Австрия в бяло

Седмото издание на Grand Austrian Tasting този път ще ни изненада със стари реколти, както и с биодинамични и занаятчийски пенливи вина

Мащабите

Австрийското винопроизводство не е голямо като обем, но пък 77% от него са на качествено вино с гарантиран произход. Бутилираното, а не наливното вино доминира износа, а 57% от вътрешната консумация се осъществяват в заведенията. Това говори за висока добавена стойност в индустрията.

Забележителна е конкуренцията в сектора – при площ от 46 хил. ха (малко по-малка от площта с лозя в България) Австрия има над 20 хил. производителя. Само около 6500 обаче произвеждат бутилирани вина, а половината от тях са микропроизводители - между 5 и 10 хил. л годишно. Едва 18 са големите изби с над 1 млн. л продукция годишно.

В началото на лятото - сезонът на винените фестивали, тейстинги, дегустации и нови реколти, един от тях се отличава с особена свежест и привлекателност - Grand Austrian Tastingежегодната дегустация на вина от Австрия, която тази година ще се проведе за седми пореден път на 19 юни на моравата пред хотел "Хилтън" в София. Тематичните събития, посветени на продуктите от чужди страни производителки, са особено ценни, защото дават шанс да сверим часовниците и да преценим докъде точно е стигнала България по своя винен път.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал