Ренесансът на сайдера

Ябълковото вино е най-бързо растящият продукт в САЩ и е на път да повтори бума на крафт бирата

Сайдер любителите са много подобни на феновете на занаятчийските бири - те търсят интересни продукти с добър вкус и от качествени съставки.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ss avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 31

    ...Истинският сайдер се прави от ябълки, най-често специални сортове...

    Дрън-дрън , и от най обикновени ябълки от село става , въпреки че е голяма играчка !

    Половин ден труд хвърлих (въпреки , че в нета гъмжи от рецепти) за десетина бутилки краен резултат без химия и оцветители , но пък си струваше всяка капка пот !!!

    Нередност?
  • 2
    ss avatar :-|
    SS
    • + 16

    М/у другото след като ми се услади сега правя втора серия , ама реших да я карам по по мързелива рецепта (намачках ябълките с пасатор във вряла вода до пюре като прибавих круша и дюля за разнообразие) , след като прецедих заквасих с малко от вече готовия и в момента е на етап бурна ферментация !

    Майката му е да измислите запушалка/тапа с маркуче което да отвежда СО2 в бутилка с вода , после е лесно - преливате , запечатвате (добре за да не гръмне) и чакате микрогадинките да си свършат работата , т.е. да превърнат захарите в алкохол и естествена газировка !!!

    Нередност?
  • 3
    qvb21311044 avatar :-P
    Алф
    • + 8

    Преди Коледа опитах греян сайдер с ром. Даже ми хареса.😊

    Нередност?
  • 4
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • - 1
    • + 13

    Перлата на плодовите вина е Шипковото вино! И там е важно да не допускаш кислорода в съдината, а да отвеждаш газовете от ферментацията чрез сифон.

    Нередност?
  • 5
    dragozow avatar :-|
    dragozow
    • + 18

    Въпросния сайдер в България е бъкан с боклуци, прочетете му етикета.

    Нередност?
  • 6
    kilgore avatar :-P
    kilgore
    • + 28

    В Карфур продават ябълково газирано вино, на което пише БИО, но тъй като не знам френски, не мога да разбера какво е съдържанието.
    Във всеки случай не е лошо и става за пиене.

    А това дето го продават за сайдер в малките бутилчици (Сомерсби), това е някаква гадост - в съставките не се споменава думата ябълка...
    Предполагам, че го правят, като към Дерби ябълка, добавят водка Флирт :)

    Браво на Капитал, че в поредната статия за сайдера, най-сетне казват, че Сомерсби и други подобни, са сайдер само по име, но не и по съдържание!

    Нередност?
  • 7
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 1
    • + 9

    в карфур има винаги поне 2-3 бранда френски сайдъри - в големи бутилки са и не са лоши хич

    Нередност?
  • 8
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • - 1
    • + 27

    Веднъж Лорд Съмърсби направил фаталната грешка да назначи градинар - българин и тогава ...
    ... всичкия му ш*бан сайдер станал на крушова ракия.

    Нередност?
  • 9
    woi avatar :-P
    WOI
    • + 7

    До коментар [#8] от "buiko":

    В Нормандия от местния "сидр" се дестилира една много приятна напитка за след ястие, калвадос.

    Нередност?
  • 10
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 7

    В Германия пия само ябълково вино, местно производство, леко сприцовано с газирана вода и добре охладено. Леко киселее на вкус, но през лятото в много освежаващо.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал