 

Tенденциите

Безспорно българското вино израства с всяка година и догонва тенденциите от най-развитите световни пазари. Макар и при белите вина вече да има забележителни предложения, топ вината на България са преобладаващо червени.

Българските уайнмейкъри обаче сякаш вече навлизат в един по-зрял период. Това личи, от една страна, от факта, че мнозина са загърбили експерименталната фаза – тази година "екзотичните" предложения бяха по-малко от предишните издания на изложението, когато в купажи и дори самостоятелно често се срещаха нетипични за нашите географски ширини сортове като темпранийо, санджовезе, марселан и др. 

От друга страна, се откроява и по-голямото внимание към едносортовите червени вина. В премиум сегмента доминацията на мощните купажи с три, четири дори пет и повече сорта е почти пълна. В средния и високия среден сегмент обаче динамиката е по-голяма и на прекрасните купажи съперничат елегантни и вина от каберне, мерло, сира (виж карето).

Все по-голямо внимание се обръща и на местните сортове, а постиженията на някои изби в този жанр са забележителни.

Завладяващата сира

Част от считаните допреди няколко години за нови за България сортове не само пуснаха трайни корени, но показват и страхотни резултати. Най-яркият пример е сирата, която сякаш се чувства напълно у дома си в региона на Сакар, но също и в долината на Струма. Сира от реколта 2012 г. представиха няколко изби, сред които се отличиха "Еолис", Medi Vallеy от с. Смочево, "Дамяница" с първата си сира Volcano, която дължи името си на вулканичните и богати на желязо почви на масива. Макар още много млади и непокорни, те имат добър потенциал, който ще се разгръща в следващите години.

Предложенията от по-стари реколти показват вече по-зрял характер, но част от тях биха спечелили от още време в бутилката. Вниманието привличат "Кастра Рубра", чиято сира от серията Nimbus от години е сред топ вината от този сорт, "Ямантиеви" с прекрасна резерва 2010, "Логодаж" с разкошното Incantesimo, "Тера Тангра" – чудесна сира от серията Yatrus, "Шато Коларово", "Братанов", "Вила Любимец" - избата, която създаде първата сира в България и др.

Сортът обаче все повече напуска границите на Сакар и долината на Струма. Сира реколта 2009 представи и Enira от Тракийската низина, а разположената на р. Дунав "Бургозоне" грабва вниманието с по-северняшки стил. С елегантност и френски стил се отличава и сирата от наистина сполучливата серията Le Photographe на "Братя Минкови" - отлежавала в дъб второ зареждане, тя е запазила плодовост и свежест, но е и развила чудесни сортови характеристики.

Плюсове и минуси

Каберне фран е друг сорт, който намери много успешна реализация в страната. Той е благодатен за купажи и уайнмейкърите използват това му качество, но няколко чистосортови предложения също грабнаха вниманието тази година. Един от тях е новият член на топ серията Solitaire на "Домейн Бойар" - Cabernet Franc 2011, може би едно от най-добрите вина на изложението. Впечатляващи са и BIN 49 на Santa Sarah, Cabernet Franc 2010 от серията Elenovo на "Миролио" и този на "Братя Минкови" от серията Le Photographe.

В жанра чистосортовм албек към пионерите "Катаржина" и "Мидалидаре" тази година се присъединява и "Домейн Бойар" със също така прекрасен малбек 2011 от новата серия Boutique Collection, която включва и друго интересно предложение – чистосортов карменер. Той е и един от малкото нетрадиционни предложения на изложението тази година, а може би най-екзотичното дойде от "Винпром Пещера". Избата представи първа реколта от немския сорт дорнфелдер, който ще предложи на пазара до края на годината в купаж - вероятно с каберне совиньон и/или сира в лимитирана серия, предназначена основно за ресторанти. С типичните за сорта наситен цвят и пълно тяло виното е запазило и плодовата си свежест въпреки едногодишния си престой в дъб.

Трудности за българските винопроизводители все още създава деликатният пино ноар. Повечето предложения засега са далече от потенциала на сорта. От предложените на изложението вина голямото изключение бе Reserve PDO Nova Zagora 2009 на "Миролио", което вади на показ всички достойнства на пиното.

Потенциалът на мeстните сортове

От година на година производителите сякаш отделят все повече внимание на местните сортове, макар винените експерти да са като цяло раздвоени по въпроса доколко те могат да бъдат двигател на българското винопроизводство. Според едни мелник, рубин и мавруд са шансът България да покаже различно и интересно лице пред света и така да насочи вниманието към себе си. Други обаче смятат, че тези вина за съжаление нямат достатъчно потенциал, за да донесат слава, но пък вложени в купажи с класически сортове те допринасят за значително по-индивидуален характер на вината.

Потребителите обаче вероятно са се убедили, че и двете твърдения са верни. Така например едно от може би най-добрите вина, показани на тазгодишното изложение Divino.Taste бе премиумното Santa Sarah Privat Mavrud 2009 - виното на Ивайло Геновски освен с комплексни аромати, стройно тяло и отявлен потенциал за стареене се отличава и със сочност, свежест и със запазен плод за разлика от много други чистосортови мавруди. С прекрасни качества е и чистосортовият мавруд от серията "Еленово" на "Едоардо Миролио". Традиционно отлични производители на мавруд са и избите "Румелия" и "Загрей", които и тази година имаха силни предложения.

Няколко чистосортови предложения на трудния български сорт рубин също направиха впечатление тази година – BIN 42 на "Санта Сара", на "Дамяница" от серията Uniqiato и на "Драгомир" - Reserva Rubin 2009 (извън обявената листа), като пловдивският производител сякаш най-добре бе успял да овладее мощните танини и грубоватото тяло на рубина.

От друга страна, двата сорта са част от наистина забележителни купажи, които се нареждат сред топ вината на България – като Roto 2009 и Single Barrel 2009 на "Тера Тангра", Karizma 2009 и Pitos 2009 на "Драгомир" и забележителната комбинация от мавруд и рубин в Monogram 2009 на "Вила Юстина".

Печелившият мелник

Най-успешен от местните сортове обаче сякаш е мелник, чието царство е по долината на Струма. С прекрасно вино от сорта впечатли "Дамяница" – Uniquato Melnik&Ruen 2010, в който малко участие има и много редкият български сорт руен. Традиционно със сорта работят в "Логодаж", като актуалната реколта от серията Nobile показва хубав потенциал да се развива още няколко години, докато Melnik 55 2012 е готово за консумация и сега. Две разновидности на мелник 55 показа и "Вила Мелник" - Bergule 2011 е запазило плодовата си свежест, тъй като е лежало в дъб второ зареждане, докато AplauZ 2011 е по-сериозно и комплексно вино. Особено вдъхновяващ е мелникът 2011 на изба "Орбелус" - с аромати на горски плодове, свежест и елегантност.

Първи стъпки в органичното вино

Mелник 55 е в основата на прекрасните купажи Getika и Prima на "Орбелус". Сравнително младата изба от долината на Струма за кратко време показа истинска класа, стил и модерен дух, които спечелиха бързо потребителите. Тя обаче е и засега единствената изба в България, изцяло сертифицирана като биопроизоводител. Единственият друг производител с органично вино на изложението тази година бе "Тера Тангра" с Organic Mavrud, Cabernet Sauvignon & Merlot 2011.

Органичното винопроизовдство на развитите пазари вече не е просто мода, а устойчива и разрастваща се практика, като в Европа първенци са австрийските и германските производители. Със сигурност няма да мине дълго време, преди и други български изби да последват примера на "Орбелус" и "Тера Тангра". Наскоро от "Катаржина" например споделиха пред "Капитал Daily", че започват проект за биолозе. Така в България битката за отговорните към природата и себе си потребители на вино тепърва ще се води в идните години.

 

Новите изби

Няколко нови изби направиха дебют на Divino.Taste 2013. От региона Дунавската равнина това е Gulbanis Wine, чиито лозя се намират северно от Велико Търново, в покрайнините на с. Горски Долен Тръмбеш. Засега те нямат собствена изба и бутилират вината в  Южна България. Лозята са засети през 2007 година, но 2011 са първите реколти от каберне совиньон, сира и каберне фран.

Също в Северна България – близо до гр. Елена е и изба Maryan, чиито лозя обаче са разположени в региона на Нова Загора. С първите си вина от реколта 2011 избата прави силна заявка – червените купажи Queen Elena и Ivan Alexander са елегантни и запомнящи се, както и шардонето Kera Tamara.

Семейният проект Eolis Estate стартира през 2005 г. със собствени лозя близо до Любимец, в Източните Родопи, а първите вина на избата се появиха през 2012 г. Вината се произвеждат в лимитирани серии от мерло, каберне совиньон и фран, сира, гевюрцтраминер, вионие, совиньон блан и семийон. Те са с плодов темперамент, с подчертана елегантност, дълбочина и благороден финес.

От региона на Сакар дебютира изба Integral, чиито млади лозя дават първа реколта през 2011 г.  Засега единственото вино, присъстващо на пазара, е купажът от каберне совиньон, каберне фран и мерло, но избата представи и същия купаж 2012, както и кабрене совиньон резерва 2011 – то ще бъде бутилирано през януари след 24 месеца в дъб. И трите вина загатват за характер и потенциал.

Основана през 2010 г. изба "Златен Рожен" от с. Рожен в района на долината на Струма, представи купаж от каберне и мерло, купаж от няколко вида мелник и чистосортова сира, всички от реколта 2011. Както подобава на вината от най-южните точни на България, те са са мощни, наситени, но и с характер.

Новина има и от "Санта Сара". След повече от 10 години "на колела" избата пусна корени  и отскоро си има собствен дом в село Горица, община Поморие, където отдавна притежава 400 дка земя. Досега избата гастролираше - от 2000 до 2004 година в Нова Загора и от 2004 в Стара Загора, винаги в непосредствена близост до лозята, с които работи. Плановете пък са скоро да правят и новите собствени лозя на избата в с. Горица.

Фотограф: Divino.Taste
Статията е част от специалното приложение на Капитал Daily "Червено вино"

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK