Пушенето продължава да е основна причина за белодробните заболявания
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пушенето продължава да е основна причина за белодробните заболявания

Капитал

Пушенето продължава да е основна причина за белодробните заболявания

Специалистите в областта са на първия етап на подготовка на национална програма

Десислава Николова
3297 прочитания

Капитал

© Капитал


Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.

Основните хронични незаразни болести – сърдечно-съдови, онкологични заболявания, хронични респираторни болести и диабет са причина за 60% от всички смъртни случаи в света, като 80% от тях са в страните с ниски и средни доходи. В България през 2010 г. те са причина за над 80% от смъртните случаи, а причината за тези заболявания са предотвратими фактори като тютюнопушенето, нездравословното хранене, употребата на алкохол и ниската физическа активност.

Докато за сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания България има национални програми и планове за действие, това не се отнася за белодробните заболявания и диабета и е повод специалистите да се обединят в разбирането, че е необходима национална програма за профилактика, превенция и лечение на белодробните заболявания.

Стратегическата цел на проектопрограмата е да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живот, като се намали преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето от основните хронични незаразни заболявания. В частта за белодробните заболявания експертите си поставят за цел да намалят смъртността от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) с 5% и общо броя на пациентите с това заболяване, както и да предотвратят честотата на хоспитализациите чрез ваксинация с противогрипни и пневмококови ваксини.

В проекта на програмата лекарите си поставят за цел да намалят тютюнопушенето до 2020 г. с 10% и да свалят наполовина равнището на разпространение на цигарите сред децата до 13-годишна възраст, както и да намалят с 50% честотата на употреба сред възрастните пушачи.

В България статистиката показва, че всяка година повече от 230 хил. българи влизат в болница заради болести на белите дробове, като над 14 хил. души заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, а 3600 души умират поради болести на дихателната система.

Астма

Статистиката показва, че броят на болните от астма за последните години в България намалява, като за периода 2000 - 2008 г. броят им е намалял с 1829 на всеки 100 хил. българи.

През 2008 г. на всеки 100 хил. българи са боледували 2870, а през 2000 г. - 4699.

Смъртността от астма за периода 2004 – 2008 също е намаляла – с 31 на всеки 100 хил. българи по информация от регионалните центрове по здравеопазване и регистрите от диспансери и болници в областните центрове.

Според последните нововъведения в медицината при ранна диагностика астмата е контролирана болест. Въпреки че е недостатъчен, за разлика от астмата контролът при другата хронична белодробна болест – ХОББ, е по-труден.

ХОББ

е заболяване, което годишно убива 200 - 300 хил. души в Европа, или повече, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб, взети заедно. Според Бялата книга за заболяванията на белия дроб това е единствената водеща причина за смърт с нарастваща честота и се очаква до 2020 г. ХОББ да е на трето място сред най-честите причини за смърт (след сърдечните заболявания и инсулта). Всеки час ХОББ убива повече от 250 души в света. Въпреки нарастващата смъртност, ХОББ е болест, която често остава неразпозната неодооцена и нелекувана.

Заболяването засяга както белите дробове, така и целия организъм. Най-общо то се характеризира с прогресивно затрудняване на дишането, което не е напълно обратимо. Много често ХОББ се използва като термин, който описва заболяванията хроничен бронхит, белодробен емфизем или комбинацията от двете.

Въпреки всичко ХОББ е заболяване, което е неглижирано на много нива. Диагностицира се в малка степен, лечението започва късно, не получава подкрепа от здравната система и средствата, които се отделят за това заболяване, са значително по-малко в сравнение с тези, които се отделят за заболявания, които засягат значително по-малко хора.

Причините за това са много. Първата от тях е негативното възприемане на заболяването като "болест на пушачите" – проблем, който те сами си причиняват и трябва сами да си понесат последствията. Малко или много по този начин истинската тежест на заболяването от гледна точка на честота, смъртност и влиянието му върху пациентите и обществото се подценява. Дори самото съкращение ХОББ не е много популярен термин.

Една бърза проверка на Google показва, че има повече от 27 хил. статии за рака на гърдата, повече от 39 хил. за инсулт и само 897 .6 за ХОББ.

Наистина една от най-честите причини за заболяването е тютюнопушенето, като спирането и в най- добрия случай незапочването е най-сигурният начин да се предотврати развитието на ХОББ. Проблемът обаче може да бъде причинен също така и от интензивното и продължително излагане на прахови замърсители. Някои химикали и замърсяването на околната среда повишават риска от развитие на болестта, а при някои хора заболяването е генетично обусловено. Честотата му варира между 7.8% и 19.7% от населението и се среща по-често при мъже. Заради нарастващия брой жени пушачки, се смята, че засегнатите от двата пола в бъдеще ще се изравнят. От друга страна, ХОББ е все по-често срещана в развиващите се страни и заради излагането на вредни емисии, отделяни при използването на горива с органичен произход.

Заболяването сериозно влошава качеството на живот на пациентите. Умората, често подсилвана от безсънието и задуха, може да доведе не само до ограничаване на физическата активност, но и до ограничаване на социалната активност. До 75% от пациентите не могат да извършват дори най-елементарните всекидневни активности, като изкачване на стълби например. Симптомите оказват и негативен психологичен ефект, чувство на тревожност, безпомощност и депресия.

В България броят на боледуващите нараства с 4186 души за 4 години и е достигнал близо 8000 на 100 хил. души население. Тенденцията според специалистите е до 2050 г. броят им да надхвърли 600 хил.

ХОББ е предотвратимо и лечимо заболяване. Съвременната медицина разполага с широк набор от медикаменти за лечението му. Макар да не могат да бъдат напълно излекувани, ранната диагноза и съвременното лечение могат да повлияят съществено на хода на заболяването – медикаментите намаляват съществено задуха и необходимостта от болничен престой.

Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.

Основните хронични незаразни болести – сърдечно-съдови, онкологични заболявания, хронични респираторни болести и диабет са причина за 60% от всички смъртни случаи в света, като 80% от тях са в страните с ниски и средни доходи. В България през 2010 г. те са причина за над 80% от смъртните случаи, а причината за тези заболявания са предотвратими фактори като тютюнопушенето, нездравословното хранене, употребата на алкохол и ниската физическа активност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK