Реколтата: трудна, по-трудна, 2014-а

Годината бе изключително неблагоприятна за червените сортове , но избите имат рецепти как да минимизират загубите, без да подведат потребителите

Ако се възползваме от терминологията, с която французите биха се изказали за българската реколта 2014, то вероятно тя ще изглежда така: трудна за лозарите година, но все пак с достатъчно коректни вина. Когато най-винарската нация говори така, сигурно има причина. Интересно е, че французите казват "добра година", но никога "лоша година". Трудна - да. Пълна с предизвикателства - със сигурност. Но лоша никога. Докато има вино.

И така през трудната 2014 г. в страната бе обрано 200 хил. т грозде, или 300-330 кг/дка. От него вероятно ще бъдат произведени близо 140 млн. л. вино, но нека все пак изчакаме януари. За сравнение - през 2012 г. гроздето бе 350 хил. т, а виното 245 млн. л. През трудната 2014 г. във виното може да се добавя захар, за да се увеличи алкохолното съдържание, но малцина винари признават, че ще прибегнат до този процес, наречен шаптализация, макар той да е регулиран по закон.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал