Дългият винен уикенд

Нови изби, ярки вина от местни сортове, елегантни, но и предизвикателни предложения. Или какво видяхме на четвъртото издание на DiVino Taste

Какво ново се случва на българската винена сцена? Какви са тенденциите и каква е посоката, в която се развиват избите? А адекватни ли са на световните трендове? Отговорите на тези въпроси от няколко години са събрани на едно място - на винения форум и изложение DiVino Taste, което за четирите години от съществуването си успя да се утвърди като най-значимото събитие за български вина. Тази година то се проведе в рамките на цели три дни (15-17 ноември), като изложители бяха над 60 изби, а посетителите надминаха 5000. На огромен интерес се радваха и майсторските класове, лекции и дегустации, водени от български и международни експерти. DiVino Taste 2014 стана и първото място, където се появиха на български език книгите на световноизвестния летящ уайнмейкър Мишел Ролан и на прочутия италиански винен философ Доктор Вино, Даниеле Чернили.

Българското вино продължава да доказва големия си потенциал и да догонва тенденциите от най-развитите световни пазари. Това е неизменното заключение след видяното, чутото и опитаното в четвъртото издание на Divino Taste. За внимателните наблюдатели изложението поднесе няколко извода: Българските топ вина продължават да бъдат богатите червени отлежали в дъб купажи; местните сортове привличат все повече внимание; инвестициите в сектора не секват и много нови изби търсят своето място под слънцето; въпреки че е изключително нишов подсектор, биодинамичното и натурално винопроизводство вече има своите представители и последователи и в България. И не на последно място - за добрите изби качеството отдавна не е предизвикателство, те вече търсят индивидуалност и собствен стил.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове